Hvor meget fylder 100 gram grove grøntsager?

Se hvor meget 100 gram rødbede, pastinak og porre fylder. På den måde kan du nemmere få en fornemmelse af, hvor meget eller lidt der skal til for at få de anbefalede 600 gram frugt og grønt om dagen.

Vi skal gerne have 600 gram frugt og grønt om dagen, hvoraf mindst halvdelen skal være grøntsager.

Sådan lyder anbefalingen fra Fødevarestyrelsen, men en stor udfordring for mange er at vide, hvor meget frugt og grønt, der egentlig skal til. Det har voresmad.dk gjort noget ved og bringer her en stribe overskuelige billeder af præcis 100 gram af varen.

Vi har opdelt i fine og grove grøntsager, for det er ikke ligegyldigt, hvilke du spiser. De grove indeholder nemlig flere kostfibre end de fine, og derfor er det godt at spise mange af dem.

"Til daglig er vi god til at spise mange af de fine grøntsager, og det skal vi blive ved med. Men det er vigtigt, at vi fokuserer på at spise flere af de grove. De kræver ofte, at man tilbereder dem ved at dampe eller koge dem, men der findes masser af fantastiske retter, hvor de indgår," siger Line Damsgaard, projektleder for 6 om dagen, der arbejder for at få danskerne til at spise mere frugt og grønt.

Se alle vores opskrifter med 6omdagen-logo, som giver minimum 200 gram frugt og grønt pr. person.

100 gram blomkål

Læs også lær blomkålen at kende

100 gram broccoli

Læs også lær broccolien at kende

100 gram gulerod

Læs også lær guleroden at kende

100 gram hvidkål

Læs også lær hvidkålen at kende

100 gram løg

Læs også lær løget at kende

100 gram pastinak 

Læs også lær pastinakken at kende

100 gram porre

Læs også lær porren at kende

100 gram rødbede

Læs også lær rødbeden at kende

Om 6 om dagen

6omdagen.dk hører under Landbrug & Fødevarer og er sat i verden for at få danskerne til at spise mere frugt og grønt. Og at frugt og grønt indgår som en naturlig del af en varieret kost.

Frugt og grønt tæller med i dit regnskab, når det er:

  • Råt, bagt, kogt eller stegt     

  • Brugt i gryderetter, supper eller på pizzaer 

  • Bælgfrugter 

  • Dybfrosne grøntsager og bær 

  • Flåede tomater, majs og andet frugt og grønt fra dåse

  • Frisksnittede salatblandinger

Derfor skal du spise grønt

Der er gode grund til at gå efter 600 gram frugt og grønt om dagen. Her er nogle af de vigtigste:

Vitaminer + mineraler
Frugt og grøntsager indeholder vigtige vitaminer, mineraler og kostfibre, som er med til at holde os sunde og raske. Mange af disse findes kun i begrænsede mængder i andre fødevarer.

Forebyg sygdomme
Forskere har vist sammenhæng mellem højt indtag af frugt og grøntsager og lav forekomst af hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes samt visse former for kræft.

Overvægt
En kost med masser af frugt og grønt gør det lettere at undgå overvægt og dermed også de følgesygdomme, som overvægt kan medføre.

Kosttilskud
Du kan ikke erstatte frugt og grønt ved helt eller delvist at spise kosttilskud med de samme vitaminer og mineraler som i frugt og grønt. Vi ved nemlig ikke præcis, hvilke stoffer og hvilke kombinationer der forebygger sygdom.

Kilde: Landbrug & Fødevarer

Grøntsager 

Hvad er fine og hvad er grove grøntsager? Se nogle eksempler her

Fine grøntsager (maks. 2 gram kostfibre/100 gram):

  • Frugter: Tomat, agurk, peberfrugt og squash

  • Bladgrøntsager: Salat, bladselleri og spinat

Grove grøntsager (over 2 gram kostfibre/100 gram):

  • Rodfrugter: Gulerod, rødbede, selleri, persillerod og pastinak

  • Kål: Broccoli, blomkål, rosenkål, spidskål, hvidkål, rødkål og grønkål

  • Bælgfrugter: Ærter og bønner