Sådan bliver dine æg produceret
Koldskål, is og kager. Æg bliver brugt i fremstillingen af utallige fødevarer, men hvad er forskellen egentlig på de forskellige typer af æg? Vi giver dig svaret her.

Danske høner lægger mere end 51 millioner kg æg om året, hvilket svarer til omkring 820 millioner æg. Hønen lægger æg i cirka 13 måneder, og for at den kan lægge så mange og så gode æg som muligt, er det meget vigtigt, at den får rigtigt sammensat foder og har adgang til frisk vand.

Mere om dansk ægproduktion
Indsamling af æg
I hele den periode, hvor hønerne lægger æg, indsamles æggene hver eneste dag fra hønsehuset. Det foregår mekanisk via et transportbånd. Æg, der er meget snavsede eller revnede, sorteres fra. De gode æg bliver pakket i bakker og anbragt på paller i et kølerum ude hos landmanden. Flere gange om ugen henter ægpakkeriet æggene.
Ingen næbtrimning i Danmark
Tidligere blev en del høner næbtrimmet, dvs. at spidsen af næbbet blev brændt væk for at minimere risikoen for fjerplukning, der kan medføre kannibalisme i en fjerkræflok.
I 2014 stoppede man for denne praksis i Danmark i alle ægproduktioner, da det anses som et dyrevelfærdsproblem. Derfor indførte brancheforeningen Danske Æg et totalt stop for næbtrimning.
Buræg
Buræg var førhen den mest udbredte form for ægproduktion. Buræg kommer fra høner, der går i bure af trådnet. Der må være 13 høner pr. m2 i burene - og maksimalt ti høner i et bur. Hønerne har ikke adgang til en hønsegård, så de kommer ikke udenfor. Burene skal være indrettet med rede, og der skal være sand- eller støvbad og siddepinde, der giver hver høne mindst 15 centimeter at sidde på.
Fra 2023 er produktionen forbudt - de tilbageværende burægsproducenter får dog 12 år til at udfase produktionen og omstille den. Langt de fleste supermarkeder har stoppet salget af buræg, men de er fortsat brugt blandt restaurationer, kantiner, fødevareproducenter og medicinalvirksomheder.
Læs også

Må jeg spise rå æg?
Fødevarestyrelsen fraråder ikke længere danskere at bruge rå æg i madlavningen. Det skyldes blandt andet at danske æg har særstatus.

Sådan tilbereder du æg
Blødkogt, hårdkogt, pocheret, spejlæg, røræg eller omelet. Vi har samlet en guide for, hvordan du tilbereder æg på forskellige måder, så du får et perfekt resultat.

Derfor skal du spise æg
Æg er en lille ernæringsbombe, der indeholder mange af de næringsstoffer, man skal bruge.

Æg
Opdag æggets ernæringsmæssige fordele, hvordan du tilbereder det perfekt, og hvad du bør vide om at spise rå æg. Få også indsigt i, hvor meget protein æg indeholder i forhold til andre kilder.