Hvorfor vælge økologisk kylling?
Mange forbrugere vil gerne økologiske varer. Men økologisk kylling er ikke det første valg, når forbrugerne køber ind. Vi har spurgt hvorfor.
Indkøbssituationen
Sammen med Epinion har vi isoleret fire kernespørgsmål, som fylder hos forbrugerne, når de står overfor valget mellem konventionel, fritgående og økologisk kylling.
-
Hvad får jeg for mine penge?
-
Kylling rimer på klimavenlighed – gælder det også den økologiske?
-
Kan jeg smage forskel?
-
Er økologisk kylling mest til særlig lejligheder – eller også til hverdagen?
Hvorfor er det vigtigt?
”Det er vigtigt, fordi vi danskere hver dag står i en privilegeret indkøbssituation overfor et virkelig stort udvalg. Men de mange valgmuligheder kan også være småstressende for forbrugerne. Analysen her viser, at forbrugerne er i tvivl på vigtige områder. De vil vide mere om forskellene på de tre typer kyllings produktionsforhold, på klima/bæredygtighed og på smag”, lyder det fra Lærke Kirstine Lund.
På netop smags-området henviser Hanne Castenschiold til en spændende analyse, der blev foretaget af Teknologisk Institut i 2019.
”Har man smagt fasan eller andre fugle, der lever frit, så vil man genkende noget af den samme struktur i de fritgående og de økologiske kyllingers kødstruktur. Disse kyllinger bevæger sig mere udenfor, og det professionelle sensoriske panel på Teknologisk Institut vurderer, at kyllingekødet her har en mere fast struktur. Jeg vil ikke klassificere det som ’vildt’, men der er en tæthed i strukturen. Et ’bid’, som er anderledes. Det kalder på en anderledes servering og eventuelt andre occasions.
Derfor skal man som forbruger være klar over, at det er en anderledes kylling man får på tallerkenen og i munden, når man køber økologisk kylling – en kylling, der åbner nye muligheder og oplevelser, slutter Hanne Castenschiold.
Forbrugeranalysen blev foretaget i marts-maj 2020. Epinion fulgte 15 forbrugere i alderen 30-60 år på deres indkøbstur. Den sensoriske analyse blev udviklet i 2019 af Teknologisk Institut med blindtests i det sensoriske panel. Begge analyser er finansieret af Fonden for Økologisk Landbrug.
Se også
Sådan bliver din kylling produceret
Majskylling, frilandskylling og økologisk kylling. En kylling er ikke bare en kylling. Derfor får du denne guide, hvor du kan finde ud af, hvordan din kylling er produceret hos de cirka 210 producenter af kyllinger i Danmark.
Læs mere om Sådan bliver din kylling produceret