Bliv klogere på madspild og hjælp med at stoppe spild af mad
Hvordan undgår vi madspild? Få statistik om madspild i Danmark og i verden og få hjælp til at stoppe spild af mad med gode vaner. Mindre madspild er bedre for klimaet.
Hvad er madspild?
Madspild defineres, ifølge Fødevarestyrelsen, som fødevarer, der kunne være spist af mennesker, men som af den ene eller anden grund ikke ender i maven. Madspild i husstande skyldes ofte, at maden er blevet dårlig, eller at fødevaren har overskredet holdbarhedsdatoen. Andre årsager til madspild er, når man ikke bruger hele fødevaren - både i forbindelse med tilberedning, og når der ikke bliver spist op.
Hvordan undgår man madspild?
235.000 tons mad smides årligt ud i danske husstande, ifølge Miljøstyrelsen (2023). Du kan selv gøre meget for at stoppe spild af mad og samtidig spare penge. Her er 6 tips til at undgå madspild:
- Udnyt dine rester! I stedet for at smide maden ud kan du udnytte dine madrester i madlavningen eller bruge resterne fra aftensbordet i madpakken næste dag.
Hvad har du i køleskabet? Brug fx søgefunktionen på Smæk på smagen og find en opskrift med dine rester.
Der findes mange steder på nettet, hvor du kan lære at bruge dine rester. -
Læg en madplan hver uge. Hvis du afsætter lidt tid på at planlægge din madlavning og indkøb, kan du bedre udnytte dine madrester og undgå at de skal smides ud sidst på ugen. Find inspiration til grønne og velsmagende retter i Smæk på smagens opskriftsunivers.
-
Tilbered kun den mad, du ved bliver spist.
- Vær opmærksom på holdbarhed. Ofte kan du spise mad et stykke tid efter udløb. Nogle fødevarer er mærket med ”Ofte god efter”.
Lugt til maden. Hvis maden er blevet for gammel vil den ofte lugte sur eller harsk.Så brug sanserne, før du smider mad ud, der sagtens kan spises.
-
Du kan købe datovarer, hvis du ved, du skal bruge råvaren med det samme. Mange supermarkeder har et område med madvarer, der er ved at løbe ud på holdbarhed.
Når du køber disse, er du med til at mindske supermarkedernes madspild. Du sparer desuden penge! -
Køb mindre pakker. Hvis du kun køber, hvad du kan bruge, undgår du at skulle tage stilling til madrester. Og så kan du se bort fra de første fem tips.
En kæmpe fordel ved at reducere dit madspild er, at du også sparer på madbudgettet. Så gør en forskel for klima og pengepung. I boksen til højre kan du se, hvilke fødevarer der oftest bliver smidt ud og dermed bidrager mest madspild i Danmark.
Du kan sænke dit klimaaftryk ved kun at købe den mængde mad, du har brug for. Eller skifte til fødevarer med lavere klimaaftryk indenfor deres fødevaregruppe.
Overblik over fødevarer med lavere klimaaftryk
Hvorfor er madspild et problem?
Produktion af fødevarer udleder drivhusgasser. Fødevareforbruget står for knap 20 pct. af danskernes klimaaftryk (Fakta om Fødevareklyngen, 2020).
Både de fødevarer, vi spiser, og de fødevarer vi ikke spiser, sætter et aftryk på klimaet.
Madspild i tal:
Hvor meget madspild er der i Danmark om året?
- 814.000 tons mad smides ud i Danmark totalt - fra jord til bord
- 8,4 mia. kr. Det er værdien af Danmarks samlede madspild
- Hver dansker smider mad ud til en værdi af 1000 kr.
- Danskernes samlede madspild svarer til et CO2-udslip på 1,8 mio. tons
- 44% af det samlede klimaaftryk fra madspild ligger i de danske husholdninger
Kilde: Fødevareministeriet & One\Third, 2021
Hvor meget madspild er der i verden?
Madspild er ikke kun en udfordring i de danske hjem. Fire facts om globalt madspild:
- Madspild er verdens tredjestørste CO2-udleder
- Der spildes 1,3 mia. ton mad om året (814.000 tons i Danmark)
- 1/3 af den producerede mad på globalt plan går til spilde
- 3,3 mia. ton CO2 udledes hvert år grundet ubrugte madvarer – enten fordi forbrugere køber mere, end de har brug for eller særligt i u-lande grundet ineffektiv opdyrkning af afgrøder
Kilder: DR, Miljøstyrelsen, Landbrug & Fødevarer
Vidste du at...Fødevarer der medfører mest madspild i Danmark
|