Det du skal vide om fuldkorn
Et studie fra Harvard University peger på en sammenhæng imellem et højt indtag af fuldkorn og mindsket dødelighed. Men hvor meget bør du spise om dagen og er alle kerner fuldkornskerner? voresmad.dk har samlet et overblik.
Hvis du spiser fuldkorn dagligt mindsker du risikoen for dødsfald med 5 pct. og risikoen for at dø af hjertekarsygdomme med 9 pct.
Det peger et store studie fra Harvard University på, der blev publiceret i JAMA International Medicine i januar 2015.
I Danmark er det dog kun 30 pct. af os, der spiser den anbefalede mængde på 75 gram fuldkorn om dagen.
Derfor har vi har samlet en guide med gode kilder til fuldkorn, hvad 75 gram svarer til og ser nærmere på, om du ikke bare kan købe mørkt brød.
Hvad er fuldkorn?
Fuldkorn kan både være hele kerner, knækkede kerner eller mel. Pointen er, at alt fra kernen er taget med, også skaldelene. Fordelen er, at alle de fleste vigtige vitaminer, fibre og mineraler sidder i skaldelene.
Hvor kan du få fuldkorn?
Fuldkorn indgår i talrige fødevarer. For eksempel havregryn, pasta, brød, ris og lignende.
Fuldkornspartnerskabet har gjort det let at finde varer på hylderne ved at lave et orange logo, som sidder på en stribe fødevarer med teksten ”Vælg fuldkorn først”. Ellers kan du også læse bag på pakken for at blive klogere.
Kan jeg ikke bare gå efter at købe mørkt brød?
Nej. Ikke nødvendigvis. Mørkt brød kan godt indeholde fuldkorn, men det kan ligeså godt indeholde sigtet korn og dermed ikke være fuldkornsbrød. Det samme gør sig i øvrigt gældende for lyst brød. Det kan også sagtens være lavet af fuldkorn, så farven på brødet er altså ikke afgørende.
Er alle kerner fuldkorn?
Nej. Solsikkefrø og græskarkerner og hørfrø er for eksempel ikke. Frø og nødder bliver ikke defineret som fuldkorn. Men hvad er så fuldkorn? Her kommer en liste:
-
Hvede
-
Rug
-
Byg
-
Havre
-
Brune og røde ris
-
Hirse
-
Tørret majs
-
Sorghum/durra
Læs mere om produkter med fuldkorn
Hvorfor skal du spise fuldkorn?
Undersøgelser viser, at du spiser mindre mad, hvis du sørger for, at der er fuldkorn i kosten. På den måde har du lettere ved at holde vægten. Fuldkorn er desuden godt for fordøjelsen og holder maven i gang.
Derudover forebygger fuldkorn flere sygdomme som sukkersyge, hjertekarsygdomme og visse former for kræft, fordi det indeholder flere sundhedsfremmende stoffer.
Hvor meget fuldkorn spiser vi i dag?
Alle danskere spiser i gennemsnit mere fuldkorn i dag end de gjorde for 5 år siden, hvor Fuldkornspartnerskabet begyndte deres kampagne. Dengang spiser befolkningen 36 gram om dagen i snit.
I dag er det oppe på 63 gram om dagen i snit.
Undersøgelsen viser også, at niveauet generelt er blevet hævet. De 25 pct. af befolkningen, der spiser mindst fuldkorn spiser nu 23 gram om dagen i snit. Det er dobbelt så meget som det niveau, der blev målt i DTU Fødevareinstituttets forrige kostundersøgelse fra 2004.
Hvad kan jeg spise for at få de 75 gram fuldkorn om dagen?
75 gram fuldkorn er anbefalingen for voksne danskere. Anbefalingen til børn imellem 4-10 år lyder på 40-60 gram om dagen. Men som voksen kan du eksempelvis spise 1-2 skiver rugbrød og en lille portion havregryn om dagen for at komme op på det niveau.
Kilde: Fuldkorn.dk
Fakta:Harvardstudiet undersøgte 100.000 personer i perioden 1986-2010. |