Svenske kødboller med kartofler, tyttebær og råkostsalat


Af Maria Melgaard

Det skal du bruge

4 personer

500 g hakket oksekød, 4-7 % fedt
1 dl rasp, 45 g
2 dl vand
1 tsk oksebouillon
1 æg
1 løg
Salt og peber
1 spsk smør, 15 g
1 spsk olie

1 kg kartofler

Sauce:
3 dl vand
1 spsk oksebouillon
1 dl piskefløde
1 spsk sojasauce
2 tsk ribsgele

Evt. 2 spsk maizena
Sovsekulør

Råkost:
¼ spidskål, 200 g
½ agurk, 140 g
½ fennikel, 70 g
½ citron
2 tsk sukker
1 spsk eddike

4 spsk tyttebærmarmelade


Ca. 45 minutter


Sådan gør du

  1. Kom rasp i en skål og hæld vand og bouillon over.
  2. Rør kødet med den bløde rasp, 1 tsk salt og lidt peber.
  3. Rør ægget i.
  4. Riv eller hak løg fint og rør i farsen.
  5. Varm fedtstof på en pande ved god varme.
  6. Form runde kødboller med en ske eller kom lidt koldt vand på hænderne.
  7. Steg kødbollerne på alle sider 7-8 minutter i alt.
  8. Kog kartofler møre i letsaltet vand.
  9. Pisk alle ingredienser til saucen sammen i en lille gryde og lad simre i 5 minutter.
  10. Jævn evt. med maizena og tilsæt sovsekulør.
  11. Smag til med salt og peber.
  12. Skær kål, agurk, og fennikel fint – gerne på mandolin - og bland sammen.
  13. Pres saften af citronen og rør den sammen med sukker og eddike.
  14. Vend dressingen i salaten.


energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person:
Protein 25 %
Kulhydrat 44 %
Fedt 31 %
2610 kJ – 625 kcal
Sund hverdagsmad