Wrap med bønner og chorizo

En velsmagende og farverig mexicansk gryde, der med sin cremede konsistens og krydrede chorizo er en lækker hverdagsret med varme og karakter. En opskrift der passer godt i De officielle Kostråd og giver dig Kødfaktor.

Af Christian Bøjlund | Hele året | Hovedretter, Kødfaktor | Sund hverdagsmad


Tilberedningstid

Ca. 35 minutter

Det skal du bruge

4 personer

Bønnegryde
225 g chorizo
2 løg, 220 g
2 fed hvidløg
1 rød peberfrugt, 200 g
1 grøn peberfrugt, 200 g
1 dåse hakkede tomater, 400 g
400 g bønnemix, frossen
100 g majs, frosne
¼ tsk chiliflager
1 tsk spidskommen
1 tsk røget paprika
½ grøntsagsbouillonterning
2 dl vand
Salt
Peber

Tilbehør
1 moden avocado, 200 g
8 fuldkorns-tortillas

Sådan gør du

Bønnegryde

  1. Skær chorizo i tern og steg dem sprøde på en pande ved god varme
  2. Tag dem af og lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle
  3. Varm en gryde ved god varme og rist chili, spidskommen og røget paprika
  4. Når det dufter tilsæt 2 spsk chorizofedt fra panden
  5. Pil og hak løg og hvidløg og steg dem i gryden 2-3 minutter til de er bløde og gennemsigtige
  6. Fjern kerner fra peberfrugter og skær dem i tern
  7. Tilsæt peberfrugttern, og steg i yderligere 3-4 minutter
  8. Tilsæt hakkede tomater, bønnemix og majs
  9. Hæld grøntsagsbouillon ved. Bring det i kog og lad det simre i 15-20 minutter, til det er tyknet og smagene er udviklede
  10. Smag til med salt og peber. Vend de sprøde chorizotern i lige inden servering

Tilbehør og pynt

  1. Fjern sten og skræl fra avocado og skær den i tynde både
  2. Varm tortillas 30 sekunder i mikroovn eller et par minutter i folie ved 200 grader i almindelig ovn
  3. Skyl koriander og hak den let
  4. Fordel fyld, avocado-både og koriander på tortillaerne, pynt med limebåde
  5. Rul dem sammen om fyldet og server straks

Tips

De 6 T'er

Tilsmagning: En kompleks smagsprofil med umami fra chorizo og bønner, sødme fra majs og peberfrugt, syre fra tomater, en salt dybde og varme fra chiliflager.
Tekstur: En fyldig og cremet ret med bløde bønner og grøntsager, samt et sprødt modspil fra chorizo-tern og den bløde avocado.
Taktilitet: Serveret med tortillas, kan den spises med fingrene. Ellers spises den med bestik.
Temperatur: Serveres varm, men avocadoen tilføjer et køligt element, der skaber kontrast.
Tiltrækning: Meget farverig med røde tomater, grønne peberfrugter, avocado og bønner og gul majs, der skaber et indbydende syn.
Trigeminalt: Kan justeres fra mild til medium-stærk afhængigt af mængden af chiliflager.
 

Læs mere om Kødfaktor her

Energifordeling

Nu hedder det hakket grisekød. Tidligere hed det hakket svinekød.

 

Næringsindhold pr. person  (ca. 660 g af retten): 

Energi: 3417 kJ (814 kcal)

protein: 36 g

kulhydrat: 98 g

kostfibre: 22 g

fedt: 30 g

 

Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 516 kJ (123 kcal)

protein: 6 g

kulhydrat: 14 g

kostfibre: 3 g

fedt: 5 g

 

Kødfaktor 15-50 g kød pr. person