Derfor skal du tage børn med i køkkenet

Tag børn med i køkkenet. Jo før jo bedre, lad dem begynde i det små og lad det være sjovt, lyder rådene fra vores ernæringsekspert.

Giv børnene forklæde på og lad dem starte i det små, men vigtigst at alt: Sørg for at invitere dem med i køkkenet.

Sådan lyder rådet fra Line Damsgaard, ernæringschef i Landbrug & Fødevarer. Hun mener ikke, man kan invitere børn for tidligt med ud at hjælpe. Det handler bare om at finde gode opgaver, om at hygge sig og at gøre det sjovt.

”Madlavningen er et forrygende udgangspunkt for en hyggelig familieaktivitet, hvor børnene kan få en stribe succesoplevelser,” siger Line Damsgaard og uddyber:

”Lad dem endelig være med så tidligt som muligt – det kan fint være allerede fra 2-3 års alderen. For de synes kun, det er sjovt, og der er altid noget, de kan hjælpe med. Giv dem for eksempel til opgave at vaske tomaterne og tørre dem, eller hvis de er lidt ældre, at stå for at slå æg ud og røre frikadellefars sammen og putte på panden. Der er masser af muligheder,” fortæller Line Damsgaard.

3 råd til at tage børnene med i køkkenet:

  1. Sørg for at involvere børnene på det plan, de kan være med på. Tingene er typisk sjovest, når ansvaret passer til alder og evner og heri ligger også at man kan trappe børnenes deltagelse op efterhånden som de bliver bedre.

  2. Lad det være sjovt. Madlavning kan nogle gange føles som en pligt i familierne, men der er ingen grund til, at det behøver være sådan. Man kan nemt få det sat op, så der går sport i madlavningen. Hvem kan hurtigst vaske tre tomater? Hvem kan skære agurken i de flotteste tern?

  3. Lad barnet være med til at vælge, men gør det enkelt. Børnene kan vælge efter: ”Vi kan få tomater eller dåsemajs til det her - hvad synes du?” På den måde udfordrer man børnene, uden at gøre det for krævende. Og så bliver det sjovere at være med.

Madskoler

På en Madskole bliver forældrene smidt ud af køkkenet, og børnene tager grydeskeen i egen hånd. De lærer at lave god, sund mad fra bunden, dyrker motion og kommer på ekskursion, hvor de ser fødevarer i kæden fra jord til bord hos en dansk jordbrugs- eller fødevarevirksomhed.

Madskoler foregår i skoleferien, og de fleste Madskoler bliver afholdt i starten og slutningen af sommerferien. En Madskole forløber over fem dage fra mandag til fredag i dagtimerne. Formålet med Madskoler er at lære børn og unge om sund kost og motion på en sjov og aktiverende måde.

Læs mere om madskolerne

Opskrifter for børn