Grisens vintersuppe

Nogle gange har man en rest kød til overs fra en middag. Især, når man spiser steg, er det nemt at komme til at tilberede for meget. Her har du en lynhurtig suppe, hvor resten af kødet kan bruges. Opskriften er inspireret af en gammel husholdningskogebog fra 1855, og den originale opskrift kan du se under "Sådan gør du".


Det skal du bruge

2 personer

2 små rødløg, 130 g
2 store æbler, 330 g - gerne Belle de Boscoop eller Ingrid Marie
7,5 dl spiseklar bouillon, fx hønsekødsbouillon
50 g rosiner
5 hele nelliker
½ tsk citronskal, revet - ubehandlet
2 spsk vineddike
½ tsk sukker
200 g kogt kød fra gris, fx rester af flæskesteg eller pulled pork
1 tsk friskkværnet peber
200 g flûte, gerne fuldkorn

Tilberedningstid: 25 minutter


Sådan gør du

1. Pil løg og del dem i både.
2. Kog dem møre i vand i ca. 10 minutter, hæld dem i en sigte og lad vandet løbe fra.
3. Skræl æbler, fjern kernehuse og skær dem i store både.
4. Kog 7,5 del vand op i en gryde. Opløs passende mængde koncentreret bouillon i vandet.
5. Kom æbler og løg i gryden
6. Tilsæt rosiner, nelliker, revet citronskal, vineddike og sukker efter smag.
7. Bring suppen i kog og lad den koge 4-5 minutter.
8. Smag til med salt og peber og evt. mere sukker.
9. Skær kød i små tern og lad det varme igennem i suppen.
10. Server med flutes til.

 

Den oprindelige opskrift: Kogt kød med løg og æbler

Ingredienser: Kogt kød, rødløg, æbler, bouillon, rosiner, nelliker, citron, vineddike, sukker og sky.

Fremgangsmåde: Til 6 á 8 pund (1 pund er lig med 500 gram) kogt kød tages en snes (20 stk.) små rødløg; disse pilles, skæres i 4 dele og koges møre i vand, hvorpå de hældes i et dørslag, for at vandet kan løbe af. Man skræller der på en snes (20 stk.) store æbler, skærer disse ligeledes i 4 dele og kommer dem i en kasserolle, der sættes over ilden med løgene, et par potter (1 pot er lig med en liter) bouillon, ½ pund (250 gram) rosiner, et par nelliker, lidt citronskal, en pægl (0,24 liter) vineddike og behørigt sukker. Dette lader man få et godt opkog, hvorefter kødet kommes i, og kommer et par gange lidt kraftig sky derpå.

Kilde; Juliane Dahl; Praktisk Kogebog for enhver Huusholdning. 1855.

Tips

  • Vil man have en suppe med mere smag og bid, kan man smage til med soja, miso, Koji, Worcester sauce eller tomatketchup.

energifordeling

Næringsindhold pr. person (ca. 870 g af retten):
Energi: 3028 kJ (720 kcal)
Protein: 35 g
Kulhydrat: 92 g
Kostfibre: 11 g
Fedt: 21 g

Næringsindhold pr. 100 g:
Energi: 348 kJ (83 kcal)
Protein: 4 g
Kulhydrat: 11 g
Kostfibre: 1 g
Fedt: 2 g

se mere