Tilberedningstid
Ca. 1½ time
Det skal du bruge
4 personer
800 g svinekam med svær og uden ben
¾ spsk groft salt
peber
1-2 rosmarinkviste eller 1-2 laurbærblade
Bagte æbler
4 små røde æbler, ca. 400 g
1 lille rødløg, ca. 50 g
1 rosmarinkvist
2-4 tsk akaciehonning
4 valnødder
Grønkålssalat
150 g grønkålsblade
1-2 æbler, ca. 200 g
½ citron
1 lille rødløg, ca. 50 g
Tilbehør
700 g små kartofler
Sådan gør du
- Rids sværen helt ned til kødet med en ½ cm´s mellemrum - undgå at ridse i selve kødet. Hvis slagteren har ridset sværen, så gå den efter, da det især kan knibe med dybe ridser i siderne.
- Drys sværen med salt. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle sværene. Krydr kødet med salt og peber.
- Læg et stykke stanniol i bunden af bradepanden, det letter rengøringen. Læg en rist over. Læg kødet på risten. Læg rosmarinkviste eller laurbærblade under stegen. Læg evt. sammenkrøllet stanniol under kødet, for at få sværen til at ligge så vandret som muligt.
- Stik et stegetermometer ind midt i kødet.
- Stil stegen på en bageplade med bagepapir midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader.
SE OGSÅ Lav den perfekte flæskesteg
- Sæt skrubbede kartofler, drysset med lidt salt på bagepapir på bageplade i ovnen sammen med flæskestegen - 20 minutter efter stegen er sat i ovnen.
- Stik kernehuset ud af æblerne og sæt dem i et ovnfast fad eller en stanniolform.
- Hak løg og rosmarin og fyld æblerne med blandingen.
- Dryp med honning og læg en valnød på toppen, den kan evt. brækkes i lidt mindre stykker.
- Bag æblerne i ovnen sammen med stegen ved 200 grader i ca. 15 minutter til de er møre.
- Steg stegen til centrumtemperaturen er 55 grader.
- Hvis sværen er sprød: Fortsæt stegningen ved 200 grader, indtil centrumtemperaturen er 65 grader.
- Hvis sværen ikke er sprød: Skru ovnen op på 250 grader, indtil centrumtemperaturen er 65 grader. Hold øje med at sværen ikke bliver for mørk.
- Tag stegen ud af ovnen.
- Snit grønkålen i en food processor eller hurtighakker. Skær æblerne i tern eller små stykker. Dryp æblerne med citronsaft, så de ikke bliver mørke. Skær løget i tynde ringe. Bland det.
- Skær sværene af flæskestegen. Skær fedtet af mellem svær og kød og kasser fedtet. Skær kødet i tynde skiver og pynt med sværene.
LÆS OGSÅ Sund julemad
Tips
- Bed slagteren skære stegen af det stykke af kammen som går fra mørbradenden og op til 5. ribben - uden mørbradklods.
- Hvis du vil have boblende svær, skal temperaturen op på 225-250 grader.
- Hvis du ikke har et stegetermometer, så steg flæskestegen 1¼ - 1½ time.
- Kødet er mest mørt og saftigt, når det er rosa 62-65 grader i centrum. Hvis kødet får mere end 65 grader, vil det nemt blive tørt. Jo højere ovntemperatur, desto mere vil centrumtemperaturen i kødet stige i minutterne efter det er taget ud af ovnen.
- Steg et større stykke svinekam – stegetiden er den samme. En rest flæskesteg kan bruges til flæskestegssandwich,
biksemad og svinekam med tunsauce. - Hvis sværen ikke er sprød, når kødet er 65 grader i centrum. Tag stegen ud af ovnen. Skær sværen af og del sværene enkeltvis og læg den i ovnen ved 225-250 grader til de er sprøde. Jo højere temperatur, jo hurtigere bliver de færdige - men jo større er risikoen også for, at de bliver for mørke.
- Lav ekstra flæskesvær.
Energifordeling
Energifordeling og -indhold pr. person hvis stegen spises uden fedtkanten (Sund hverdagsmad)
Protein 31%
Kulhydrat 42%
Fedt 27%
2485 kJ - 590 kcal
Ca. 200 g frugt og grønt pr. person.
Energifordeling og -indhold pr. person hvis stegen spises med fedtkanten
Protein 26%
Kulhydrat 36%
Fedt 38%
2925 kJ - 695 kcal