Tilberedningstid
Ca. 30 minutter
Det skal du bruge
4 personer
Kødboller
1 løg, 110 g
1 fed hvidløg
250 g champignon
250 g hakket grisekød, 3-7% fedt
1 æg
3 spsk fuldkornshvedemel
Et lille stykke ingefær, 5 g
1 spsk sojasauce
1 1/4 spsk sesamolie
1 tsk salt
Peber
Risret
200 g fuldkornsris
1 spsk olie, fx rapsolie
1 løg, 110 g
2 fed hvidløg
1 rød peberfrugt, 200 g
250 g champignon
100 g frosne edamamebønner, uden bælg
50 g spinat, frisk
½ dl sojasauce
1 spsk riseddike
1 tsk sukker
Pynt
2 forårsløg
Frisk koriander
Sådan gør du
Grisekødsboller
- Pil og hak løg og hvidløg fint
- Rens champignoner og hak dem fint
- Skrab ingefær og riv det
- Bland hakket grisekød, løg, champignon, æg, mel, ingefær, sojasauce og sesamolie i en skål. Rør det godt sammen
- Form farsen til små kugler, 2-3 cm i diameter
Risret
- Kog fuldkornsris efter anvisning på pakken
- Varm olie i en stor pande eller wok ved god varme
- Brun grisekødsbollerne på alle sider 4-5 minutter, til de er gennemstegte. Tag dem af panden og sæt dem til side
- Pil og hak løg og hvidløg
- Fjern kerner fra peberfrugt og skær den i tynde strimler
- Rens champignoner og skær dem i skiver
- Brun champignoner ved god varme
- Tilsæt løg og hvidløg og steg et par minutter
- Tilsæt peberfrugt og edamamebønner og steg i 5-7 minutter, til grøntsagerne er møre, men stadig har bid
- Bland sojasauce, riseddike og sukker og vend det i sammen med risene
- Vend spinat og grisekødsboller i. Lad det simre et par minutter, til spinaten falder sammen
- Rens forårsløg og skær dem i tynde skiver på skrå
- Skyl koriander og pluk bladene af
- Pynt retten med forårsløg og koriander
Tips
- Læg risene i blød aftenen før, hæld vandet fra og tilføj nyt vand.
- Kog risene 15 minutter kortere end anvisningen på pakken.
- Tilsmagning: En balance af umami fra sojasauce og kød, en let sødme fra sukker og peberfrugt, samt en frisk syre fra riseddike, der runder smagen af.
- Tekstur: En harmonisk blanding af møre grisekødsboller, faste ris og grøntsager med et let bid, der giver en tilfredsstillende mundfølelse.
- Taktilitet: Spises primært med bestik eller spisepinde, men den friske koriander og forårsløg kan pyntes med fingrene.
- Temperatur: Serveres varm, hvilket fremhæver de asiatiske aromaer.
- Tiltrækning: Farverig og indbydende med grønne edamamebønner, rød peberfrugt og gyldne grisekødsboller.
- Trigeminalt: Ingefær. Ønskes mere smæk på de stærke noter, kan chili tilsættes retten.
Energifordeling
Nu hedder det hakket grisekød. Tidligere hed det hakket svinekød.
Næringsindhold pr. person (ca. 585 g af retten):
Energi: 2236 kJ (532 kcal)
protein: 29 g
kulhydrat: 60 g
kostfibre: 9 g
fedt: 18 g
Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 382 kJ (91 kcal)
protein: 5 g
kulhydrat: 10 g
kostfibre: 2 g
fedt: 3 g
Kødfaktor 15-50 g kød pr. person