Supermarkederne bugner af kyllingekød, men der er så mange varianter, at det kan være svært at kende forskel på dem. Få overblik over økologiske, konventionelle og fritgående kyllinger i denne guide.
Få overblik
I dag er der et stort udvalg af fersk kyllingekød i køledisken, og udover forskellige udskæringer af kylling, kan du vælge mellem kød fra almindelig konventionel kylling, frilandskylling og økologisk kylling. Det kan gøre det til lidt af en opgave at handle ind til aftensmad. For at give dig et overblik over de forskellige kyllingers liv, har vi listet de vigtigste forskelle for dyrevelfærd her.
Se forskellene mellem økologiske, konventionelle og frilandskyllinger
Konventionelle kyllinger Ingen krav, men typisk er der op til 40.000 kyllinger.
Økologiske kyllinger Højst 4.800 kyllinger.
Frilandskyllinger Det samlede nytteareal i fjerkræhuse på et enkelt produktionssted må ikke være over 1.600 m². Hvert fjerkræhus må højst rumme 4.800 kyllinger.
Konventionelle kyllinger Nej
Økologiske kyllinger Ja, når vejrforholdene tillader det, dog mindst 1/3 af deres liv. Hver kylling skal altid have mindst 4 m² til rådighed, hvis den holdes i en stald med fast bund.
Frilandskyllinger Ja, fjerkræhuset skal have ind- og udgangshuller, der tilsammen er mindst 4 m lange pr. 100 m² husareal, så kyllingerne har direkte adgang til udendørs løbegård.
Konventionelle kyllinger Nej, men de skal have meget lys fra lamper med mørkeperioder på 6 eller 4+2 sammenhængende timer i døgnet.
Økologiske kyllinger Ja
Frilandskyllinger Ja
Kyllingernes foder
Konventionelle kyllinger Nej
Økologiske kyllinger Ja
Frilandskyllinger Ja. Den foderblanding, der bruges ved opfedningen, indeholder mindst 70% korn
Konventionelle kyllinger Nej
Økologiske kyllinger Ja, som udgangspunkt skal foderet være økologisk produceret. Dog må der en overgang bruges op til 5 % ikke-økologisk proteinfoder, hvis der ikke kan skaffes økologisk foder.
Frilandskyllinger Nej
Konventionelle kyllinger Ja
Økologiske kyllinger Nej
Frilandskyllinger Ja
Kylling i DK og udland
Se forskellene i kyllingeproduktionen i vores benchmarkanalyse
Konventionelle kyllinger Nej, det er ikke et krav.
Økologiske kyllinger Ja, men dette gælder kun perlehøns.
Frilandskyllinger Nej, det er ikke et krav.
Konventionelle kyllinger De skal have adgang til strøelse, som kyllingerne kan bruge til støvbadning og til at skrabe i.
Økologiske kyllinger Mindst 1/3 af staldens gulv skal være dækket med strøelse, som kyllingerne kan bruge til støvbadning og til at skrabe i.
Frilandskyllinger Ja, og udendørs skal der være mindst 2 m² med bevoksning pr. kylling til at hakke og skrabe i.
Konventionelle kyllinger Ingen krav.
Økologiske kyllinger Mindst 1/3 af staldens gulv skal være fast.
Frilandskyllinger Ingen krav.
Hvad er tilladt?
Konventionelle kyllinger Nej
Økologiske kyllinger Nej
Frilandskyllinger Nej
Konventionelle kyllinger Ja, men kun ved sygdom og efter dyrlægens anvisning.
Økologiske kyllinger Ja, men kun ved sygdom og efter dyrlægens anvisning.
Frilandskyllinger Ja, men kun ved sygdom og efter dyrlægens anvisning.
Konventionelle kyllinger Afhængigt af, hvilken type antibiotika der er brugt, skal der typisk gå mellem 1 dag og 60 dage. Det er Sundhedsstyrelsen, der fastsætter antallet af dage.
Økologiske kyllinger Der skal gå dobbelt så længe som efter behandling af konventionelle kyllinger.
Frilandskyllinger Afhængigt af, hvilken type antibiotika der er brugt, skal der typisk gå mellem 1 dag og 60 dage. Det er Sundhedsstyrelsen, der fastsætter antallet af dage.
Slagtning af kyllinger
Konventionelle kyllinger Ca. 36-39 dage gamle.
Økologiske kyllinger Kyllingerne bliver slagtet, når de er ca. 63 dage gamle. Hvis man bruger ikke-langsomt-voksende kyllinger, er der krav til minimums slagtealder på 81dage.
Frilandskyllinger Mindst 81 dage gamle.
Konventionelle kyllinger Ingen regler.
Økologiske kyllinger Kyllingerne må højst vokse med 38 gram om dagen.
Frilandskyllinger Der er ingen regler, men kyllingerne skal være af en race, som er langsomt voksende.
Konventionelle kyllinger Der er ingen krav til, hvor lang tid kyllingerne må være undervejs. Men kyllingerne skal fodres og vandes senest efter 12 timers transport (herud over kommer på- og aflæsningstid). I praksis bliver kyllingerne transporteret i maksimalt 12 timer.
Økologiske kyllinger Transporttiden skal holdes på et minimum.
Frilandskyllinger Der er ingen krav til, hvor lang tid kyllingerne må være undervejs. Men kyllingerne skal fodres og vandes senest efter 12 timers transport (herudover kommer på- og aflæsningstid).
Kontrol & mærkning af kyllinger
Konventionelle kyllinger Fødevarestyrelsen fører kontrol med besætninger.
Økologiske kyllinger Landbrugsstyrelsen kontrollerer alle økologiske fjerkræproducenter mindst én gang om året.
Frilandskyllinger Fødevarestyrelsen kontrollerer
Konventionelle kyllinger Nej, ikke specifikke mærker.
Økologiske kyllinger Kyllingerne er mærket med EU's grønne økologi-logo. Kødet kan også være mærket med det danske Ø-mærke, hvis det er produceret på en dansk fødevarevirksomhed. Frilandskyllinger
Kyllingerne er mærket "Frilandskylling".
Vidste du at ...
Når danskerne køber kylling, er det ikke kun kvalitet, udseende og pris, der er afgørende for, hvad der ender i indkøbskurven. 70 procent af forbrugerne mener, at kyllingen skal være dansk.