Hvad er en frilandsgris?

Hvad vil det sige, at en gris er fra friland? Er fritgående grise også økologiske? Og lever de udendørs hele deres liv? Læs med her, hvor vi fortæller om de forskellige slags kød fra frilandsgrise, du kan finde i butikkerne.

 

Kød fra gris med et højt niveau af dyrevelfærd efterspørges i stigende grad af forbrugerne. Det påvirker udvalget i dagligvarehandlen, hvor kød med dyrevelfærdsmærker bliver mere og mere udbredt.

Dyrevelfærd handler om, hvordan dyrene har det, og om de får opfyldt deres biologiske behov.

Frilands-grise kommer udenfor - i modsætning til almindelige grise, der primært bliver opdrættet indendørs i stalde. Blandt andet derfor får kød fra frilandsgrise tre mørkegrønne hjerter, som er det højeste niveau i det statslige dyrevelfærdsmærke ’Bedre dyrevelfærd’.

LÆS OGSÅ Guide til dyrevelfærdsmærker 

Er friland = økologi?
Frilandsgrise er ikke nødvendigvis økologiske. De kan både være økologiske og ikke-økologiske.

Forskellen ligger hovedsageligt i foderet. Derudover er der i økologireglerne en række krav, der skal være opfyldt, før en producent kan sætte det røde Ø-mærke på sit kød fra gris.

Pattegrise har mulighed for at blive længere hos deres mor (soen), og halekupering, hvor grise får klippet et stykke af halen, så der ikke opstår halebid, er eksempelvis forbudt i økologisk svineproduktion.

LÆS OGSÅ Regler om dyrevelfærd – kort fortalt 

Hvad spiser grise?
Økologiske grise spiser primært foder, der er dyrket økologisk - uden brug af plantebeskyttelsesmidler. Andre frilandsgrise får typisk almindeligt foder.

Hoveddelen af danske grises foder er korn - primært byg og hvede. Hertil kommer soja eller raps for at tilføje ekstra proteiner og aminosyrer samt vitaminer og mineraler. Der bruges også rug, havre, majs, fiskemel, kartoffelprotein, skummetmælkspulver og valle.

LÆS OGSÅ Kan man smage dyrevelfærd?

Frilandsgrisens liv – kort fortalt
Frilandsgrise fødes i hytter på marken og går sammen med soen i mindst 5 uger inden de kommer på stald. I stalden har de halm at ligge i og adgang til et udendørsareal. Hvor meget plads de har i stalden afhænger af, hvor store grisene er. Når grisene vejer 100 kg har de mindst 1,20 m2 pr. gris. Frilandsgrise får konventionelt foder, men de skal også have grovfoder. Kød fra frilandsgrise er anbefalet af Dyrenes Beskyttelse.

Den økologiske gris liv - kort fortalt
Økologiske grise fødes også i hytter på marken og går sammen med soen indtil de mindst 7 uger gamle. Herefter kommer de fleste på stald, hvor de har halm at rode i og adgang til et udendørsareal. Hvor meget plads de har i stalden afhænger af, hvor store grisene er. Når øko-grisene vejer 100 kg har de et areal på mindst 2,30 m2 pr. gris. Økologiske grise æder økologisk foder, der er GMO-frit ,og de skal have grovfoder. Kød fra økologiske grise er anbefalet af Dyrenes Beskyttelse og har det røde Ø-mærke, som fortæller at grisene har lavet efter de økologiske regler.

Mød de økologiske frilandsgrise
Hvert år i maj kan du på Sofari-dagen se og opleve det økologiske griseliv og få mere at vide om, hvad der kendetegner den økologiske produktion. Læs mere om Sofari-dagen



Sofari

Når du køber økologisk grisekød, støtter du god dyrevelfærd.
På Sofari kan du opleve, hvordan de økologiske grise lever.
Sofari finder sted hvert år den sidste søndag i maj.

Læs mere

Besøg sofari.dk

Grise i Danmark

Omkring 90 procent af det danske kød fra gris bliver eksporteret og er dermed vigtig for landets handelsbalance og økonomi. Den danske produktion er blandt de førende i verden inden for avl, kvalitet, fødevaresikkerhed, dyrevelfærd og sporbarhed.

Udover konventionelle grise produceres økologiske og frilandsgrise samt en række specialgrise, som eksempelvis Antonius og Bornholmergrisen, både til hjemmemarkedet og til eksport. Læs mere om grise i Danmark



Gå tilbage til oversigt