Derfor skal du spise æg
Æg er en lille ernæringsbombe, der indeholder mange af de næringsstoffer, man skal bruge.
Æg er rige på vitaminer, mineraler og proteiner og udgør samtidig en billig kilde til sund ernæring. Derfor kan raske mennesker med god samvittighed spise æg flere gange om ugen.
Æg betragtes i det hele taget som en lille ernæringsbombe med mange af de næringsstoffer, kroppen har brug for – herunder B12- og D-vitamin samt selen. Derudover indeholder æg en stor mængde protein, som bidrager til muskelopbygning og mæthed.
Æg er desuden en klimaeffektiv proteinkilde. Proteinindholdet i tre æg svarer for eksempel til omkring 100 gram magert kød eller 1,2 kilo grønne bønner.
Ægs høje næringsindhold gør, at æg fungerer som et godt supplement til en planterig og varieret kost, der lever op til Fødevarestyrelsens officielle kostråd for en sund og klimavenlig livsstil.
Fødevarestyrelsen anbefaler 3 æg om ugen til den generelle befolkning og 7 æg om ugen i en vegetarisk kost, der inkluderer æg og mejeriprodukter. Tal fra DTU Fødevareinstituttet viser, at danskerne i gennemsnit spiser 17 gram æg om dagen. Da et æg uden skal vejer omkring 56 gram, svarer det til, at danskerne får lidt under en tredjedel af et æg dagligt.
Patienter med hjerte-kar-sygdomme er tidligere blevet rådet til at begrænse deres indtag af æg grundet ægs kolesterolindhold. Men nyere studier konkluderer, at raske såvel som velbehandlede patienter med hjertesygdom og diabetes kan indtage op til 7 æg om ugen.
Fakta
Ifølge rapporten "Æg i kosten og betydningen for sundhed og sygdom" fra DTU Fødevareinstituttet ligger energiindholdet i æg på omtrent 600 kJ pr. 100g. Et idealæg vejer ca. 63 gram med skal og energiindholdet ligger dermed på ca. 330 kJ.
Voksne danskere (15 – 75 år) spiser i gennemsnit 17 gram æg pr. dag (ca. ¼ æg). Det betyder at et æg bidrager med omtrent 1 pct. af det daglige energiindtag hos danskerne.
Fedt fra æg udgør 2 pct. af det samlede daglige indtag af fedt, mens protein fra æg udgør 3 pct af det samlede daglige indtag af protein.
Læs mere - I DTU Fødevareinstituttets rapportSe også
Kost & ernæring
Her finder du nyttige råd om, hvordan du kan spise sundt og varieret. Vi dækker alt fra vigtige kostråd og anbefalinger om mælk og gluten til ernæringstips, der hjælper dig med at træffe bedre valg i hverdagen. Få inspiration til at optimere din kost og få en sundere livsstil.
Så meget protein får du ved at spise æg
Der er meget protein i æg, men præcis hvor meget? Vi har taget billeder af 28 gram protein i æg og sammenholdt det med, hvor mange bønner, linser og hvor meget rugbrød, du skal spise for at få den samme mængde.
Må jeg spise rå æg?
Fødevarestyrelsen fraråder ikke længere danskere at bruge rå æg i madlavningen. Det skyldes blandt andet at danske æg har særstatus.