Kødfaktor - mindre og bedre, giver dig mere
Det er et individuelt valg, om man har lyst til at spise kød eller ej. Eller om man vil spise meget eller bare lidt kød – en gang imellem eller hver dag. Køds ernæringsmæssige egenskaber er dog ikke til debat - læs her hvorfor.

Kød booster din optagelse af jern fra planterne
Videnskaben taler sit eget tydelige sprog og peger på den såkaldte ”kødfaktor”, der forbedrer optagelsen af jern og zink fra vegetabilske kilder, når de indtages sammen med kød eller fisk. Det er derfor, det kan være fornuftigt ud fra visse sundhedsmæssige perspektiver at minde sig selv om at spise kød til. Fødevarestyrelsens officielle Kostråd anbefaler op til 350 gram tilberedt kød samt 350 gram tilberedt fisk og skaldyr om ugen.
Hvis din mad var et orkester…
Omtrent 15-50 gram kød eller fisk – det er, hvad der skal til for at øge optagelsen af jern og zink fra de plantebaserede dele af et måltid. Ser man sin tallerken som et orkester, kan man se på kødet eller fisken ved siden af det grønne og grove som en forstærker, der får de andre ”instrumenter” til at lyde og yde bedre. Derudover er vi mange, der simpelthen bare godt kan lide de dybe umami-smage, som både kød og fisk kan frembringe helt naturligt og uden brug af fermentering eller andre avancerede teknikker.
De kalder det ”Kødfaktoren”
Begrebet kan lyde lidt som X-Factor, men ”kødfaktoren” er ikke nogen sangkonkurrence, men et navn, som videnskabsfolk har givet den mekanisme, som gør, at jern- og zinkrige grøntsager som mørkegrønne grøntsager, bælgfrugter og fuldkorn bliver nemmere for kroppen at optage, hvis de akkompagneres af 15-50 gram (eller mere) kød som for eksempel gris, kylling, okse, kalv eller fisk. “Kødfaktoren” ser ud til at kunne øge optagelsen af den type jern, der findes langt mest af i planter, med op til 150%.
Inspiration
Har du lyst til at prøve kræfter med nogle simple opskrifter, der kombinerer grove grøntsager, bælgfrugter og fuldkorn med kød, kan vi anbefale at lade sig inspirere af disse lækre opskrifter:
- Tomatsuppe med minutstrimler
- Grøn kålsalat med citron-flæsk
- Perlespeltsalat med mørbrad fra gris
- Spidskålslasagne med quinoasalat
- Alt-i-en boller i karry med blomkålsris
- Porkanoff med grøn mos
- Den farverige flæskestegssandwich
- Asiatisk blomkålssalat med bacontopping
- Grøn frittata (- stop spild af mad)
- Burritos med gris, grønt og bønnespread (- stop spild af mad)
- Måltidssalat - Stop spild af mad
- Nem og skøn suppe med fisk
- Color Bowl
- Spicy bowl
- Friske risruller med sprødt grønt og oksekød
Hvis du vil vide mere
Vil du vide mere om ”Kødfaktoren”, kan du læse denne artikel
Læs mere

Kost & ernæring
Her finder du nyttige råd om, hvordan du kan spise sundt og varieret. Vi dækker alt fra vigtige kostråd og anbefalinger om mælk og gluten til ernæringstips, der hjælper dig med at træffe bedre valg i hverdagen. Få inspiration til at optimere din kost og få en sundere livsstil.

Fødevarestyrelsen: Spis varieret og gerne kødpålæg
Det afgørende, når du smører madpakker, er ifølge Fødevarestyrelsen at variere kosten imellem grønt, brød, pålæg, fisk og frugt. Så er der også plads til kødpålæg i kosten og din yndlingsspegepølse

Derfor skal du sørge for at få protein nok
Proteiner er livsvigtige for os, men hvor meget skal du have? Hvad er gode kilder til protein? Og hvornår i løbet af dagen bør du helst få proteiner? Vi giver svarene.

Hold øje med Nøglehullet
Hold øje med Nøglehullet når du handler - din guide til at finde de sundere produkter indenfor en række fødevarekategorier.