Tilberedningstid
Sous vide 24 timer
Det skal du bruge
4 personer
1,5 kg ribben (baby back ribs), delt i halve
Rub
2½ spsk brun farin
1½ spsk sukker
1 spsk røget paprika
1 spsk hvidløgspulver (granulat)
1 spsk løgpulver (granulat)
Knivspids stødt cayennepeber
1 tsk salt
Knivspids tørret chili
BBQ sauce
4 spsk ketchup
5 fed hvidløg, 15 g i papirtynde skiver
¼ dl æbleeddike
50 g brun farin
Knivspids chiliflager
1 spsk Worcester sauce
1 tsk sennepspulver
½ dl appelsinsaft/-juice
Sådan gør du
Sous vide-forbered kødet
- Bland alle ingredienserne til rub.
- Fjern hinden på bagsiden og gnid kødet med rub (brug kun halvdelen af normal mængde, da sous vide-tilberedningen forstærker smagen).
- Fold et stykke sous vide-pose om benenderne (så de ikke prikker hul i posen), læg det hele i en pose og vakuumer det. Lad det gerne trække op til et døgn på køl.
- Tilbered efter ønske (her er brugt 64 grader/24:00).
- Gem evt. kødet på køl (se mere under tips).
- Tag kødet ud af posen (posens væske kan bruges til sauce) og dup kødet HELT tørt (brug køkkenrulle eller et rent viskestykke).
Grill kødet
- Bland alle ingredienser til BBQ sauce i en gryde. Kog i 20 minutter til den tykner.
- Tænd grillen, så den bliver ca. 250 grader (høj varme) i den ene side og ca. 130 grader (halv varme) i den anden side. Lad risten blive gennemvarm.
- Læg stykkerne med bensiden nedad på den halvvarme side, sæt låget på og lad dem grille i 10 minutter.
- Pensl med BBQ-sauce og flyt til den varme side og lad dem grille 5-6 minutter til saucen er tørret ind.
- Pensl igen med BBQ-sauce og lad stykkerne grille 5 minutter endnu indtil saucen er blevet klistret.
Server
Pensl evt. med et tredje lag BBQ-sauce ved serveringen og/eller server ekstra sauce til.
Tips
Hvis kødet tilberedes sous vide nogle dage i forvejen (cook-chill):
- Køl posen ned i isvand i ½ time og læg posen på køl i op til 1 uge.
- ½ time før spisetid: Læg posen i et fad med varmt vand fra hanen, skift vandet et par gange.
Du kan se mere om cook-chill i videoen her.
Find forslag til lækkert tilbehør til ribben her:
Spareribs med Louisiana dirty rice
Spareribs - sous vide, med coleslaw
- Opskriften er fra Karsten Tanggaard: ”Sous vide 2.0” og ”Sous vide-håndbogen”. Se flere opskrifter på www.sousvide20.dk
Energifordeling
Nu hedder det ribben af kam fra gris. Før hed udskæringen ribben af svinekam fra svin.
Næringsindhold pr. person (ca. 455 g af retten):
Energi: 5041 kJ (1200 kcal)
protein: 66 g
kulhydrat: 35 g
kostfibre: 2 g
fedt: 89 g
Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 1109 kJ (264 kcal)
protein: 15 g
kulhydrat: 8 g
kostfibre: 1 g
fedt: 20 g