Forskank

Skank af gris

Et stykke kød på ben, der er meget nemt at håndtere. Med sit bindevæv og fedt, holder kødet fra skanken sig saftigt ved længere tilberedninger. Udskæringen byder på masser af sprødt skind og dejlig bouillon fra kød og ben. Du får flotte reelle stykker kød, der er lige til at pille fra benet, når skanken har fået nok. Skank er velegnet til frikasseer og gryderetter, til rillette, pålæg og i supper.


Skærevejledning

Forskanken saves af boven lige over albueleddet i et lige snit.
Bagskanken skæres af i knæleddet i et skråt snit gennem musklen.

Vægt: For- og bagskank ca. 1 kg
Forskank: Ben udgør 30 % af vægten
Bagskank: Ben udgør 40 % af vægten

Fedtindhold i 100 gram rå skank uden svær: 7,5 gram*
* Analyse fra Slagteriernes Forskningsinstitut, 1993

Skank - i gryde
1 skank, for- eller bagskank
vand
salt

Tilberedningstid: Ca. 3 timer

Kom skanken i en gryde med kogende væske, så det lige dækker. Bring vandet i kog igen og skum. Tilsæt salt og kog ved lav varme under låg i ca. 3 timer til kødet let slipper benet.

Skank - i ovn
1 skank, for- eller bagskank
salt og peber
væske

Tilberedningstid: Ca. 3 timer

Rids sværen fx. i rudemønster og krydr med salt og peber. Læg skanken i et ovnfast fad eller i en bradepande. Tilsæt lidt væske. Sæt bradepanden midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 180 grader. Steg i ca. 3 timer til kødet let slipper benet. De sidste 1-1,5 time kan kødet stege sammen med kartofler og rodfrugter, så det hele er mørt, når skankene er færdige.

Tips

  • Skanken kan også stege uden væske i fad eller gryde med låg i ovn. Den sidste halve time fjernes låg og temperaturen kan skrues op til 225 grader, så sværen bliver sprød.