Økologiske kartofler

Sunde, velsmagende, alsidige og med et utroligt lavt klimaaftryk

Økologiske kartofler

Guld i muld

Kartoflen. Ofte overset i grøntafdelingen og ikke nær så elsket som sine to eksotiske alternativer, ris og pasta. Men den gyldne knold kan meget mere, end vi husker. Den er rig på vitaminer, alsidig som få, og så er den god for planeten. Den er endda også billig – selv i den økologiske udgave. Der er altså masser af gode grunde til at lægge kartofler i indkøbskurven. Og hvis du stadig mangler nogle, så se Casper Sobczyks lækre opskrifter her på siden. Så behøver vi vist ikke tale mere om den sag.

Kogt, stegt, most, revet, knust, bagt, friteret, kold, varm og lun. Har vi glemt noget?

Kartoflen er en af de mest alsidige fødevarer, vi har. Det eneste, man vel ikke kan, er at spise den rå. Men ellers er der fri leg og uanede muligheder. Og så er en kartoffel ikke bare en kartoffel. Der findes over 4.500 forskellige sorter, der har hver deres kendetegn. Fra den lækre god-til-mos-kartoffel, bintje, over den populære pillekartoffel, sava, og helt ud til royal, fritternes konge. Der er masser af store smagsoplevelser.

Sund. Både for dig og for klimaet

Kartoflen har et utroligt lavt klimaaftryk. Ifølge den grønne tænketank, Concito, har kartoflen et klimaaftryk på 0,36 CO2e pr. kg, hvor ris og pasta er helt oppe på 1,28 til 1,73 CO2e pr. kg. Blandt andet fordi den hives op af mulden lige i nærområdet. Og spørger man Fødevarestyrelsen er der flere gode grunde til at spise kartofler. De er rige på kostfibre, mineraler og vitamin B, C og K, mens fedt er én af de ting, kartoflen er fattig på. Alt i alt er det jo ret fedt.

Casper Sobczyks to hurtige med økologiske kartofler

Er din lyst til øko-kartofler steget? Så er du en heldig kartoffel, for Casper Sobczyk giver dig to bud på simple retter med øko-kartofler:

Den ene er den nemme frokostsalat med små, nye kartofler - den gør dig mæt og glad.

Den anden er den frække bagekartoffel - se hvordan du hurtigt og nemt laver en lækker bagekartoffel i mikroovnen.