Kåldolmere med kartofler og tomatsauce

Disse kåldolmere er en dejlig genfortolkning af en klassiker, hvor den møre grisefars og grøntsagerne er pakket ind i sprød kål. En smagfuld og mættende hverdagsret. En opskrift der passer godt i De officielle Kostråd og giver dig Kødfaktor.

Af Christian Bøjlund | Efterår, Vinter | Hovedretter, Kødfaktor | Sund hverdagsmad


Tilberedningstid

Ca. 45 minutter

Det skal du bruge

4 personer

Kåldolmere
8 store blade fra hvidkål, savojkål eller spidskål, ca. 400 g
250 g hakket grisekød, 3-7% fedt
100 g fuldkornscouscous
1 løg, 110 g
1 gulerod, 75 g
250 g champignon
50 g salatost
2 æg
3 spsk fuldkornshvedemel
1 tsk tørret timian
Salt
Peber
1 spsk olie, fx rapsolie

Tomatsauce
1 løg, 110 g
1 fed hvidløg
1 spsk olie, fx rapsolie
1 dåse hakkede tomater, 400 g
½ grøntsagsbouillonterning
1 dl vand
1 tsk sukker
½ tsk salt 
Peber

Tilbehør

500 g kartofler

Sådan gør du

Kåldolmere

  1. Bring en stor gryde med letsaltet vand i kog
  2. Blanchér kålbladene i 2-3 minutter, til de er bløde nok til at rulle 
  3. Tag dem op og lad dem dryppe af på køkkenrulle. Skær forsigtigt den tykke stilk af hvert blad, så de er nemmere at rulle
  4. Kog couscous efter anvisning på pakken
  5. Pil og hak løg
  6. Skyl eller skræl gulerod og riv den
  7. Rens champignoner og hak dem fint
  8. Skær salatost i små tern
  9. Bland grisekød, couscous, løg, gulerod, champignoner, salatost, æg, timian, salt og peber i en skål. Rør det godt sammen
  10. Læg en skefuld fyld på hvert kålblad og rul det stramt sammen som en forårsrulle
  11. Varm olie ved god varme på en pande med høj kant og låg
  12. Brun kåldolmerne på alle sider, til de har fået farve
     

Tomatsauce

  1. Pil og hak løg og hvidløg
  2. Varm olie i en gryde ved middel varme
  3. Steg løg og hvidløg i et par minutter
  4. Tilsæt hakkede tomater, grøntsagsbouillon og sukker. Bring i kog og lad simre i 5 minutter
  5. Smag til med salt og peber
  6. Hæld tomatsaucen over kåldolmerne, læg låg på og lad dem simre 20-25 minutter til kålen er mør og fyldet gennemkogt

Kartofler 

  1. Skrab eller skræl kartofler og kog dem al dente i let saltet vand. Eller kog og pil kartoflerne efterfølgende 

Tips

De 6 T'er

  • Tilsmagning: Sødme fra tomatsaucen, salt fra kåldolmerne og en let syre fra tomaterne, der afrunder smagen.
  • Tekstur: Retten byder på møre kålblade og fyld, der er både blødt fra couscous og grøntsager og har en let bid fra kødet.
  • Taktilitet: Spises primært med bestik, men er nem at skære i.
  • Temperatur: Serveres varm, hvilket gør den til en trøstende og mættende ret.
  • Tiltrækning: Indbydende med den røde tomatsauce, de lyse kartofler og de grønne kålblade, der skaber et flot farvespil.
  • Trigeminalt: Ikke Trigeminalt. En mild og velsmagende ret, der appellerer bredt.

Læs mere om Kødfaktor her

Energifordeling

Nu hedder det hakket grisekød. Tidligere hed det hakket svinekød.

 

Næringsindhold pr. person  (ca. 690 g af retten): 

Energi: 2302 kJ (548 kcal)

protein: 31 g

kulhydrat: 60 g

kostfibre: 11 g

fedt: 18 g

 

Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 334 kJ (80 kcal)

protein: 5 g

kulhydrat: 9 g

kostfibre: 2 g

fedt: 3 g

 

Kødfaktor 15-50 g kød pr. person