Tilberedningstid
Ca. 35 minutter
Det skal du bruge
4 personer
250 g mørbrad fra gris
2 spsk olie, fx rapsolie
1 fed hvidløg
Et lille stykke ingefær, 7 g
1 rød peberfrugt, 200 g
1 grøn peberfrugt, 200 g
1 gulerod, 100 g
120 g broccoli
250 g champignon
100 g sugarsnaps
250 g grønne asparges
4 spsk sojasauce
2 spsk østerssauce (kan udelades/erstattes af mere soja)
2 tsk sesamolie
Tilbehør
200 g fuldkornsris- eller fuldkornsægnudler
Pynt
1 spsk sesamfrø
Sådan gør du
Wok
- Afpuds mørbrad og skær den i tynde strimler, 1 cm tykke
- Varm 1 spsk olie i en stor wok eller dyb pande ved høj varme
- Brun kødet hurtigt i 2-3 minutter. Tag kødet af wokken og sæt det til side
- Pil hvidløg og pres det
- Skrab ingefær og riv den
- Tilsæt den resterende olie
- Svits hvidløg og ingefær i 30 sekunder, til det dufter
- Rens peberfrugter for kerner og skær dem i strimler
- Skyl eller skræl gulerod og skær den i tændstiktynde staver
- Skyl broccoli og del den i små buketter
- Tilsæt grøntsagerne og steg under omrøring i 3-4 minutter, til grøntsagerne er møre, men stadig sprøde
- Rens champignoner og skær dem i skiver
- Skyl sugar snaps og asparges. Knæk den nederste træde ende af asparges og skær begge dele i mindre stykker
- Tilsæt champignoner, sugarsnaps og asparges og steg i yderligere 2-3 minutter
- Vend kødet i og lad det varme igennem
- Rør sojasauce, østerssauce og sesamolie sammen og vend det i retten. Lad det varme igennem
Tilbehør
- Kog ris eller nudler efter anvisning på pakken
- Server den varme wokret med fuldkornsris- eller ægnudler og drys med sesamfrø
Tips
- Erstat sugar snaps og grønne asparges med hvidkål og græskar i din vinter wok.
- Resten af mørbraden kan gemmes til mørbradbøffer dagen efter. Læg dem evt. i marinade.
- Læg risene i blød aftenen før. Kasser vandet og kog risene 15 minutter kortere end angivet på pakken.
Tilsmagning: Dominant umami fra soja og kød, en let sødme fra nogle grøntsager, samt en fin salt balance fra sojasaucen.
Tekstur: Retten byder på mørt kød, sprøde grøntsager med bid og bløde nudler/ris, hvilket giver en dynamisk mundfølelse.
Taktilitet: Spises med bestik eller spisepinde, men sesamfrøene kan drysses på med fingrene.
Temperatur: Serveres varm, hvilket fremhæver de friske og aromatiske smage.
Tiltrækning: Farverig og indbydende med et væld af grønne, røde og gule grøntsager, der skaber visuel interesse.
Trigeminalt: Ikke Trigeminalt. En mild og afbalanceret smagsoplevelse.
Energifordeling
Nu hedder det grisemørbrad. Tidligere hed udskæringen svinemørbrad.
Næringsindhold pr. person (ca. 625 g af retten):
Energi: 1884 kJ (449 kcal)
protein: 25 g
kulhydrat: 50 g
kostfibre: 8 g
fedt: 15 g
Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 302 kJ (72 kcal)
protein: 4 g
kulhydrat: 8 g
kostfibre: 1 g
fedt: 2 g
Kødfaktor 15-50 g kød pr. person