Sådan bruger du juleresterne
Der er penge at spare og masser af muligheder for at genbruge resterne fra julemaden. Få tips og opskrifter til de mest traditionelle juleretter.

Rigelig and. Rigelig flæskesteg. Rigelig mad skal der på bordet i julen.
En analyse fra Coop afslører, at mere end 75% af danskerne mener, det er en fantastisk idé at genbruge rester fra julebordet. Det viser en stærk vilje til at mindske madspild – en vigtig indsats, når næsten halvdelen af os står med and og flæskesteg til overs efter jul.
Lad dig inspirere til at forvandle juleresterne til lækre nye retter og vær med til at gøre en forskel for både miljøet og din økonomi!
Spar penge og bekæmp madspild: Sådan udnytter du juleresterne
Julen betyder store indkøb og masser af mad, men ofte også mange rester. Heldigvis er det både nemt og økonomisk at forvandle overskydende julemad til nye, lækre retter i juledagene.
"Vi køber meget mere mad i julen, og selvom vi også spiser mere, er der ofte meget tilbage. Men det kræver ikke meget at lave skønne retter af rester. Og så er der også den fordel, at der er mange penge at spare," siger Selina Juul, initiativtager til forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad.
Hun understreger vigtigheden af at gemme maden korrekt straks efter måltidet og fryse det ned, der ikke skal bruges dagen efter.
Få inspiration til julerester
Har du overskud af and, flæskesteg eller andre juleretter? Vi har samlet tips og opskrifter, der hjælper dig med at udnytte resterne og samtidig gøre en forskel for miljøet og din pengepung.
And

Brug rester af and eller gås i tarteletter, som pålæg, i omelet, æggekage, æggefad eller i salater. Eller måske i en wrap eller en pizza. Andekød er velegnet i buffetter og er lækkert at spise koldt. Du kan også fryse resterne eller bruge dem i en gryderet en anden dag.
Flæskesteg

Du kan med fordel bruge rester af flæskesteg som pålæg, i sandwich, pitabrød eller wraps. En rest flæskesteg kan også blive til biksemad eller være fyld i en æggeret.
Prøv for eksempel

Grisens vintersuppe
Nogle gange har man en rest kød til overs fra en middag. Især, når man spiser steg, er det nemt at komme til at tilberede for meget. Her har du en lynhurtig suppe, hvor resten af kødet kan bruges. Opskriften er inspireret af en gammel husholdningskogebog fra 1855, og den originale opskrift kan du se under "Sådan gør du".

Flæskestegssandwich med fuldkornsbolle, madpakke til børn 3-6 år
Flæskestegssandwich med fuldkornsbolle, madpakke til børn 3-6 år

Biksemad med kartofler og spejlæg
En dansk klassiker, der er rigtig god, hvis du vil undgå madspild. Du kan bruge en hvilken som helst rest kød. Biksemaden svitses på panden og serveres med spejlæg og rødbeder.

Indbagt julemørbrad med kirsebærsmørsauce og grønkålssalat
Her er en usædvanlig måde at bruge kirsebærsaucen og julekrydderierne på, der måtte være til overs fra julen. Vi er inspireret af gamle kogebøger og har udviklet nogle opskrifter, der bringer 1800-tallets retter frem i lyset. Lækker krydret og saftig mørbrad af gris med kirsebærsmørsauce og den lysende grønkålssalat smager friskt og skønt. Den oprindelige opskrift findes under "Sådan gør du".
Kalkun

Brug rester af kalkun i tarteletter, som pålæg, i omelet, æggekage, æggefad eller i salater. Du kan også fryse resterne og bruge dem i en gryderet en anden dag.
Prøv for eksempel

Kalkunbryst med svampe og savoykål
Kalkunbryst med svampe og savoykål


Thanksgiving-kalkun med sweet potatoes
Thanksgiving-kalkun med sweet potatoes
Risengrød og Risalamande

En rest grød er oplagt til ris a la mande. Læg evt. en mandel i, hvis du vil gøre det mere festligt. Spis desserten som den er – evt. med en anden frugtsauce til end kirsebærsauce. Måske appelsinsauce eller med æblemos eller syltede blommer?
Prøv for eksempel

Risalamande med kirsebærsauce
Hemmeligheden bag en god risalamande er masser af mandler og en god vaniljestang. En sikker vinder blandt alle julens desserter.
Brune og hvide kartofler

Du kan bruge kartoflerne som pålæg på en skive rugbrød, du kan brase dem eller stege dem i ovnen og som tilbehør til en anden ret. Eller hvad med at bruge dem til biksemad sammen med en rest flæskesteg, skinke, hamburgerryg eller anden steg.
Prøv for eksempel

Biksemad med kartofler og spejlæg
En dansk klassiker, der er rigtig god, hvis du vil undgå madspild. Du kan bruge en hvilken som helst rest kød. Biksemaden svitses på panden og serveres med spejlæg og rødbeder.

Hamburgerryg og pølse med grønlangkål og brunede kartofler
Til en ægte sønderjysk grønlangkål hører selvfølgelig kålpølser, hamburgerryg og karamelliserede brune kartofler. Det er en opskrift efter vor mormors hjerte, og den vil vække glæde hos enhver, både unge og gamle.
Rødkål

dage - mens rødkål i råkost kan holde sig nogle dage i køleskab. Rødkål er på julebordet enten i en traditionel kogt version eller som råkost tilsat forskelligt for eksempel appelsin, nødder, tyttebær med mere og er god at bruge til medister, frikadeller eller flæskesteg. Eventuelt kreativt i hotdogs eller i en flæskestegssandwich.
En rest kogt rødkål er også god til smørrebrød som pynt fx på en flæskestegsmad, frikadellemad, mad med leverpostej og lignende. Har du frisk rødkål til overs, så kan du prøve den sidste opskrift herunder.
Prøv for eksempel

Juledeller af oksekød med sprød appelsin-rødkålssalat
Juledeller af oksekød med sprød appelsin-rødkålssalat

Ribbenssteg med rødkål - til frokost
Klassisk velsmagende frokostret.

Stegt medisterpølse med rødkål og kartofler
Gammeldags medisterpølse med traditionelt tilbehør og god brun sovs. Det er aftensmad, som de fleste kan lide det. I opskriften får du svar på, hvor længe pølsen skal koge, og hvordan den skal steges.

Rødkålssalat med appelsiner og dadler
Her får du vores bedste opskrift på frisk og lækker rødkålssalat med appelsiner, dadler og en syrlig dressing med citronsaft. Servér denne rødkålssalat til flæskestegen juleaften eller til retter med fjerkræ. Denne opskrift med rødkål er til en servering for 4 personer.