Power wok med strimlet grisekød og sesam

Kulinarisk beskrivelse af retten: En hurtig og smagfuld wokret, der kombinerer møre grøntsager med saftigt grisekød. En asiatisk inspireret hverdagsfavorit, der er nem at variere. En opskrift der passer godt i De officielle Kostråd og giver dig Kødfaktor.

Af Christian Bøjlund | Forår | Hovedretter, Kødfaktor | Sund hverdagsmad


Tilberedningstid

Ca. 35 minutter

Det skal du bruge

4 personer

250 g mørbrad fra gris
2 spsk olie, fx rapsolie
1 fed hvidløg
Et lille stykke ingefær, 7 g
1 rød peberfrugt, 200 g
1 grøn peberfrugt, 200 g
1 gulerod, 100 g
120 g broccoli
250 g champignon
100 g sugarsnaps
250 g grønne asparges
4 spsk sojasauce
2 spsk østerssauce (kan udelades/erstattes af mere soja)
2 tsk sesamolie

Tilbehør
200 g fuldkornsris- eller fuldkornsægnudler

Pynt
1 spsk sesamfrø

Sådan gør du

Wok

  1. Afpuds mørbrad og skær den i tynde strimler, 1 cm tykke
  2. Varm 1 spsk olie i en stor wok eller dyb pande ved høj varme
  3. Brun kødet hurtigt i 2-3 minutter. Tag kødet af wokken og sæt det til side
  4. Pil hvidløg og pres det
  5. Skrab ingefær og riv den
  6. Tilsæt den resterende olie
  7. Svits hvidløg og ingefær i 30 sekunder, til det dufter
  8. Rens peberfrugter for kerner og skær dem i strimler
  9. Skyl eller skræl gulerod og skær den i tændstiktynde staver
  10. Skyl broccoli og del den i små buketter
  11. Tilsæt grøntsagerne og steg under omrøring i 3-4 minutter, til grøntsagerne er møre, men stadig sprøde
  12. Rens champignoner og skær dem i skiver
  13. Skyl sugar snaps og asparges. Knæk den nederste træde ende af asparges og skær begge dele i mindre stykker
  14. Tilsæt champignoner, sugarsnaps og asparges og steg i yderligere 2-3 minutter
  15. Vend kødet i og lad det varme igennem
  16. Rør sojasauce, østerssauce og sesamolie sammen og vend det i retten. Lad det varme igennem

Tilbehør

  1. Kog ris eller nudler efter anvisning på pakken
  2. Server den varme wokret med fuldkornsris- eller ægnudler og drys med sesamfrø

Tips

  • Erstat sugar snaps og grønne asparges med hvidkål og græskar i din vinter wok.
  • Resten af mørbraden kan gemmes til mørbradbøffer dagen efter. Læg dem evt. i marinade.
  • Læg risene i blød aftenen før. Kasser vandet og kog risene 15 minutter kortere end angivet på pakken.

De 6 T'er

Tilsmagning: Dominant umami fra soja og kød, en let sødme fra nogle grøntsager, samt en fin salt balance fra sojasaucen.
Tekstur: Retten byder på mørt kød, sprøde grøntsager med bid og bløde nudler/ris, hvilket giver en dynamisk mundfølelse.
Taktilitet: Spises med bestik eller spisepinde, men sesamfrøene kan drysses på med fingrene.
Temperatur: Serveres varm, hvilket fremhæver de friske og aromatiske smage.
Tiltrækning: Farverig og indbydende med et væld af grønne, røde og gule grøntsager, der skaber visuel interesse.
Trigeminalt: Ikke Trigeminalt. En mild og afbalanceret smagsoplevelse.

Læs mere om Kødfaktor her

Energifordeling

Nu hedder det grisemørbrad. Tidligere hed udskæringen svinemørbrad.

 

Næringsindhold pr. person  (ca. 625 g af retten): 

Energi: 1884 kJ (449 kcal)

protein: 25 g

kulhydrat: 50 g

kostfibre: 8 g

fedt: 15 g

 

Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 302 kJ (72 kcal)

protein: 4 g

kulhydrat: 8 g

kostfibre: 1 g

fedt: 2 g

 

Kødfaktor 15-50 g kød pr. person