Fire råd til at spise mere grønt

De fleste danskere spiser for lidt grøntsager til daglig. Få fire nemme tips til at gøre grøntsager til en naturlig og nem del af hverdagen.

Vi får for lidt frugt og grønt til daglig. Og det er særligt grøntsagerne, vi bør spise mere af.

I gennemsnit spiser vi, ifølge de seneste tal fra DTU Fødevareinstituttet, 430 gram frugt og grønt om dagen og ca. 300 gram af det, er frugt. Ifølge anbefalingerne burde vi få hele 600 gram om dagen og mindst 300 gram heraf burde være grøntsager, så vi er altså i snit omtrent 170 gram grønt fra at leve op til anbefalingerne. Dertil kommer hvilke grøntsager, vi spiser.

”Når vi ser nærmere på, hvad danskerne spiser, er det typisk grøntsager som salat, agurk, tomat, majs, ærter og gulerødder, der går igen. Altså i høj grad de fine grøntsager. Ernæringsmæssigt bør vi dog i højere grad prioritere de grove grøntsager og bliver bedre til at variere, hvilke vi spiser,” siger Line Munk Damsgaard, ernæringschef i Landbrug & Fødevarer.

Grove grøntsager indeholder flere fibre

Grove grøntsager, som Line Munk Damsgaard henviser til, er grøntsager, der indeholder flere kostfibre end fine grøntsager. Du kan i boksen til højre se eksempler på de grove grøntsager og få tips til retter, der indeholder mindst 200 gram grøntsager pr. person.

Grundlæggende er der ifølge Line Munk Damsgaard nogle enkle gode råd at holde sig til, hvis man gerne vil sørge for at spise flere grøntsager til daglig:

  1. Tilgængelighed: Sørg for, at der er og grønt i hjemmet, på arbejdspladsen, i madpakken, på tur og hvor det ellers kan være passende at spise grøntsager.

  2. Gør det nemt: Skær grøntsager ud i mundrette stykker og sæt en skål på bordet om eftermiddagen til at tage den værste sult inden aftensmaden. Sæt også grøntsager på sofabordet om aftenen når I skal se tv. Adfærdsforskere har fundet frem til, at vi spiser langt mere, når det allerede er skåret ud.

  3. Tilsæt grøntsager, hvor du kan: Put fint skårede eller blendede grønsager i sovsen, sammen med kødsovsen, i frikadellerne og lignende. Det er sundt og giver god smag.

  4. Køb convenience i supermarkedet: Har du travlt? Så brug convenience-grønt som fx revne gulerødder eller frostgrønsager. På den måde slipper du for at bruge alt for meget tid på at hakke og snitte. Convenience-grønt er lige så sundt som de hele grøntsager, du køber i butikkerne.

Se alle vores opskrifter med 6omdagen-logo, som giver minimum 200 gram frugt og grønt pr. person.

Læs mere om kampagnen 6omdagen

Grove og fine grøntsager

Fine grøntsager (maks. 2 gram kostfibre/100 gram):

  • Frugter: Tomat, agurk, peberfrugt og squash

  • Bladgrøntsager: Salat, bladselleri og spinat

 

Grove grøntsager (over 2 gram kostfibre/100 gram):

  • Rodfrugter: Gulerod, rødbede, selleri, persillerod og pastinak

  • Kål: Broccoli, blomkål, rosenkål, spidskål, hvidkål, rødkål og grønkål

  • Bælgfrugter: Ærter og bønner

5 gode med grønt