Slanke-lasagne med kødsauce af svinekød

En kalorie-let udgave af den populære klassiske opskrift.

Slanke-lasagne med kødsauce af svinekød

Bente Nissen Lundsgaard

Af Bente Nissen Lundsgaard

Det skal du bruge

6 personer

1 stort løg
1-2 gulerødder
1-2 stilke bladselleri
25 g bacon i små tern
400 g hakket svinekød
1 dåse flåede hakkede tomater, 400 g
1 lille dåse tomatkoncentrat, 70 g
2 dl bouillon
2 tsk oregano
1 tsk timian
Salt og peber

Bechamelsauce
½ l minimælk
2 ½ spsk hvedemel
15 g smør eller 1 spsk olie
evt. muskatnød

12 fuldkorns lasagneplader, 225 g
100 g reven mild ost, 17% fedt

Evt. persille til pynt 


Ca. 1 time


Sådan gør du

  1. Hak løg, gulerødder og bladselleri i meget fine tern.
  2. Kom baconternene i gryden og steg dem let gyldne. Kom grøntsagerne i og steg 2-3 minutter. Rør jævnligt. Kom kødet i og steg til det har skiftet farve. Tilsæt flåede tomater, tomatkoncentrat og bouillon. Krydr med oregano, timian, salt og peber. Kog saucen ca. 30 minutter under låg. Smag til med salt og peber.
  3. Kom lidt af mælken samt melet i en melryster. Ryst jævningen. Kom resten af mælken i en gryde og lad det blive varmt. Tilsæt jævningen under konstant omrøring. Kog saucen igennem i ca. 5 minutter. Tilsæt smør og smag til med salt, peber og evt. revet muskatnød.
  4. Læg et lag kødsauce i bunden af et lasagnefad eller en bradepande. Læg et lag lasagneplader over og fordel lidt bechamelsauce over. Drys med lidt ost. Gentag 2-3 gange mere.
  5. Stil lasagnen midt i ovnen ved 200 grader og bag den ca. 30 minutter.

Tips

  • Brug evt. en færdig sauce med ca. 5% fedt og nedsæt ostemængden til 75 g. 
  • Tilsæt evt. 1 dl rødvin til saucen sammen med bouillonen. 
  • Lav evt. en større portion kødsauce. Saucen kan fryses i passende portioner. Den kan holde sig ca. 3 måneder i fryseren.
  • Saucen kan bruges til kartoffelmos eller fyld i bagte kartofler.
  • Saucen kan koges ind fx 10 minutter uden låg og bruges på pizza, i pitabrød og tortillas m.m.

energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person, hvis der bruges hakket svinekød 6% fedt (Slankeret)
Protein 30%
Kulhydrat 44%
Fedt 26% 
1665 kJ – 395 kcal

Energifordeling og -indhold pr. person, hvis der bruges hakket svinekød 10% fedt
Protein 27%
Kulhydrat 42%
Fedt 31% 
1770 kJ – 420 kcal

 

Sund hverdagsmad