Tilberedningstid
Ca. 40 minutter
Det skal du bruge
4 personer
Linsefrikadeller
300 g bacon i tern
240 g kogte grønne linser (100 g tørrede, grønne linser og 1½ dl vand)
1 løg, 110 g
2 fed hvidløg
200 g knoldselleri
2 æg
5 spsk fuldkornshvedemel
4 stilke persille
½ tsk salt
Peber
2 spsk olivenolie til stegning
Tilbehør
250 g grønkål
300 g spidskål
4 forårsløg
1 æble
Dressing
½ dl olivenolie
1 citron, ubehandlet
2 tsk sukker eller honning
Salt
Peber
Sådan gør du
Linsefrikadeller
- Varm en pande ved god varme og steg bacontern sprøde. Tag dem af panden og lad dem dryppe af på køkkenrulle. Gem baconfedtet
- Kog linserne efter anvisning på pakken til de bliver nemme at mose. Mos linserne godt med en gaffel i en stor skål
- Pil og hak løg og hvidløg
- Skræl selleri og riv den
- Bland mosede linser med løg, hvidløg og selleri, æg, fuldkornshvedemel, hakket persille, salt og peber. Rør det godt sammen.
- Vend de sprøde bacontern i farsen
- Form farsen til ca. 12 små frikadeller
- Varm olie (og evt. lidt af baconfedtet) på en pande ved god varme
- Steg frikadellerne 5-6 minutter på hver side, til de er gyldne og gennemstegte
Grøn kålsalat
- Skyl grønkål grundigt og snit den fint, bedst på foodprocessor
- Fjern de yderste blade fra spidskål og snit den fint, bedst på foodprocessor
- Rens forårsløg og snit dem fint
- Skyl æble, fjern kernehus og skær det i tynde både
- Bland det hele i en stor skål
- Pres saften af citronen, riv 1 spsk af skallen og bland med olie. Smag til med sukker, salt og peber
- Hæld dressingen over salaten og vend rundt
Tips
- Tilsæt friske grønne ærter, når du laver retten om sommeren.
- Revet kartoffel kan bruges i stedet for selleri.
Tilsmagning: Primært salt fra bacon og en dyb umami fra linser og hvidløg sammen med frisk syre fra kålsalaten.
Tekstur: Frikadellerne er møre og let faste, komplementeret af den sprøde bacon. Kålsalaten giver et friskt bid.
Taktilitet: Spises primært med bestik, men frikadellerne er nemme at håndtere.
Temperatur: Serveres varm, hvilket gør den til en trøstende og mættende ret.
Tiltrækning: Visuelt tiltalende med den grønne kålsalat og de gyldenbrune frikadeller med de mørke baconstykker.
Trigeminalt: Ikke Trigeminalt. En mild og behagelig smagsoplevelse.
Energifordeling
Nu hedder det grisebacon. Tidligere hed udskæringen svinebacon.
Næringsindhold pr. person (ca. 480 g af retten):
Energi: 2493 kJ (594 kcal)
protein: 28 g
kulhydrat: 36 g
kostfibre: 15 g
fedt: 35 g
Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 520 kJ (124 kcal)
protein: 6 g
kulhydrat: 8 g
kostfibre: 3 g
fedt: 7 g
Kødfaktor 15-50 g kød pr. person