Lær børn at bruge middagsrester i madpakken

Har du rester tilovers fra aftensmåltidet? Så er der masser af måder at bruge resterne i næste dags madpakke eller til aftensmad. Og det er oplagt at lade børnene hjælpe med.

Du kender det sikkert. At have lavet rigeligt med mad og selv om folk blev mætte var der stadig rester til overs.

Men der er utallige måder at bruge dine madrester på, og det er oplagt at tage børnene med i køkkenet for at lære dem hvordan.

"Noget af det vigtigste i forhold til rester er, at få dem tildækket og sat tildækket i køleskabet, så hurtigt som muligt. Og så skal man huske, at det jo også er en fordel for økonomien, hvis man genbruger resterne i stedet for at smide dem ud," siger Line Damsgaard, ernæringsekspert i Landbrug & Fødevarer.

I princippet er der ikke nogen retter, du ikke kan kaste dig over. Vi har bedt Line Damsgaard, give dig 3 vigtige råd til, hvordan du gør:

  • Giv barnet medbestemmelse i forhold til, hvordan resterne skal bruges. Desto mindre børnene er, desto vigtigere er det, at sætte nogle afgrænsede rammer og valgmuligheder. Spørg fx. barnet: Skal vi bruge resten af kyllingen i en salat eller i et pitabrød i morgen?

  • Tag børnene med i køkkenet, så de er med til at lave noget ud af resterne til næste dags madpakke eller aftensmad. En stor del af forarbejdet er gjort, når man bruger rester. Derfor kan det være en mere overkommelig opgave at have et barn med til at lave maden, når I bruger rester.

  • Omtal rester som noget positivt, og det at bruge rester som en rigtig god idé. Rester er ikke noget ”der bare skulle have været smidt ud”. Det er lækker mad, der med lidt nye ingredienser kan smage himmelsk - og så er det godt for pengepungen.

 

Se også videoerne

Tips til at smøre lækre madpakker til:

De mindre børn
De større børn
De største børn 
 

Smilende farsbrød

Gode rester til madpakken

Eksempler på retter der giver gode madpakke-rester:


Middagsretter:
Fuldkornspitabrød med karry-kødfyld

Mexicanske pandekager med skinkestrimler

Satayspyd med peanutbuttersauce og ris

Smilende farsbrød

Teryiaki kyllingelår med sesamfrø


Madpakker med middagsrester:
(madpakkerne kan også bruges til større børn, men så skal du beregne en større portion)

Madpakke med pitabrød til børn 3-6 år

Madpakke med mexicansk pandekage til børn 3-6 år

Madpakke med satayspyd, peanutbuttersauce, grønt og pitabrød til børn 3-6 år

Madpakke med smilende farsbrød til børn 3-6 år

Madpakke med kyllingelår til børn 3-6 år

Æggekage med pasta

Gode tips

Her nogle tips til, hvordan du kan bruge rester fra middagsmaden:

  • kartofler kan bruges i kartoffelsalat, æggekage eller som pålæg

  • ris kan bruges i salater med grøntsager og kød eller i en suppe

  • pasta kan bruges i æggekage, salater eller i en suppe

  • kød og fjerkræ, kan skæres i skiver eller tern og bruges i sandwich, salater, pitabrød, wokret, biksemad eller som fyld i en grøntsagssuppe

  • æg kan bruges i sandwich, salater, pitabrød eller som pålæg

  • grøntsager kan bruges i en æggekage, blendet til en grøntsagssuppe, i kartoffelmos eller som en del af en salat

  • rugbrød, franskbrød og grovbrød kan skæres i tern og ristes på en pande og bruges som croutoner i salater og supper

Tips er givet af Line Damsgaard, ernæringsekspert, Landbrug & Fødevarer