Tilberedningstid
Ca. 45 minutter
Det skal du bruge
4 personer
Kåldolmere
8 store blade fra hvidkål, savojkål eller spidskål, ca. 400 g
250 g hakket grisekød, 3-7% fedt
100 g fuldkornscouscous
1 løg, 110 g
1 gulerod, 75 g
250 g champignon
50 g salatost
2 æg
3 spsk fuldkornshvedemel
1 tsk tørret timian
Salt
Peber
1 spsk olie, fx rapsolie
Tomatsauce
1 løg, 110 g
1 fed hvidløg
1 spsk olie, fx rapsolie
1 dåse hakkede tomater, 400 g
½ grøntsagsbouillonterning
1 dl vand
1 tsk sukker
½ tsk salt
Peber
Tilbehør
500 g kartofler
Sådan gør du
Kåldolmere
- Bring en stor gryde med letsaltet vand i kog
- Blanchér kålbladene i 2-3 minutter, til de er bløde nok til at rulle
- Tag dem op og lad dem dryppe af på køkkenrulle. Skær forsigtigt den tykke stilk af hvert blad, så de er nemmere at rulle
- Kog couscous efter anvisning på pakken
- Pil og hak løg
- Skyl eller skræl gulerod og riv den
- Rens champignoner og hak dem fint
- Skær salatost i små tern
- Bland grisekød, couscous, løg, gulerod, champignoner, salatost, æg, timian, salt og peber i en skål. Rør det godt sammen
- Læg en skefuld fyld på hvert kålblad og rul det stramt sammen som en forårsrulle
- Varm olie ved god varme på en pande med høj kant og låg
- Brun kåldolmerne på alle sider, til de har fået farve
Tomatsauce
- Pil og hak løg og hvidløg
- Varm olie i en gryde ved middel varme
- Steg løg og hvidløg i et par minutter
- Tilsæt hakkede tomater, grøntsagsbouillon og sukker. Bring i kog og lad simre i 5 minutter
- Smag til med salt og peber
- Hæld tomatsaucen over kåldolmerne, læg låg på og lad dem simre 20-25 minutter til kålen er mør og fyldet gennemkogt
Kartofler
- Skrab eller skræl kartofler og kog dem al dente i let saltet vand. Eller kog og pil kartoflerne efterfølgende
Tips
- Tilsmagning: Sødme fra tomatsaucen, salt fra kåldolmerne og en let syre fra tomaterne, der afrunder smagen.
- Tekstur: Retten byder på møre kålblade og fyld, der er både blødt fra couscous og grøntsager og har en let bid fra kødet.
- Taktilitet: Spises primært med bestik, men er nem at skære i.
- Temperatur: Serveres varm, hvilket gør den til en trøstende og mættende ret.
- Tiltrækning: Indbydende med den røde tomatsauce, de lyse kartofler og de grønne kålblade, der skaber et flot farvespil.
- Trigeminalt: Ikke Trigeminalt. En mild og velsmagende ret, der appellerer bredt.
Energifordeling
Nu hedder det hakket grisekød. Tidligere hed det hakket svinekød.
Næringsindhold pr. person (ca. 690 g af retten):
Energi: 2302 kJ (548 kcal)
protein: 31 g
kulhydrat: 60 g
kostfibre: 11 g
fedt: 18 g
Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 334 kJ (80 kcal)
protein: 5 g
kulhydrat: 9 g
kostfibre: 2 g
fedt: 3 g
Kødfaktor 15-50 g kød pr. person