Tilberedningstid
Ca. 50 minutter
Det skal du bruge
4 personer
Rødbedefrikadeller
250 g skinketern eller -strimler af røget skinke
240 g kogte røde linser (100 g tørrede, røde linser og 1½ dl vand)
150 g rødbede
1 løg, 110 g
2 æg
4 spsk fuldkornshvedemel
1 tsk tørret timian
½ tsk salt
Peber
2 spsk olie, fx olivenolie
Broccoli-kartoffelmos
500 g kartofler
200 g jordskokker, kan erstattes af kartofler
200 g broccoli
2 dl minimælk, eller grøntsagsbouillon
1 spsk smør
Salt
Peber
Tilbehør
4 store eller 8 små skiver fuldkornsrugbrød
Sådan gør du
Rødbedefrikadeller
- Varm en pande ved god varme og steg skinketern eller -strimler gyldne og sprøde
- Tag dem af panden og lad dem dryppe af på køkkenrulle
- Kog linserne efter anvisning på pakken, så de bliver nemme at mose. Mos linserne godt med en gaffel i en skål
- Skræl og riv rødbeder
- Pil og hak løg
- Bland mosede linser med rødbeder, løg, æg, fuldkornshvedemel, timian, salt og peber. Rør det godt sammen
- Hak skinketern eller -strimler så de bliver mere findelte og vend dem i farsen
- Form farsen til ca. 12 frikadeller
- Varm olie på en pande ved god varme
- Steg frikadellerne i 5-6 minutter på hver side, til de er gyldne og gennemstegte
Broccoli-kartoffelmos
- Skrab eller skræl kartofler og jordskokker og skær dem i mindre stykker
- Kog kartofler og jordskokker møre i vand, 15-20 minutter
- Skyl broccoli og del den i buketter
- Kog broccoli møre i en anden gryde. Blend dem med en blender
- Hæld vandet fra kartofler og jordskokker og mos dem med en kartoffelmoser
- Bland moserne sammen
- Tilsæt smør og mælk og rør mosen cremet
- Smag til med salt og peber og pynt evt. med en kvist persille
Tips
Tilsmagning: En jordagtig sødme fra rødbeder, salt og umami fra den røgede skinke og en afrundet smag fra mosen, der binder det hele sammen.
Tekstur: Frikadellerne er møre og let faste, med et let bid fra den røgede skinke. Mosen er cremet og blød og rugbrødet runder det hele af.
Taktilitet: Spises primært med bestik, men frikadeller og rugbrød er nemt at håndtere.
Temperatur: Serveres varm, hvilket gør den til en trøstende og mættende ret.
Tiltrækning: Visuelt interessant med de dybrøde frikadeller, den grønne mos og det brune rugbrød, der giver et flot farvespil på tallerkenen.
Trigeminalt: Ikke Trigeminalt. En mild og behagelig smagsoplevelse.
Energifordeling
Nu hedder det strimler af røget skinke fra gris. Tidligere hed det skinkestrimler af røget skinke fra svin.
Nu hedder det tern af røget skinke fra gris. Tidligere hed det skinketern af røget skinke fra svin.
Næringsindhold pr. person (ca. 565 g af retten):
Energi: 2821 kJ (672 kcal)
protein: 38 g
kulhydrat: 70 g
kostfibre: 15 g
fedt: 23 g
Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 500 kJ (119 kcal)
protein: 7 g
kulhydrat: 13 g
kostfibre: 3 g
fedt: 4 g
Kødfaktor 15-50 g kød pr. person