Basis køkkenguide til nybegyndere

Sørg for at holde god hygiejne, forbered råvarerne og lær hvordan du tilbereder kød med voresmad.dk's crashcourseguide fx til studerende eller andre, der ikke allerede er velbevandrede i et køkken.

Er du ny i køkkenet har vi en crashcourse-guide til dig, der sender dig godt fra start. Bagefter kan du eventuelt kaste dig over en af vores fem retter.

1. Hygiejne

Sørg for at vaske hænder før, under og efter madlavning. Skift karklud og viskestykker, hver dag. Tør kødsaft op med køkkenrulle og skift straks karklud, hvis du har tørret kødsaft op med den.

Knive og skærebræt, som er brugt til råt kød, skal vaskes grundigt med varmt vand og opvaskemiddel, før du bruger det til anden mad.

Råt og tilberedt mad må ikke komme på samme skærebræt eller tallerken. Bakterier fra rå fødevarer kan overføres til den tilberedte mad, og man kan blive syg af at spise den.

2. Forbered råvarerne rigtigt

Skyl krydderurter og grøntsager ekstra grundigt, når de skal spises rå og hold grøntsager adskilt fra råt og tilberedt kød.

3. Tilberedning

Sukkerærter, babymajs og frosne bær skal koges mindst 1 minut, før de spises, da man ellers kan blive syg af at spise dem.

Smag på maden, når du mener den er færdig. Prøv at tænke ud fra de fire grundsmage, salt, surt, sødt og bittert.

Hvis maden mangler:

  • lidt bitterhed kan du blande øl eller peber i

  • noget sødme, da prøv med sukker eller honning

  • surhed, da er citron-, limesaft eller eddike måske løsningen

  • er det den salte smag, der mangler, da er salt, fiskesovs eller sojasauce måske løsningen

Du kan også spare energi ved at sætte kød, som skal stege i over 30 minutter i en kold ovn. Tænd ovnen, når kødet sættes ind. Prøv at lave hele retten i ovnen, når den tændes. Du kan også spare energi ved at slukke ovnen 10-20 minutter før retten er klar. Så udnytter du eftervarmen.

Tjek om kartoflerne er møre ved at stikke i den største med en kniv. Det skal være rimelig nemt, at stikke kniven i kartoflen. Den samme metode kan bruges til gulerødder, rødbeder, jordskokker, selleri m.v.
Tag en bønne op af vandet og prøv, om du kan skære den over. Den samme metode kan bruges til broccoli, blomkål og asparges. Smag evt. på et lille stykke. De må gerne have lidt bid.
Tag fx lidt pasta, nudler, ris m.v. op af kogevandet og smag om de er kogt perfekt.

Sådan steger du kød på en pande:

  • Dup kødet tørt med køkkenrulle.

  • Krydr med salt og peber

  • Lad olien blive varm på en pande ved god varme

  • Olien skal være så varm ”at det siger lyde”, når kødet kommes på panden

  • Brun kødet på begge sider

  • Skru ned til middel varme og steg kødet færdigt

  • Pas tiden – brug minutur og lav en fligtest

  • Tag kødet af panden, så snart det er færdigt, ellers steger det videre og bliver overstegt


Sådan ser du om kødet er stegt nok (fligtest):

Lav en fligtest ved schnitzler, koteletter og lignende. Det gør du ved at vende den mindst pæne side opad. Skær derpå en lille skrå flig indefra og ud mod kanten af kødet, men sørg for ikke at skære hele stykket af.

Løft fligen til siden og tjek kødfarven. Hvis kødet er rosa indeni, er det klar. Hvis kødet er rødt og råt, skal det steges lidt mere. Sæt nu fligen på plads igen og vend kødet. Hvis kødet er klar til at servere kan du nu lægger det på tallerkenen med den urørte side opad. På den måde kan dine gæster ikke se, at du har skåret i kødet.

Hvad må være rødt/rosa og hvad skal være gennemstegt?

Hvis du har med hele kødstykker at gøre er der ingen bakterier indeni kødet. Hele stykker af okse-, svine- og kalvekød som fx. kam, mørbrad og filet samt skiver af dem, som fx. schnitzler, koteletter og bøffer må derfor gerne være røde eller rosa indeni når du serverer det. Blot overfladen er blevet stegt.

