Er økologi lig med dyrevelfærd?

Økologiske grise, kyllinger og køer kommer ud på græs. Men det frie liv på marken medfører også barskere forhold for dyrene og giver større risiko for sygdomme og parasitter - så hvad er egentlig bedst?

 

Kød fra økologiske dyr opfattes af forbrugerne som dyrevelfærd på højt niveau. Det statslige dyrevelfærdsmærke på grisekød giver eksempelvis økologisk griseproduktion det maksimale antal hjerter: tre ud af tre. Det skyldes, at dyrene blandt andet har adgang til udearealer.

Men hvad er egentlig bedst for dyrene? Et liv tæt på det naturlige – eller en opvækst i en lun og tryg stald? Det er ikke altid lige let at afgøre.

LÆS OGSÅ Hvad er en frilandsgris? 

Større risiko for skader
Dilemmaet består i, at fritgående dyr, herunder de økologiske, har adgang til udearealer - men det kan også betyde, at de bliver udsat for flere bakterier, sygdomme og skader.

Dyrene har dermed et liv hvor de udlever en naturlig adfærd - med alt, hvad det indebærer. 

I den produktion, der foregår udendørs, mister flere pattegrise eksempelvis livet, og en del økologiske kalve dør som små, fordi de kan blive ramt af sygdom i de første leveuger.

Kyllinger kan få ætsninger på fødderne, hvis der ikke er tilstrækkelig tør strøelse i staldene. Det kan være vanskeligt at sikre tør strøelse overalt i stalden, når dyrene har adgang til udearealer, fordi der kan trække fugt ind.

Fritgående dyr er altså ikke ensbetydende med fravær af sygdomme og skader. Men der forskes konstant for at forbedre problematikker som de nævnte - både i den almindelige og i den økologiske produktion. 

LÆS OGSÅ Forskere og landmænd vil sammen redde flere øko-kalve

Dyrevelfærd: Fordele ved økologisk husdyrproduktion
Dyrene opholder sig i omgivelser, hvor de har mere plads at bevæge sig på.

Kyllinger vokser langsommere.

Økologiske grise bliver ikke halekuperet, hvilket kan ske i en almindelig griseproduktion for at undgå halebid.

Dyrevelfærd: Ulemper ved økologisk husdyrproduktion
Fordi dyrene går ude, kan de blive spist af rovdyr. De er også mere udsatte for parasitter og bakterier. Der er en højere dødelighed blandt både pattegrise og æglæggende høner i økologisk produktion.

De er også mere udsat for kulde og dårligt vejr.

"I økologi er det primære, at dyrene kan udleve en naturlig adfærd. Men det koster også, når man slipper dyrene fri."

Lars Holdensen, chefkonsulent, økologi, Landbrug & Fødevarer

 

FAQ om økologisk dyrevelfærd

Hvad er økologi?
Økologisk fødevareproduktion handler om at give danskerne valgmuligheder. Økologi er en landbrugs- og fødevareproduktion, hvor man tager særlige hensyn til miljø, natur og dyrevelfærd.

Hvad er dyrevelfærd?
Dyrevelfærd handler om, hvordan dyrene har det, og om de får opfyldt deres naturlige behov. God dyrevelfærd er udgangspunktet for alle landbrugsdyr i Danmark, og på en række områder er den danske lovgivning om dyrevelfærd mere vidtgående end EU's krav.

Er økologi lig med dyrevelfærd?
Økologi handler udover dyrevelfærd også om dyre-etik. Det vil sige overvejelser og afvejninger af, hvad der er et godt dyreliv, og hvordan vi skaber det. De økologiske landmænd prioriterer, at dyrene kan udleve deres naturlige adfærd med adgang til udearealer. Landmænd med traditionel produktion lægger vægt på, at dyrene skal være så fri for sygdomme og skader som muligt, selvom det til dels kan begrænse deres frihed. Dog går dyrene i den almindelige produktionen frit i stalden.

LÆS OGSÅ Hvad er dyrevelfærd?

Gå tilbage til oversigt