Klimaaftryk for fødevarer
Sammensætningen af den mad, du spiser, kan være med til at gøre en forskel for klimaet. Læs her, hvilke fødevarekategorier, Rådet for sund mad anbefaler.
Fødevarer med lavere klimaaftryk
Der er en række fødevarekategorier, som du kan vælge imellem for at træffe et mere klimavenligt valg, når du køber ind og laver mad.
Generelt gælder det, ifølge Rådet for sund mad, at: Grøntsager, kartofler, frugter, bælgfrugter, fersk grisekød og fjerkræ, kornprodukter og planteolier er fødevarekategorier, der har et lavere klimaaftryk.
Disse fødevarekategorier må af butikker markedsføres med generiske klimaanprisninger (dvs. hele gruppen eller kategorien, og ikke det enkelte produkt). For grisekød må anprisningen: ’Et bedre kødvalg for klimaet. Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk’ for eksempel bruges centralt i den del af kødafdelingen, hvor størstedelen af butikkens pågældende produkter indenfor kategorien er samlet.
(Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg, side 4, 9 & 20-26).