Mad på budget
Budgetvenlig mad på under 30 min.

Det kan være dyrt og kræver overskud at skulle handle og lave mad hver dag. Derfor har vi samlet 20 lækre opskrifter til dig der har brug for lidt inspiration til hverdagsmaden, samt lidt tips og tricks til at spare og skabe overskud. Opskrifterne tager maks. 30 min at lave og indeholder en let tilgængelig fremgangsmåde. Mad kan også være en god oplevelse, selvom det skal være enkelt og prisvenligt. Du kan sagtens lave enkle retter der er velsmagende og som føles som et helt festmåltid.
Tips og tricks
-
Undgå madspild: Mad på budget kan have gavn af et øget fokus på madspild. Jo mindre mad du smider ud, jo færre indkøb skal der til og jo flere penge sparer du. Læs meget mere om madspild her: Brug rester til lækre opskrifter og undgå madspild
-
Forbered til flere dage: Spar tid i længden ved at forberede mad til flere dage. På den måde kan det virke mere overskueligt at lave mad, hvis du fx allerede har snittet mange af dine grøntsager på forhånd. Det kan også være en god ide at lave store portioner. De fleste retter kan enten fryses ned i portioner eller spises dagen efter til frokost eller aftensmad. Du kan med fordel også tilføje flere grøntsager, bønner mm. til en original opskrift med større andel kød. På den måde får du mere fylde og mæthed for pengene.
-
Madplaner og indkøbslister: Det kan være smart at lægge en madplan til ugen og lave en indkøbsliste der passer til. Så er det nemmere at undgå impulskøb, når du handler, samt at minimere madspild. Madplaner kan med fordel udspringe af tilbudsavisen til det nærmeste supermarked. På den måde kan du planlægge ud fra råvarer på tilbud.
-
Restedag: Det er altid godt at se på hvilke rester, der kommer i løbet af ugen. En restedag kan hjælpe med at mindske madspildet. Rester kan sagtens indgå i nye retter og kan blive til lækre måltider. Det er også godt at tømme fryseren og basislageret en gang i mellem, så der er plads til nye friske varer.
-
Basislager: Det kan være en fordel at have et godt basislager, så man ikke behøver at købe stort ind, hver gang man handler. Et basislager kan fx indeholde; forskellige slags krydderier, soja, sennep, ketchup, fiskesauce, bouillon så maden altid kan krydres. Pasta, ris, havregryn, mel mm. Konserves som fx bønner på dåse, flåede tomater, kokosmælk osv. Eddiker og olie samt frostvarer som grønt, frugt og brød.
-
Lav mad sammen: Når du for eksempel skal spise sammen med andre, kan du spare en del ved selv at lave maden. Og så kan det være hyggeligt og læringsrigt at bruge tiden sammen i køkkenet.
-
Gode vaner: For at spare penge og skabe overskud til madlavning, handler det ofte om at ændre lidt på de daglige vaner. Det skal blive en rutine at lave madplan og indkøbslister, og først derefter bliver det mere overskueligt. Nye opskrifter hver dag kan også virke drænene. Derfor kan det være en fordel at opøve sin praktiske erfaring og evt. udvide repertoiret af hofretter, så hver dag ikke skal indeholde nye udfordringer. Vær nysgerrig og bliv inspireret.
Gris:

Indisk gryde med grønt og gris
Nem og spicy indisk-inspireret gryderet med linser, chili, grønt og gris.

Gnocchi med broccoli, mozzarella og bacon
Prøv denne hurtige og sprøde ret med masser af smag fra både bacon og oliven, toppet med mandler, citronskal og basilikum.

Pulled pork sandwich med coleslaw
Pulled pork sandwich med coleslaw

Jordskokkesuppe med ristede minuttern og persille
Dejlig mættende suppe med ristede minuttern og topping af persille og solsikkekerner.
Okse og kalv:

Belugabolognese med spaghetti
Den klassiske bolognese i en lidt grønnere version med både hakket oksekød og belugalinser. Linserne gør bolognesen lækker cremet sammen med både løg, hvidløg, oksefond og frisk basilikum. Her serveret med spaghetti og squashpasta.

Wok med oksestrimler og nudler
Wok med oksestrimler og nudler

Kalvegyros med urteyoghurt i pitabrød
Kalvegyros med urteyoghurt i pitabrød

Thailandsk risnudelsalat med hakket kød
Thailandsk risnudelsalat med hakket kød
Fjerkræ:

Kylling i karry – et grønnere alternativ til den klassiske opskrift
Kylling i karry – et grønnere alternativ til den klassiske opskrift

Ramen: Nudelsuppe med kylling - slankeret
Ramen: Nudelsuppe med kylling - slankeret

Kyllingesalat på rugbrød - slankeret
Kyllingesalat på rugbrød - slankeret

Glaseret kylling med couscous-salat - slankeret
Glaseret kylling med couscous-salat - slankeret
Fisk:

Fiskeburger med sesamstegt mørksej
Fiskeburger med sesamstegt mørksej


Grillet kulmule med blomkålscouscous, feta og tomater
Grillet kulmule med blomkålscouscous, feta og tomater

Fish taco med vesterhavstorsk
Fish taco med vesterhavstorsk
Vegetarisk:

Pasta alfredo med forårsgrønt
Enkel pastaret med forårets sprøde grøntsager og lækker, cremet alfredo-sauce, som hurtigt røres sammen af mælk, fløde og parmesan. Toppes med frisk basilikum og revet parmesan ved servering.

Kikærtepandekager med grønt og krydrede kikærter - 6 stk.
Kikærtepandekager med grønt og krydrede kikærter - 6 stk.

Buddhabowl med quinoa og courgette nudler
Buddhabowl med quinoa og courgette nudler

Broget bønnesalat
Denne bønnesalat med grønne bønner eller harico verts, som de også hedder, kan serveres som et vegetarisk måltid med lækkert brød til eller serveres til fx en velstegt bøf eller kotelet fra gris. Når du spiser denne salat, får du power på smag og konsistenser.