Slip bælgfrugterne løs
Bliv klogere på bælgfrugter, deres sorter, smag og ,hvornår de begyndte at blive dyrket i Norden. Få inspiration til nye retter med økologiske, tørrede bælgfrugter, og oplev, hvordan deres smag og konsistens kan varieres gennem forskellige tilberedningsmetoder.
Slip Bælgfrugterne Løs er en kampagne, som er skabt af Landbrug & Fødevarer med støtte fra Fonden for Økologisk Landbrug. Målet er at gøre flere danskere opmærksomme på bælgfrugters unikke kvaliteter til at lave smagfulde retter – og dermed inspirere til mere madlavning med økologiske bælgfrugter. Til glæde for både sundhed og smagsløg.
Bliv klogere på sorter af linser, bønner og ærter
Bælgfrugter er de delikate, spiselige frø fra ærteblomstfamilien. De inddeles i bønner, linser og ærter med masser af skønne undervarianter. Og deres indbydende smage og teksturer kan tages i mange forskellige retninger, alt efter om de pureres, steges, koges eller bages.
Bælgfrugter er blandt de grøntsager, der ved tilberedning kan opnå mest umami – og samtidig er de nogle af de mest fantastiske smagsbindere fra det grønne rige. Som om det ikke er nok, er de også spækket med proteiner, fibre og vitaminer.
Tag på en smagfuld gennemgang af de tørrede, økologiske sorter her
Mere varieret og lokal økologisk bælgfrugtproduktion
I Danmark er der i århundreder blevet dyrket forskellige slags bælgfrugter til både mad og foder til husdyr. En af dem er hestebønner, som i stor stil dyrkes herhjemme til foder til køer. Og nu er mange også ved at få øjnene op for hestebønners kvaliteter på spisebordet. Det skyldes bl.a. denne bønnes skønne smag – og mange andre sorters. Langsomt kommer der derfor flere sorter til herhjemme – ligesom der forskes en del i bælgfrugter.
Udviklingen betyder, at vi fremover vil opleve større produktion af danske, økologiske bælgfrugter, som i høj grad vil komme dig som mad-entusiast til gode. Og så vil pralbønner og Anicia-linser måske være lige så almindelige ingredienser i danskernes madlavning, som fx kikærter er det i dag.
Den økologiske bælgfrugt- og planteproduktion har bl.a. følgende kendetegn:
-
Dyrkningen af jorden skal virke i samspil med det omgivende miljø, så det påvirker omgivelserne mindst muligt og beskytter levesteder for vilde planter og dyr bedst muligt.
-
Fokus på at bevare og forbedre jordens frugtbarhed.
-
Ingen brug af kunstgødning og kunstige pesticider.
-
Ingen brug af genmodificerede planter og mikroorganismer (GMO).
-
Den økologiske produktionsmetode fremmer biodiversiteten – og giver plads til flere arter af planter, insekter og fugle.
-
Det er myndighederne, der udsteder godkendelse til økologisk produktion og kontrollerer, at landmænd og fødevarevirksomheder overholder reglerne.
Frugten fra bælgplanter
Landmændene kalder bælgfrugter for bælgplanter. Så man kan vel godt sige, at det er bælgplanternes frugter, som vi spiser lidt af i dag og opfordres til at spise mere af i fremtiden.
Bælgfrugter er en fælles betegnelse for bønner, linser og ærter og hører alle til ærteblomstfamilien. De hedder bælgfrugter eller bælgplanter, fordi frøene (frugterne) vokser i kapsler som også kaldes bælge.
Friske, frosne, tørrede eller færdigtilberedte
Bælgfrugter findes både som friske, typisk på frost i form af edamame, mukimame samt grønne bønner og ærter, mens det største udvalg findes blandt de tørrede bønner. For at undgå besværet med at skulle udbløde og koge de tørrede bælgfrugter i vand, kan man få dem færdigtilberedte på karton, pose og dåse – og det ser ud til at markedet herfor vokser. Det er ret vigtigt at varmebehandle bønner og linser korrekt for at undgå bøvl med maven.
Vær dog opmærksom på, at grønne bønner og -ærter ikke tæller med i de 100 g bælgfrugter, som Fødevarestyrelsens kostråd anbefaler os at spise hver dag.
Proteinkilder
Bælgfrugter er et godt supplement til andre proteinrige kilder som kød, æg og fisk. De kan tilberedes sammen eller hver for sig.
Bløde bønner er bedst
Tørrede bælgfrugter (undtagen linser) skal ligge i blød min. ½ døgn, inden de koges. Køber du dem på dåse eller i karton, er de dog klar til brug.