Hvorfor er det godt at spise flere bælgfrugter i fremtiden?
Bælgfrugter er et godt supplement til andre proteinrige fødevarekilder.
Frugten fra bælgplanter
Landmændene kalder bælgfrugter for bælgplanter. Så man kan vel godt sige, at det er bælgplanternes frugter, som vi spiser lidt af i dag og opfordres til at spise mere af i fremtiden.
Bælgfrugter er en fælles betegnelse for bønner, linser og ærter og hører alle til ærteblomstfamilien. De hedder bælgfrugter eller bælgplanter, fordi frøene (frugterne) vokser i kapsler som også kaldes bælge.
Friske, frosne, tørrede eller færdigtilberedte
Bælgfrugter findes både som friske, typisk på frost i form af edamame, mukimame samt grønne bønner og ærter, mens det største udvalg findes blandt de tørrede bønner. For at undgå besværet med at skulle udbløde og koge de tørrede bælgfrugter i vand, kan man få dem færdigtilberedte på karton, pose og dåse – og det ser ud til at markedet herfor vokser. Det er ret vigtigt at varmebehandle bønner og linser korrekt for at undgå bøvl med maven.
Vær dog opmærksom på, at grønne bønner og -ærter ikke tæller med i de 100 g bælgfrugter, som Fødevarestyrelsens kostråd anbefaler os at spise hver dag.
Proteinkilder
Bælgfrugter er et godt supplement til andre proteinrige kilder som kød, æg og fisk. De kan tilberedes sammen eller hver for sig.
Nedenfor finder du en række lækre og velsmagende opskrifter, hvor bælgfrugter indgår.