Grøn kålsalat med citron-flæsk

En lækker klassiker med et twist - Prøv denne skønne og velsmagende ret hvor bladgrøntsager og kål som bidrager med fibre, antioxidanter, vitaminer og jern kombineres med lidt kød. Kødet er med til at optimere optagelsen af zink og jern fra planterne. Det kaldes kødfaktor og det er sund fornuft.

Af Puk Maia Holm-Søndergaard, Hanne Castenschiold | Vinter, Efterår | Hovedretter, Kødfaktor | Hverdag


Tilberedningstid

Ca. 45 minutter + tid til iblødsætning

Det skal du bruge

4 personer

Kød
500 g svinebryst, stegestykke m. svær

salt

peber

½ citron

Salat
120 g Ingrid ærter, tørret

½ lille spidskål, 200 g

150 g grønkål

200 g rosenkål

Dressing
1 citron

½ dl raps- eller olivenolie

1 spsk sennep

1 spsk honning eller sukker

¼ tsk salt

peber

Pynt
½ bundt persille

Sådan gør du

  1. Skyl ærterne og sæt i blød dagen i forvejen
  2. Hæld iblødsætningsvandet fra og kog ærterne 20-25 minutter i vand med lidt salt 
     

Citron-flæsk

  1. Dup kødet tørt med køkkenrulle, skær hver skive i 4 stykker
  2. Krydr med salt
  3. Varm en pande ved god varme. Det skal syde, når kødet rammer panden
  4. Læg kødet på panden og steg ca. to minutter på hver side
  5. Skru ned til middel varme og vend jævnligt, til kødet er gyldent og sprødt. Det tager ca. 30 minutter for 1 cm tykke skiver
  6. Pres saft af citron og riv skal fint, bland saft, skal og honning/sukker
  7. Dryp blandingen over kødet de sidste minutter af stegningen
  8. Tag kødet af og læg det på køkkenrulle
     

Salat 

  1. Snit spidskål meget fint, gerne på mandolin
  2. Skyl og snit grønkål og rosenkål som spidskål
  3. Hæld kogevandet fra ærterne og bland dem med det grønne
     

Dressing 

  1. Pres saften af citronen, der skal være 1 dl
  2. Bland ingredienserne til dressingen og smag til med salt, sukker og peber
  3. Hæld dressingen over salaten og vend rundt
     

Pynt 

  1. Skyl og hak persille
  2. Top salaten med hakket persille og sprødt citron-flæsk

Tips

  • Bryst fra gris vil svinde ca. 60 % under tilberedning. Retten vil således give ca. 50 g kød pr. person.
  • Spiseklare kikærter fra dåse kan anvendes i stedet for Ingrid ærter. De skal blot tilsættes.

Energifordeling

Tidligere hed denne udskæring svinebryst, nu hedder den bryst fra gris eller stegeflæsk.

 

Næringsindhold pr. person  (ca. 380 g af retten): 

Energi: 1894 kJ (451 kcal)

protein: 32 g

kulhydrat: 24 g

kostfibre: 14 g

fedt: 23 g

 


Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 497 kJ (118 kcal)

protein: 8 g

kulhydrat: 6 g

kostfibre: 4 g

fedt: 6 g

 


Kødfaktor 15-50 g kød pr. person

Relaterede opskrifter

Læs mere