Sådan bliver din kylling produceret
Majskylling, frilandskylling og økologisk kylling. En kylling er ikke bare en kylling. Derfor får du denne guide, hvor du kan finde ud af, hvordan din kylling er produceret hos de cirka 210 producenter af kyllinger i Danmark.
På besøg med Frk. Kræsen
Se filmen med Frk. Kræsen, som besøger en kylling-producent i Jylland.
På besøg hos en kylling-producentMærkning
Lidt over 1/3 af det fjerkrækød, der sælges i Danmark, er produceret i andre lande. For at forbrugerne kan vide, om de køber dansk eller udenlandsk fjerkræ, blev der i 2005 vedtaget en 3-årig frivillig aftale om mærkning af fjerkræ, der er produceret i Danmark.
Det skal tydeligt fremgå på pakken, at kødet er dansk. For at leve op til at være dansk skal kyllingerne være født, opvokset, slagtet og udskåret i Danmark. Kødet må ikke på noget tidspunkt have været uden for landets grænser.
For at gøre det klarere for forbrugerne, hvornår de lægger dansk kylling i indkøbskurven indledte Landbrug & Fødevarer i samarbejde med fjerkræbranchen en kampagne, hvor der fremover kommer et rødt dansk kyllingemærke på pakker med fersk kylling i en stribe landsdækkende supermarkeder.
Det danske Ø-mærke
Det røde Ø-mærke er et dansk kontrolmærke. Ø-mærket fortæller, at det er de danske myndigheder, der fører kontrol med de gårde og virksomheder, der sidst har forarbejdet, pakket eller mærket de økologiske fødevarer m.v. Mærket kan også findes på økologiske fødevarer fra udlandet, når de tilberedes efter import til Danmark. Det røde Ø-mærke skal altid sættes på i Danmark, da de danske myndigheder ikke fører kontrol i andre lande.
Salmonellafri eller Campylobacterfri
Kyllinger fra nogle danske kyllingeproducenter kan være mærket: Salmonellafri eller Campylobacterfri. Salmonella og Campylobacter er de mest kendte sygdomsfremkaldende bakterier, som kan findes i kyllinger.
Kilde: danskfjerkrae.dk