Må jeg spise rå æg?

Fødevarestyrelsen fraråder ikke længere danskere at bruge rå æg i madlavningen. Det skyldes blandt andet at danske æg har særstatus.

Siden 1. juli 2012 har danske æg haft såkaldt særstatus, som vil sige at danske myndigheder kan stille krav til, at importerede æg - i lighed med de danske - skal være fri for salmonella. Baggrunden er at danske æg i årevis har været næsten fri for salmonella og det besluttede EU at anerkende, da Danmark ansøgte om særstatus på æg. 

Fraråder ikke længere rå æg i madlavningen

Udviklingen har betydet, at Fødevarestyrelsen ikke længere fraråder at bruge rå æg i madlavningen. 

For danske forbrugere betyder det, at de i princippet kan slå et råt æg ud over en pariserbøf og spise det uden kvaler. I princippet fordi risikoen er meget lille på grund af den nævnte særstatus, men Fødevarestyrelsen anbefaler stadig at være på den sikre side, hvis du serverer mad for børn, syge eller gamle mennesker. 

Læs mere - på Fødevarestyrelsens hjemmeside

Fakta om salmonellabekæmpelse

Den danske handlingsplan for salmonella, der er verdens skrappeste, består af løbende overvågning af alle fjerkræflokke hver anden uge, varmebehandling af alt fjerkræfoder, egenkontrolprogrammer og regler for, hvilket dyremateriale der må anvendes til den danske konsumægsproduktion. Konsumæg, som vil sige de æg, der bliver solgt i den danske detailhandel til forbrugerne.

Den nævnte særstatus betyder, at disse æg ikke må indeholde salmonella.Hvor der i 1997 var salmonellabakterier i 14 procent af de danske æg, var tallet i 2011 faldet til 0,1 procent. Der er altså stadig en meget lille forekomst af salmonella i danske æg. Med Fødevarestyrelsens ord kan man godt sætte tænderne i rå æg, men vil man være 100 pct. sikker skal ægget varmebehandles (koges, på panden osv.) 

Restauranter og fødevarevirksomheder skal stadig varmebehandle deres æg, fordi forbrugeren her ikke selv kan bestemme om de får deres æg tilberedte eller rå.