Fyldige grøntsagsfrikadeller med quinoasalat

Disse grøntsagsfrikadeller er en smagfuld, saftig og innovativ ret. Kombineret med en frisk quinoa-salat er det en lækker og sund hverdags favorit, hvor du får den fulde smag fra grisekødet i frikadellen sammen med en masse grønt. En opskrift der passer godt i De officielle Kostråd og giver dig Kødfaktor.

Af Christian Bøjlund | Hele året | Hovedretter, Kødfaktor | Sund hverdagsmad


Tilberedningstid

Ca. 45 minutter

Det skal du bruge

4 personer

Quinoa-salat
150 g quinoa
½ agurk, 200 g
200 g cherrytomater, halverede
50 g babyspinat
50 g friske grønne eller frosne ærter
½ bundt persille

Dressing
1 citron
2 spsk olivenolie
salt 
Peber

Grøntsagsfrikadeller
½ broccoli, 150 g
2 gulerødder, 150 g
2 stilke bladselleri, 75 g
1 løg, 110 g
2 fed hvidløg
100 g hytteost, 1,5% fedt
250 g hakket grisekød, 10-12% fedt
4 spsk fuldkornshvedemel
1 tsk tørret oregano
Evt. 1 tsk chiliflager
1 tsk salt
Peber
1 æg
2 spsk olivenolie til stegning

Sådan gør du

Quinoa-salat

  1. Skyl quinoa grundigt
  2. Kog quinoa efter anvisning på pakken
  3. Dressing: Riv skallen af citronen, pres saft af citronen, ca. ¾ dl og bland begge dele med olien
  4. Smag til med salt og peber
  5. Hæld den kogte quinoa i en skål, hæld dressingen over, vend rundt og lad quinoaen suge dressingen, mens den køler af
  6. Skær agurk i små tern og halver tomater
  7. Hak spinat en smule
  8. Skyl og hak persille
  9. Bland den afkølede quinoa med agurk, cherrytomater, babyspinat, ærter og 2-3 spsk hakket persille

Grøntsagsfrikadeller

  1. Skyl og riv broccoli
  2. Skræl gulerødder og riv dem
  3. Pil løg og riv det
  4. Pil, pres eller riv hvidløg
  5. Bland de revne grøntsager med hytteost, kød mel, oregano, salt og peber og æg
  6. Form 12 frikadeller
  7. Varm 1 spsk olie på en pande ved god varme og steg halvdelen frikadellerne 5-6 minutter på hver side til de er gyldne og gennemstegte
  8. Gentag med den anden halvdel af farsen

Tips

  • Om efteråret og vinteren kan ærter erstattes med rosenkål eller grønkål i salaten. 
  • I grøntsagsdellerne kan broccoli erstattes med rodfrugter: pastinak, persillerod eller knoldselleri. 
  • Det kan forkorte arbejdsprocessen, hvis grøntsagerne hakkes med en minihakker i samme rækkefølge som opskriften anviser.
  • Ønsker du mere krydrede frikadeller så tilsæt ½-1 tsk chiliflager. Så får retten trigeminalitet, da chilien sætter gang i de trigeminale stimuli.

De 6 T'er

  • Tilsmagning: Salt og umami fra frikadellerne og syre fra citronen i salaten giver en kompleks smagsoplevelse.
  • Tekstur: Frikadellerne er møre og saftige indeni med en let sprød stegeskorpe, der suppleres af den friske quinoa-salat med bid fra grøntsagerne.
  • Taktilitet: Spises primært med bestik.
  • Temperatur: Retten kombinerer varme frikadeller med en kold og frisk quinoa-salat, hvilket giver en behagelig kontrast.
  • Tiltrækning: Farverig med de grønne frikadeller og de levende farver fra salatens grøntsager.
  • Trigeminalt: Ikke Trigeminalt. En mild og afbalanceret smagsoplevelse (hvis chilien ikke tilføjes).

Læs mere om Kødfaktor her

 

Energifordeling

Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.

 

Næringsindhold pr. person (ca. 540 g af retten): 

Energi: 2241 kJ ( 534 kcal)

protein: 30 g

kulhydrat: 41 g

kostfibre: 13 g

fedt: 26 g

 

Næringsindhold pr. 100: 

Energi: 415 kJ (99 kcal)

protein: 6 g

kulhydrat: 8 g

kostfibre: 2 g

fedt: 5 g

 

Kødfaktor 15-50 g kød pr. person