Klimaaftryk for fødevarer

Sammensætningen af den mad, du spiser, kan være med til at gøre en forskel for klimaet. Læs her, hvilke fødevarekategorier, Rådet for sund mad anbefaler.

Klimaaftryk for fødevarer

Fødevarer med lavere klimaaftryk

Der er en række fødevarekategorier, som du kan vælge imellem for at træffe et mere klimavenligt valg, når du køber ind og laver mad.

Generelt gælder det, ifølge Rådet for sund mad, at: Grøntsager, kartofler, frugter, bælgfrugter, fersk grisekød og fjerkræ, kornprodukter og planteolier er fødevarekategorier, der har et lavere klimaaftryk.

Disse fødevarekategorier må af butikker markedsføres med generiske klimaanprisninger (dvs. hele gruppen eller kategorien, og ikke det enkelte produkt). For grisekød må anprisningen: ’Et bedre kødvalg for klimaet. Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk’ for eksempel bruges centralt i den del af kødafdelingen, hvor størstedelen af butikkens pågældende produkter indenfor kategorien er samlet. 

(Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg, side 4, 9 & 20-26).

Hjælper klimaanprisninger forbrugerne?

Forbrugere har generelt svært ved at vurdere fødevarers klimapåvirkning ud fra deres egen viden om fremstilling og transport af fødevarer. Forbrugerne har en lav viden om, hvilke fødevarer der belaster klimaet mindst og mest. Det viser en undersøgelse fra Aarhus Universitet . Der er derfor behov for klar klimakommunikation – om det er på emballagen eller på skilte i butikken – for at gøre det klimavenlige valg lettere. Et klimamærke på fødevarer er på vej. Men indtil da kan du følge anbefalingerne fra Rådet for sund mad, hvis du vil holde dig til fødevarekategorier med lavere klimaaftryk.

Vil du vide mere

Hvordan gør du din madlavning mere bæredygtig?
Kød og kostråd
Jordskokker og tomatsalsa med krydret gris