Lasagne med kødsauce af grisekød

Sund og lækker mad til en dag hvor det gerne må være nemt.

Af Bente Nissen Lundsgaard | Hele året | Hovedretter | Hverdag, Sund hverdagsmad


Lasagne med kødsauce af svinekød

Tilberedningstid

Ca. 1 time

Det skal du bruge

4 personer

1 stort løg
1-2 gulerødder
1-2 stilke bladselleri
25 g bacon i små tern
400 g hakket grisekød 
1 dåse flåede hakkede tomater, 400 g
1 lille dåse tomatkoncentrat, 70 g
2 dl bouillon
2 tsk oregano
1 tsk timian
Salt og peber

Bechamelsauce
½ l minimælk
2 ½ spsk hvedemel
15 g smør eller 1 spsk olie
evt. muskatnød

12 fuldkorns lasagneplader, 225 g
100 g reven mild ost, 17% fedt

Evt. persille, agurk og tomat til pynt

Sådan gør du

  1. Hak løg, gulerødder og bladselleri i meget fine tern.
  2. Kom baconternene i gryden og steg dem let gyldne. Kom grøntsagerne i og steg 2-3 minutter. Rør jævnligt. Kom kødet i og steg til det har skiftet farve. Tilsæt flåede tomater, tomatkoncentrat og bouillon. Krydr med oregano, timian, salt og peber. Kog saucen ca. 30 minutter under låg. Smag til med salt og peber.
  3. Kom lidt af mælken samt melet i en melryster. Ryst jævningen. Kom resten af mælken i en gryde og lad det blive varmt. Tilsæt jævningen under konstant omrøring. Kog saucen igennem i ca. 5 minutter. Tilsæt smør og smag til med salt, peber og evt. revet muskatnød.
  4. Læg et lag kødsauce i bunden af et lasagnefad eller en bradepande. Læg et lag lasagneplader over og fordel lidt bechamelsauce over. Drys med lidt ost. Gentag 2-3 gange mere.
  5. Stil lasagnen midt i ovnen ved 200 grader og bag den ca. 30 minutter.

Tips

  • Brug evt. en færdig sauce med ca. 5% fedt og nedsæt ostemængden til 75 g. 
  • Tilsæt evt. 1 dl rødvin til saucen sammen med bouillonen. 
  • Lav evt. en større portion kødsauce. Saucen kan fryses i passende portioner. Den kan holde sig ca. 3 måneder i fryseren. Saucen kan bruges til kartoffelmos, fyld i bagte kartofler m.m.  
  • Saucen kan koges ind fx 10 minutter uden låg og bruges på pizza, i pitabrød og tortillas m.m.

Energifordeling

Nu hedder det hakket grisekød. Tidligere hed det hakket svinekød.

 

Næringsindhold pr. person (ca. 580 g af retten) med 6 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 2494 kJ (594 kcal)

protein: 45 g

kulhydrat: 59 g

kostfibre: 9 g

fedt: 18 g

 

Næringsindhold pr. 100 g med 6% fedt i det hakkede kød: 

Energi: 430 kJ (102 kcal) 

protein: 8 g

kulhydrat: 10 g 

kostfibre: 2 g

fedt: 3 g

 

 

Næringsindhold pr. person (ca. 580 g af retten) med 10% fedt i det hakkede kød: 

Energi: 2624 kJ (625 kcal)

protein: 43 g

kulhydrat: 59 g

kostfibre: 9 g

fedt: 22 g

 

Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede kød: 

Energi: 452 kJ (108 kcal)

protein: 7 g

kulhydrat: 10 g

kostfibre: 2 g

fedt: 4 g