Mad på budget

Budgetvenlig mad på under 30 min.

Det kan være dyrt og kræver overskud at skulle handle og lave mad hver dag. Derfor har vi samlet 20 lækre opskrifter til dig der har brug for lidt inspiration til hverdagsmaden, samt lidt tips og tricks til at spare og skabe overskud. Opskrifterne tager maks. 30 min at lave og indeholder en let tilgængelig fremgangsmåde. Mad kan også være en god oplevelse, selvom det skal være enkelt og prisvenligt. Du kan sagtens lave enkle retter der er velsmagende og som føles som et helt festmåltid. 

Tips og tricks

  • Undgå madspild: Mad på budget kan have gavn af et øget fokus på madspild. Jo mindre mad du smider ud, jo færre indkøb skal der til og jo flere penge sparer du. Læs meget mere om madspild her: Brug rester til lækre opskrifter og undgå madspild

  • Forbered til flere dage: Spar tid i længden ved at forberede mad til flere dage. På den måde kan det virke mere overskueligt at lave mad, hvis du fx allerede har snittet mange af dine grøntsager på forhånd. Det kan også være en god ide at lave store portioner. De fleste retter kan enten fryses ned i portioner eller spises dagen efter til frokost eller aftensmad. Du kan med fordel også tilføje flere grøntsager, bønner mm. til en original opskrift med større andel kød. På den måde får du mere fylde og mæthed for pengene.

  • Madplaner og indkøbslister: Det kan være smart at lægge en madplan til ugen og lave en indkøbsliste der passer til. Så er det nemmere at undgå impulskøb, når du handler, samt at minimere madspild. Madplaner kan med fordel udspringe af tilbudsavisen til det nærmeste supermarked. På den måde kan du planlægge ud fra råvarer på tilbud.

  • Restedag: Det er altid godt at se på hvilke rester, der kommer i løbet af ugen. En restedag kan hjælpe med at mindske madspildet. Rester kan sagtens indgå i nye retter og kan blive til lækre måltider. Det er også godt at tømme fryseren og basislageret en gang i mellem, så der er plads til nye friske varer.

  • Basislager: Det kan være en fordel at have et godt basislager, så man ikke behøver at købe stort ind, hver gang man handler. Et basislager kan fx indeholde; forskellige slags krydderier, soja, sennep, ketchup, fiskesauce, bouillon så maden altid kan krydres. Pasta, ris, havregryn, mel mm. Konserves som fx bønner på dåse, flåede tomater, kokosmælk osv. Eddiker og olie samt frostvarer som grønt, frugt og brød.

  • Lav mad sammen: Når du for eksempel skal spise sammen med andre, kan du spare en del ved selv at lave maden. Og så kan det være hyggeligt og læringsrigt at bruge tiden sammen i køkkenet.

  • Gode vaner: For at spare penge og skabe overskud til madlavning, handler det ofte om at ændre lidt på de daglige vaner. Det skal blive en rutine at lave madplan og indkøbslister, og først derefter bliver det mere overskueligt. Nye opskrifter hver dag kan også virke drænene. Derfor kan det være en fordel at opøve sin praktiske erfaring og evt. udvide repertoiret af hofretter, så hver dag ikke skal indeholde nye udfordringer. Vær nysgerrig og bliv inspireret.

Gris:

Okse og kalv:

Fjerkræ:

Fisk:

Vegetarisk: