Tilberedningstid
Ca. 1 time og 40 minutter
Det skal du bruge
4 personer
Ribbenssteg
1 kg ribbenssteg uden ben
1 spsk groft salt
4 laurbærblade
Syltede rødbeder og løg
1 stor rødbede
3 skalotteløg
1 dl sukker
1 dl æbleeddike
1 dl vand
5 peberkorn
Kartoffel-jordskokkekompot
1 kg kartofler
500 g jordskokker
1½ dl mælk
20 g smør
1½ tsk salt
Peber
Topping
½ bundt bredbladet persille
Sådan gør du
Ribbenssteg
- Rids sværen helt ned til kødet med ½-1 cm’s mellemrum.
- Vær omhyggelig med at drysse salt ned mellem alle sværene.
- Sæt laurbærblade ned mellem sværene.
- Læg stegen på en rist i bradepanden eller et ildfast fad. Det er vigtigt at sværen ligger så lige som muligt – det vil sige helt vandret. Læg evt. stanniol under for at få den til at ligge lige.
- Stil stegen midt i ovnen og tænd på 200 grader. Lad stegen stå i ca. 1½ time, til kødet er gennemstegt. Er sværen ikke helt sprød, kan du brune stegen ved 250 grader.
Syltede rødbeder og løg
- Skræl rødbede og skær i små tern.
- Pil skalotteløg og skær i tykke ringe.
- Kom sukker, eddike, vand og peberkorn i en gryde og bring i kog.
- Kom rødbede og løgringe i gryden og tag gryden af varmen.
- Lad rødbede og løg trække i eddikelage i en halv time, gerne længere. Sigt lagen fra inden servering.
Kartoffel-jordskokkekompot
- Skræl kartofler og vask jordskokker fri for jord.
- Skær kartofler og jordskokker i mindre stykker og kom i en gryde med vand der dækker.
- Kog i 15-20 minutter, til det er mørt.
- Hæld vandet fra og lad kartofler og jordskokker stå i gryden og dampe af.
- Varm mælk i en gryde eller mikroovn.
- Mos kartofler og jordskokker groft med et piskeris.
- Tilsæt mælk og små tern af koldt smør.
- Vend mosen godt sammen med en dejskraber, så mosen får en blød konsistens. (Hvis du bruger et piskeris, kan du risikere at piske kompotten for meget, så den bliver ”lang” i konsistensen).
- Smag kompotten til med salt og peber og hold den lun til den skal serveres.
- Skyl persille, afdryp og hak det groft.
Anretning
- Skær ribbensstegen i skiver.
- Anret med kartoffel-jordskokkekompot, syltede løg og rødbeder.
- Drys med hakket persille på toppen.
Tips
Energifordeling
Næringsindhold pr. person (ca. 802 g af retten):
Energi: 4255 kJ (1017 kcal)
Protein: 52 g
Kulhydrat: 89 g
Kostfibre: 9 g
Fedt: 48 g
Næringsindhold pr. 100 g:
Energi: 530 kJ (127 kcal)
Protein: 7 g
Kulhydrat: 11 g
Kostfibre: 1 g
Fedt: 6 g