Sådan bruger du juleresterne

Der er penge at spare og masser af muligheder for at genbruge resterne fra julemaden. Få tips og opskrifter til de mest traditionelle juleretter.

Rigelig and. Rigelig flæskesteg. Rigelig mad skal der på bordet i julen.

En analyse fra Coop afslører, at mere end 75% af danskerne mener, det er en fantastisk idé at genbruge rester fra julebordet. Det viser en stærk vilje til at mindske madspild – en vigtig indsats, når næsten halvdelen af os står med and og flæskesteg til overs efter jul.

Lad dig inspirere til at forvandle juleresterne til lækre nye retter og vær med til at gøre en forskel for både miljøet og din økonomi!

 
Spar penge og bekæmp madspild: Sådan udnytter du juleresterne

Julen betyder store indkøb og masser af mad, men ofte også mange rester. Heldigvis er det både nemt og økonomisk at forvandle overskydende julemad til nye, lækre retter i juledagene.

"Vi køber meget mere mad i julen, og selvom vi også spiser mere, er der ofte meget tilbage. Men det kræver ikke meget at lave skønne retter af rester. Og så er der også den fordel, at der er mange penge at spare," siger Selina Juul, initiativtager til forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad.

Hun understreger vigtigheden af at gemme maden korrekt straks efter måltidet og fryse det ned, der ikke skal bruges dagen efter.

Få inspiration til julerester

Har du overskud af and, flæskesteg eller andre juleretter? Vi har samlet tips og opskrifter, der hjælper dig med at udnytte resterne og samtidig gøre en forskel for miljøet og din pengepung.

And

Brug rester af and eller gås i tarteletter, som pålæg, i omelet, æggekage, æggefad eller i salater. Eller måske i en wrap eller en pizza. Andekød er velegnet i buffetter og er lækkert at spise koldt. Du kan også fryse resterne eller bruge dem i en gryderet en anden dag.

Prøv for eksempel

Flæskesteg

Du kan med fordel bruge rester af flæskesteg som pålæg, i sandwich, pitabrød eller wraps. En rest flæskesteg kan også blive til biksemad eller være fyld i en æggeret.

Prøv for eksempel

Kalkun

Brug rester af kalkun i tarteletter, som pålæg, i omelet, æggekage, æggefad eller i salater. Du kan også fryse resterne og bruge dem i en gryderet en anden dag.

Prøv for eksempel

Risengrød og Risalamande

En rest grød er oplagt til ris a la mande. Læg evt. en mandel i, hvis du vil gøre det mere festligt. Spis desserten som den er – evt. med en anden frugtsauce til end kirsebærsauce. Måske appelsinsauce eller med æblemos eller syltede blommer?

Prøv for eksempel

Brune og hvide kartofler

Du kan bruge kartoflerne som pålæg på en skive rugbrød, du kan brase dem eller stege dem i ovnen og som tilbehør til en anden ret. Eller hvad med at bruge dem til biksemad sammen med en rest flæskesteg, skinke, hamburgerryg eller anden steg.

Prøv for eksempel

Rødkål

dage - mens rødkål i råkost kan holde sig nogle dage i køleskab. Rødkål er på julebordet enten i en traditionel kogt version eller som råkost tilsat forskelligt for eksempel appelsin, nødder, tyttebær med mere og er god at bruge til medister, frikadeller eller flæskesteg. Eventuelt kreativt i hotdogs eller i en flæskestegssandwich.

En rest kogt rødkål er også god til smørrebrød som pynt fx på en flæskestegsmad, frikadellemad, mad med leverpostej og lignende. Har du frisk rødkål til overs, så kan du prøve den sidste opskrift herunder.

Prøv for eksempel