Hvis det er hakket kød eller industrielt marineret/tilsat lage kød: Der kan være/vil være bakterier i kødet, derfor skal det gennemsteges og må ikke være rødt.

Gennemstegning vil sige en centrumtemperatur på 70 grader eller at kødet holdes på 65 grader i 6 minutter før servering. Magert kød er mest mørt og saftigt, hvis du ikke steger det for længe.

Sådan gør du, hvis det er hele stege, du skal tilberede:

Brug et digitalt stegetermometer, når du steger hele stege. Men kan ikke bruge stegetermometer i stege med fedt og ben som fx. ribbenssteg. Det vigtige for at få mørt og saftigt kød er, at du tager stegen ud, når den har den rigtige centrumtemperatur.

Husk at kødet steger videre, når du tager stegen ud af ovnen. Kødet behøver ikke at hvile, men hvis du alligevel lader det hvile skal du ikke pakke det ind i stanniol og viskestykker. Så vil temperaturen blot stige endnu mere og kødet bliver overstegt.

LÆS MERE om, hvilken centrumtemperatur kødet skal have 

4. Når du skal til at spise

Tag den mad du kan spise op på en tallerken, især hvis du regner med at gemme en rest. Bakterier, som du kan blive syg af, kan nemlig udvikle sig i maden, hvis du har haft en ske eller gaffel nede i gryden og herefter gemmer en rest til senere.

5. Har du rester til overs ...

så prøv at se om du kan finde råvaren i denne oversigt:

  • kartofler kan bruges i kartoffelsalat, æggekage eller som pålæg

  • ris kan bruges i salater eller i en suppe

  • pasta kan bruges i æggekage, salater eller i en suppe

  • kød og fjerkræ, kan skæres i skiver eller tern og bruges i sandwich, salater, pitabrød, wokret, biksemad eller som fyld i en grøntsagssuppe

  • æg kan bruges i sandwich, salater, pitabrød eller som pålæg

  • grøntsager kan bruges i en æggekage, blendet til en grøntsagssuppe, i kartoffelmos eller som en del af en salat

  • rugbrød, franskbrød og grovbrød kan skæres i tern og ristes på en pande og bruges som croutoner i salater og supper.

6. Generelt

Hold temperaturen i køleskabet på maks. 5 grader. Et rent og ordentligt køkken, giver mere lyst til at spise den lækre mad I laver, så hjælp hinanden med at få styr på det, hvis I er flere om et køkken.

Du kan fryse fersk kød i frostemballage ved minus 18 grader i ca. 6 måneder. Tø det op i køleskabet på en tallerken eller i en skål, så der ikke løber kødsaft ud i køleskabet. Du sparer energi ved at tø det op i køleskabet. 

Basis køkkenudstyr

  • Dåseåbner

  • Grydeske

  • Liter og decilitermål

  • Køkkenvægt

  • Lille gryde

  • Minutur

  • Paletkniv

  • Røre-skål

  • Skarp kniv

  • Skræller

  • Skærebræt

  • Stegepande

  • Stegetermometer

  • Stor gryde

  • Urtekniv

Mange ting kan erhverves på loppemarkeder, eller evt. hos familie. Genstande i de lidt højere prisklasser kan man fx sætte på ønskelisten til jul og fødselsdage.

Hent kogebog

Vi har samlet nemme retter med dansk-, asiatisk- og mexicanskinspirerede opskrifter i en kogebog til studerende.

Alle er billige retter med kød, fjerkræ eller æg og nemme at handle ind til ét sted.

Download Kogebog for dig på SU (pdf) 

Basis fødevarer

  • Bouillon

  • Fuldkornspasta

  • Flåede tomater

  • Hvidløg

  • Løg

  • Kryddereddike

  • Sovsejævner

  • Olie

  • Peber

  • Ris

  • Salt

  • Sennep

  • Soja

  • Sukker

  • Tomatkoncentrat

  • Tun på dåse

  • Ærter (hvis der er en fryser til rådighed)

Gode retter