Hvordan gør du din madlavning mere bæredygtig?
Hvad vil det sige at lave bæredygtig mad, og hvilke fødevarer kan indgå i din madlavning, hvis den skal være mere bæredygtig? Få svarene her og læs mere om, hvordan du kan bringe mere bæredygtighed ind i dit køkken.

Hvad er bæredygtig mad?
Bæredygtighed er et debatteret emne, som der er mange holdninger til. Bæredygtig mad handler om mere end CO2-udledning og miljø, og defineres af FAO som:
- Mad, der tager hensyn til miljøet
- Mad, der har en ernæringsmæssig værdi, er sikkert og sundt
- Mad, der er kulturelt acceptabel
- Mad, der er økonomisk tilgængeligt for alle
Kilde: FAO, FN’s organisation for fødevarer, landbrug og fiskeri
Bæredygtig mad er altså ikke blot et spørgsmål om madens betydning for klimaet, eller om at spise plantebaseret eller økologisk. Bæredygtighed indebærer også hensyn til lokalsamfund, arbejdspladser, produktionsforhold, pris, sundhed og dyrevelfærd.
Vidste du at...I 1987 definerede Brundtlandskommissionen bæredygtighed som ”en bæredygtig udvikling betegner en udvikling, som opfylder de nuværende generationers behov uden at bringe fremtidige generationers mulighed for at opfylde deres behov i fare” (Kilde: Brundtlandskommissionens rapport om miljøudvikling). Hvis produkter markedsføres som bæredygtige, skal man efter Forbrugerombudsmandens vurdering overholde dette krav, eller selv skrive, hvad man forstår ved udtrykket ”bæredygtighed” og have uvildig dokumentation for bæredygtigheden. |


Bliv klogere på madspild og hjælp med at stoppe spild af mad
Hvordan undgår vi madspild? Få statistik om madspild i Danmark og i verden og få hjælp til at stoppe spild af mad med gode vaner. Mindre madspild er bedre for klimaet.

Hvad er CO2 og hvor meget CO2 udleder din mad?
Hvorfor er CO2-udledning et problem, hvad kan vi gøre for at mindske CO2-udslippet og hvor kommer CO2 fra? Bliv klogere på CO2 og klima her.

Det skal du vide om klimavenlig mad
Vi kan ikke undgå at belaste klimaet, når vi laver mad. Men vi har indflydelse på, hvor stort klimaaftrykket er fra det, vi spiser. Læs med her, og få gode råd om, hvordan du kan gøre din madlavning mere bæredygtigt, og hvordan du laver mad med lavere klimaaftryk.

Kød og kostråd
Kan du undvære kød i din kost? Og hvilket kød har det laveste klimaaftryk? Læs om kød og kostråd her.
Hvilke fødevarer er bæredygtige?
Vil du gerne leve mere bæredygtigt er der er nogle tommelfingerregler, du kan følge, når du sammensætter en varieret kost med bæredygtighed for øje.
Du kan købe ind og lave mad efter de officielle kostråd:
- Spis planterigt, varieret og ikke for meget
- Spis flere grøntsager og frugter, lokalt dyrket og i sæson
- Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
- Spis mad med fuldkorn
- Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
- Spis mindre af det søde, salte og fede
- Sluk tørsten i vand
Og et par vigtige tips fra de officielle kostråd:

Generelt gælder det, at hvis et måltid skal være ernæringsmæssigt i orden, så skal 45-60% af energien komme fra kulhydrater, 25-40% fra fedt og 10-20% fra protein. Fødevarestyrelsens anbefaling er, at din kost bør indeholde ca. 350 g kød om ugen for at sikre optimal ernæringsmæssig værdi
(Kilde: De officielle kostråd)

Er klimavenlig og bæredygtig det samme?
Der findes endnu ikke en entydig definition af hverken klimavenlig eller bæredygtig, så når mad betegnes som klimavenlig eller bæredygtig, kan det fortolkes på forskellige måder. Derfor er der ikke en klar definition på forskellen mellem klimavenlig og bæredygtig mad.
Stop madspild
Undgå madspild. Madspild belaster klimaet voldsomt, og alene danske husholdningers madspild udgør 260.000 tons årligt
(Kilde: Fødevarestyrelsen).

Du kan gøre dit for at stoppe madspild i din egen husholdning
- Lav en madplan hver uge og planlæg dine indkøb.
- Lær at bruge dine rester. Kan din aftensmad for eksempel bruges i madpakken i morgen?
- Smid ikke mad ud, blot fordi det overskrider datomærkningen. Lugt til maden og undgå madspild ved at bruge dine sanser
Køb ind med omtanke
Der er nogle pejlemærker, du kan gå efter, når du står nede i supermarkedet, hvis du ønsker at købe ind med mere omtanke:
- Køb mindre mængder. Når du kun køber det, du har brug for, undgår du madspild.
- Du kan også reducere madspild med supermarkedets datovarer (varer med ganske kort levetid).
- Gå efter varer, der er produceret lokalt.
- Kig på varens emballage. Er den let at affaldssortere? Eller kan du finde et alternativ med mindre indpakning?

Adobo med blomkål, solsikkefrø, spejlæg og gris
Adobo er en klassisk filippinsk ret med grisekød, der marineres i eddike, soja og sukker - tages op og brunes af i en gryde, hvorefter det kommes tilbage i marinaden og simrer færdigt.

Bitre salater med saltede solbær og grillet hjerte af gris
Velsmagende krydret salat med tynde skiver af stegt grisehjerte, boghvedekerner, saltede solbær og tahin-honning dressing. En delikat salat med mange smagsindtryk.

Bulgursalat med tagine af gris
Tagine er en klassisk nordafrikansk simreret med masser af krydderier og urter, som i denne velsmagende opskrift serveres sammen med en frisk bulgursalat.

Bao med lynsyltet kål og marinerede strimler af gris
Bao er en kinesisk dampet bolle som ses med forskellige variationer i fyld. Denne friske bao er med det syrlige fra kålen og det fede fra grisen.