Lær børn at bruge middagsrester i madpakken
Har du rester tilovers fra aftensmåltidet? Så er der masser af måder at bruge resterne i næste dags madpakke eller til aftensmad. Og det er oplagt at lade børnene hjælpe med.
Du kender det sikkert. At have lavet rigeligt med mad og selv om folk blev mætte var der stadig rester til overs.
Men der er utallige måder at bruge dine madrester på, og det er oplagt at tage børnene med i køkkenet for at lære dem hvordan.
"Noget af det vigtigste i forhold til rester er, at få dem tildækket og sat tildækket i køleskabet, så hurtigt som muligt. Og så skal man huske, at det jo også er en fordel for økonomien, hvis man genbruger resterne i stedet for at smide dem ud," siger Line Damsgaard, ernæringsekspert i Landbrug & Fødevarer.
I princippet er der ikke nogen retter, du ikke kan kaste dig over. Vi har bedt Line Damsgaard, give dig 3 vigtige råd til, hvordan du gør:
-
Giv barnet medbestemmelse i forhold til, hvordan resterne skal bruges. Desto mindre børnene er, desto vigtigere er det, at sætte nogle afgrænsede rammer og valgmuligheder. Spørg fx. barnet: Skal vi bruge resten af kyllingen i en salat eller i et pitabrød i morgen?
-
Tag børnene med i køkkenet, så de er med til at lave noget ud af resterne til næste dags madpakke eller aftensmad. En stor del af forarbejdet er gjort, når man bruger rester. Derfor kan det være en mere overkommelig opgave at have et barn med til at lave maden, når I bruger rester.
-
Omtal rester som noget positivt, og det at bruge rester som en rigtig god idé. Rester er ikke noget ”der bare skulle have været smidt ud”. Det er lækker mad, der med lidt nye ingredienser kan smage himmelsk - og så er det godt for pengepungen.
Se også videoerne
Tips til at smøre lækre madpakker til:
Gode rester til madpakkenEksempler på retter der giver gode madpakke-rester:
Mexicanske pandekager med skinkestrimler Satayspyd med peanutbuttersauce og ris Teryiaki kyllingelår med sesamfrø
Madpakke med pitabrød til børn 3-6 år Madpakke med mexicansk pandekage til børn 3-6 år Madpakke med satayspyd, peanutbuttersauce, grønt og pitabrød til børn 3-6 år |
Gode tipsHer nogle tips til, hvordan du kan bruge rester fra middagsmaden:
Tips er givet af Line Damsgaard, ernæringsekspert, Landbrug & Fødevarer |