Mexiinspirerede kødboller i tomat med laber kartoffelmos

Mexiinspirerede kødboller i tomat med laber kartoffelmos

Af Thomas Castberg | Efterår, Hele året, Vinter | Hovedretter | Hverdag, Sund hverdagsmad


Mexiinspirerede kødboller i tomat med laber kartoffelmos

Tilberedningstid

Ca. 1 time

Det skal du bruge

4 personer

500 g hakket oksekød, 4-6%
8 forårsløg 
1–1½ tsk salt
1 tsk peber
2 tsk stødt kanel
2 tsk stødte nelliker
1 spsk olie

1 ds flåede tomater
1 kanelstang
2 dl vand
4 tsk sukker


Kartoffelmos
1 kg bagekartofler
Ca. 1 dl olivenolie

Sådan gør du

Kartoffelmos
Skræl kartoflerne, skær dem i mindre stykker og kom dem i en gryde med vand til det lige dækker kartoflerne. Kom gryden over middel varme og kog kartoflerne, til de er møre og lidt til.

Hæld vandet fra og lad kartoflerne stå og dampe et par minutter, så den sidste væske forsvinder. Tag et piskeris og rør godt rundt i kartoflerne, mens olien hældes i. Når mosen har fået den konsistens, man ønsker, smages den til med salt og peber.

Stil den til side og varm den op, når resten af maden er klar.

Kødboller
Rens forårsløgene og hak dem fint. Kom hakket oksekød salt, peber, kanel og nelliker i en skål og rør det sammen.

Sæt en tykbundet gryde på god varme og kom olien i. Når olien er varm, formes farsen som kødboller og steges på alle sider 8-10 minutter i alt.

Kom flåede tomater, kanelstang, vand og sukker i gryden og kom låg på. Skru ned for blusset så det simrer og lad det stå i 30 minutter. Smag til med salt og peber.

Tips

  • Kan man overkomme det, sæt da mosen i gang samtidig med kødet, og spar tid.
  • Hvis man bedre kan lide den gammeldags slags kartoffelmos, er der intet i vejen for at skifte olien ud med smør og derudover tilsætte lidt sødmælk.
  • Hvis man vil prøve kræfter med lidt krydderier er stødte korianderfrø rigtig gode at komme i kødbollerne sammen med resten af krydderierne.
  • Denne opskrift kan bruges næste dag til sandwich.
  • Se også den lækre opskrift på Svenske kødboller med kartofler, tyttebær og råkostsalat

Energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person
Protein 42%
Kulhydrat 37%
Fedt 21%
2900 kJ - 690 kcal