Tilberedningstid
Ca. 35 minutter
Det skal du bruge
4 personer
Bønnegryde
225 g chorizo
2 løg, 220 g
2 fed hvidløg
1 rød peberfrugt, 200 g
1 grøn peberfrugt, 200 g
1 dåse hakkede tomater, 400 g
400 g bønnemix, frossen
100 g majs, frosne
¼ tsk chiliflager
1 tsk spidskommen
1 tsk røget paprika
½ grøntsagsbouillonterning
2 dl vand
Salt
Peber
Tilbehør
1 moden avocado, 200 g
8 fuldkorns-tortillas
Sådan gør du
Bønnegryde
- Skær chorizo i tern og steg dem sprøde på en pande ved god varme
- Tag dem af og lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle
- Varm en gryde ved god varme og rist chili, spidskommen og røget paprika
- Når det dufter tilsæt 2 spsk chorizofedt fra panden
- Pil og hak løg og hvidløg og steg dem i gryden 2-3 minutter til de er bløde og gennemsigtige
- Fjern kerner fra peberfrugter og skær dem i tern
- Tilsæt peberfrugttern, og steg i yderligere 3-4 minutter
- Tilsæt hakkede tomater, bønnemix og majs
- Hæld grøntsagsbouillon ved. Bring det i kog og lad det simre i 15-20 minutter, til det er tyknet og smagene er udviklede
- Smag til med salt og peber. Vend de sprøde chorizotern i lige inden servering
Tilbehør og pynt
- Fjern sten og skræl fra avocado og skær den i tynde både
- Varm tortillas 30 sekunder i mikroovn eller et par minutter i folie ved 200 grader i almindelig ovn
- Skyl koriander og hak den let
- Fordel fyld, avocado-både og koriander på tortillaerne, pynt med limebåde
- Rul dem sammen om fyldet og server straks
Tips
Tilsmagning: En kompleks smagsprofil med umami fra chorizo og bønner, sødme fra majs og peberfrugt, syre fra tomater, en salt dybde og varme fra chiliflager.
Tekstur: En fyldig og cremet ret med bløde bønner og grøntsager, samt et sprødt modspil fra chorizo-tern og den bløde avocado.
Taktilitet: Serveret med tortillas, kan den spises med fingrene. Ellers spises den med bestik.
Temperatur: Serveres varm, men avocadoen tilføjer et køligt element, der skaber kontrast.
Tiltrækning: Meget farverig med røde tomater, grønne peberfrugter, avocado og bønner og gul majs, der skaber et indbydende syn.
Trigeminalt: Kan justeres fra mild til medium-stærk afhængigt af mængden af chiliflager.
Energifordeling
Nu hedder det hakket grisekød. Tidligere hed det hakket svinekød.
Næringsindhold pr. person (ca. 660 g af retten):
Energi: 3417 kJ (814 kcal)
protein: 36 g
kulhydrat: 98 g
kostfibre: 22 g
fedt: 30 g
Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 516 kJ (123 kcal)
protein: 6 g
kulhydrat: 14 g
kostfibre: 3 g
fedt: 5 g
Kødfaktor 15-50 g kød pr. person