Tilberedningstid
Ca. 45 minutter
Det skal du bruge
4 personer
Quinoa-salat
150 g quinoa
½ agurk, 200 g
200 g cherrytomater, halverede
50 g babyspinat
50 g friske grønne eller frosne ærter
½ bundt persille
Dressing
1 citron
2 spsk olivenolie
salt
Peber
Grøntsagsfrikadeller
½ broccoli, 150 g
2 gulerødder, 150 g
2 stilke bladselleri, 75 g
1 løg, 110 g
2 fed hvidløg
100 g hytteost, 1,5% fedt
250 g hakket grisekød, 10-12% fedt
4 spsk fuldkornshvedemel
1 tsk tørret oregano
Evt. 1 tsk chiliflager
1 tsk salt
Peber
1 æg
2 spsk olivenolie til stegning
Sådan gør du
Quinoa-salat
- Skyl quinoa grundigt
- Kog quinoa efter anvisning på pakken
- Dressing: Riv skallen af citronen, pres saft af citronen, ca. ¾ dl og bland begge dele med olien
- Smag til med salt og peber
- Hæld den kogte quinoa i en skål, hæld dressingen over, vend rundt og lad quinoaen suge dressingen, mens den køler af
- Skær agurk i små tern og halver tomater
- Hak spinat en smule
- Skyl og hak persille
- Bland den afkølede quinoa med agurk, cherrytomater, babyspinat, ærter og 2-3 spsk hakket persille
Grøntsagsfrikadeller
- Skyl og riv broccoli
- Skræl gulerødder og riv dem
- Pil løg og riv det
- Pil, pres eller riv hvidløg
- Bland de revne grøntsager med hytteost, kød mel, oregano, salt og peber og æg
- Form 12 frikadeller
- Varm 1 spsk olie på en pande ved god varme og steg halvdelen frikadellerne 5-6 minutter på hver side til de er gyldne og gennemstegte
- Gentag med den anden halvdel af farsen
Tips
- Om efteråret og vinteren kan ærter erstattes med rosenkål eller grønkål i salaten.
- I grøntsagsdellerne kan broccoli erstattes med rodfrugter: pastinak, persillerod eller knoldselleri.
- Det kan forkorte arbejdsprocessen, hvis grøntsagerne hakkes med en minihakker i samme rækkefølge som opskriften anviser.
- Ønsker du mere krydrede frikadeller så tilsæt ½-1 tsk chiliflager. Så får retten trigeminalitet, da chilien sætter gang i de trigeminale stimuli.
- Tilsmagning: Salt og umami fra frikadellerne og syre fra citronen i salaten giver en kompleks smagsoplevelse.
- Tekstur: Frikadellerne er møre og saftige indeni med en let sprød stegeskorpe, der suppleres af den friske quinoa-salat med bid fra grøntsagerne.
- Taktilitet: Spises primært med bestik.
- Temperatur: Retten kombinerer varme frikadeller med en kold og frisk quinoa-salat, hvilket giver en behagelig kontrast.
- Tiltrækning: Farverig med de grønne frikadeller og de levende farver fra salatens grøntsager.
- Trigeminalt: Ikke Trigeminalt. En mild og afbalanceret smagsoplevelse (hvis chilien ikke tilføjes).
Energifordeling
Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.
Næringsindhold pr. person (ca. 540 g af retten):
Energi: 2241 kJ ( 534 kcal)
protein: 30 g
kulhydrat: 41 g
kostfibre: 13 g
fedt: 26 g
Næringsindhold pr. 100:
Energi: 415 kJ (99 kcal)
protein: 6 g
kulhydrat: 8 g
kostfibre: 2 g
fedt: 5 g
Kødfaktor 15-50 g kød pr. person