Værd at vide om grise

Hvad spiser grisen? Hvor gammel kan en gris blive? Hvad vejer en gris? Hvor mange grise er der i Danmark?

Få svar på dine spørgsmål om grisen her

Undrer du dig over, hvor grisekød kommer fra, og hvordan grisen lever. Så kan du få svar på spørgsmål om grisens liv her.

Hvilke grise har vi i Danmark?

Der er flere forskellige griseracer i den danske produktion af grisekød. Grise i Danmark er ofte en krydsning mellem racerne Dansk Landrace, Yorkshire og Duroc. Ved at krydse racerne forstærker man de gode egenskaber fra hver race.
Du kan læse mere om de forskellige racer her.

Hvor bor grisen?

De fleste grise lever indendørs i en grisestald sammen med andre grise i en grisebesætning. Andre grise lever udenfor i indhegning. Det er bl.a. frilandsgrise og økologiske grise, som begge fødes i hytter på marken, hvor de går sammen med soen.

Hvad spiser en gris?

Danske grise lever oftest i grisestalde, hvor landmændene fodrer dem 1-3 gange om dagen. 
Foderet sammensættes individuelt for den enkelte grisebesætning ud fra årstid og alder på grisen, så grisene har det bedst muligt og vokser optimalt. Foderet skal overholde miljøkrav for at minimere miljøbelastningen. 
Foderet består primært af korn som byg og hvede. Men det kan bestå af mange forskellige ting som rapsfrø, sojaskrå, havre, kartoffelprotein, fiskemel, mælkepulver, majs eller græsprotein. Derudover tilsættes aminosyrer, vitaminer, mineraler og enzymer til foderet. 
Grise er stort set altædende, og når grisen går udendørs, spiser den, hvad den kan finde i og på jorden.

Hvor meget spiser en gris?

En smågris æder omkring 1 kg foder om dagen, mens en slagtegris æder omkring 2,3 kg foder om dagen. En so æder omkring 3,5 kg foder om dagen, og op til fødsel (faring) kan den spise op til 6-8 kg om dagen. Danske grise har et lavt foderforbrug og dermed en høj fodereffektivitet, som bidrager til et lavere klimaaftryk. 

Hvor mange grise er der i Danmark?

Der er omkring 12-13 millioner grise herhjemme, som bliver til mad på tallerkenen. Enten i de danske hjem eller eksporteret til udlandet. Danske grise har en høj spisekvalitet, høj fødevaresikkerhed, og produceres med høj klimaeffektivitet i forhold til mange andre lande, og derfor dansk grisekød populært.

Hvor gammel er en gris, når den slagtes?

Grisen bliver typisk slagtet, når den er omkring et halvt år og vejer ca. 110 kg. En nyfødt gris vejer ca. 1,4 kg. Når de er 5 uger gamle, flyttes de fra farestalden, hvor de blev født, til en smågrisestald. Her går smågrisene sammen, indtil de vejer ca. 35 kg og er omkring 12 uger gamle. Så flyttes de til en slagtesvinestald. Her lever de, til de er 25 uger gamle, og tager op til 1 kg på om dagen, indtil de når en vægt på 110 kg.