Oksebov

Boven er forbenet på dyret, på det sidder muskler, der bliver brugt meget, og som indeholder meget bindevæv. Udskæringer af boven er velegnede til tilberedning i lang tid i gryde eller ovn og bliver mest smagfulde, saftige og møre, når centrumtemperaturen er 75-80 grader. Kød fra boven bruges også i tern og strimler, og det mest ureelle indgår i hakket kød.


Skærevejledning

Bov

Oksebov
Deles fra bryst i hinde, som deler skank/bov med spidsbryst.

- bov med ben/tykbov

- bov uden ben/tyndbov
Skæres med et lige snit fri af leddet.

Vægt: Ca. 1,7 kg, kød ca. 85 %
Fedtindhold i 100 g rå tykbov eller tyndbov: Ca. 14 g.
Tilberedningstid: 2-2½ time

Tilberedning
Dup kødet tørt med køkkenrulle, krydr med salt og peber og andre krydderier/krydderurter.
Læg kødet i en ovnfast fad, hæld øl, bouillon, vin eller vand ved. Sæt fadet i ovnen og tænd ved 150 grader.
Steg i ca. 2½ time. Kødet skal være helt mørt og centrumtemperaturen 80 grader.
Kan også tilberedes i gryde, se bovklump.

Udskæring se tegning

Skær bovstegen ud ved først at skære kødet fra benet. Skær derpå skiver på tværs af kødtrådene ved enten at rejse stykket på højkant eller ved at skære lidt på skrå.


- bovklump
Ligger langs med rørben og under bovblad. Tilskæres og trimmes efter udbening.

Vægt: 1,5 – 2 kg.
Fedtindhold i 100 g rå bovklump: Ca. 12 g.
Tilberedningstid: Ca. 2 timer.
Stegesvind : Ca. 36 %

- Bovklump i tern
Afpudset bovklump skæres i tern på 2 x 2 x 2 cm.

Tilberedning
Dup kødet tørt med køkkenrulle. Krydr med salt og peber. Varm fedtstof i en gryde ved god varme. Brun kødet på alle sider - evt. ad flere gange - 4-5 minutter i alt.
Tilsæt 2 dl vand, skru ned til svag varme, tilsæt øvrige ingredienser. Lad det simre under låg 1½-2 timer: Kødet skal være helt mørt.


- bovklump i skiver
Afpudset bovklump udskæres i skiver 5-10 cm eller 10-20 cm.

Tilberedning
Dup kødet tørt med køkkenrulle, skær nogle snit i fedtkanten, krydr med salt og peber.
Varm fedtstof i en gryde ved god varme.
Brun kødet på begge sider - 4-5 minutter i alt. Skru ned til svag varme.
Hæld 2 dl vand ved og tilsæt øvrige ingredienser.
Lad kødet simre under låg 1½-2 timer. Vend det et par gange undervejs.
Mål centrumtemperaturen, den skal være 80 grader.