Asiatisk risret med små grisekødsboller

En hurtig og smagfuld asiatisk inspireret risret med saftige kødboller og masser af grønt. Perfekt til en travl hverdag, hvor der stadig er plads til god smag. En opskrift der passer godt i De officielle Kostråd og giver dig Kødfaktor.

Af Christian Bøjlund | Hele året | Hovedretter, Kødfaktor | Sund hverdagsmad


Tilberedningstid

Ca. 30 minutter

Det skal du bruge

4 personer

Kødboller
1 løg, 110 g
1 fed hvidløg
250 g champignon
250 g hakket grisekød, 3-7% fedt
1 æg
3 spsk fuldkornshvedemel
Et lille stykke ingefær, 5 g
1 spsk sojasauce
1 1/4 spsk sesamolie
1 tsk salt 
Peber

Risret
200 g fuldkornsris
1 spsk olie, fx rapsolie
1 løg, 110 g
2 fed hvidløg
1 rød peberfrugt, 200 g
250 g champignon
100 g frosne edamamebønner, uden bælg
50 g spinat, frisk
½ dl sojasauce
1 spsk riseddike
1 tsk sukker

Pynt
2 forårsløg
Frisk koriander

Sådan gør du

Grisekødsboller

  1. Pil og hak løg og hvidløg fint
  2. Rens champignoner og hak dem fint
  3. Skrab ingefær og riv det
  4. Bland hakket grisekød, løg, champignon, æg, mel, ingefær, sojasauce og sesamolie i en skål. Rør det godt sammen
  5. Form farsen til små kugler, 2-3 cm i diameter

Risret

  1. Kog fuldkornsris efter anvisning på pakken
  2. Varm olie i en stor pande eller wok ved god varme
  3. Brun grisekødsbollerne på alle sider 4-5 minutter, til de er gennemstegte. Tag dem af panden og sæt dem til side
  4. Pil og hak løg og hvidløg
  5. Fjern kerner fra peberfrugt og skær den i tynde strimler
  6. Rens champignoner og skær dem i skiver
  7. Brun champignoner ved god varme
  8. Tilsæt løg og hvidløg og steg et par minutter
  9. Tilsæt peberfrugt og edamamebønner og steg i 5-7 minutter, til grøntsagerne er møre, men stadig har bid
  10. Bland sojasauce, riseddike og sukker og vend det i sammen med risene
  11. Vend spinat og grisekødsboller i. Lad det simre et par minutter, til spinaten falder sammen
  12. Rens forårsløg og skær dem i tynde skiver på skrå
  13. Skyl koriander og pluk bladene af
  14. Pynt retten med forårsløg og koriander

Tips

  1. Læg risene i blød aftenen før, hæld vandet fra og tilføj nyt vand.
  2. Kog risene 15 minutter kortere end anvisningen på pakken.

De 6 T'er

  • Tilsmagning: En balance af umami fra sojasauce og kød, en let sødme fra sukker og peberfrugt, samt en frisk syre fra riseddike, der runder smagen af.
  • Tekstur: En harmonisk blanding af møre grisekødsboller, faste ris og grøntsager med et let bid, der giver en tilfredsstillende mundfølelse.
  • Taktilitet: Spises primært med bestik eller spisepinde, men den friske koriander og forårsløg kan pyntes med fingrene.
  • Temperatur: Serveres varm, hvilket fremhæver de asiatiske aromaer.
  • Tiltrækning: Farverig og indbydende med grønne edamamebønner, rød peberfrugt og gyldne grisekødsboller.
  • Trigeminalt: Ingefær. Ønskes mere smæk på de stærke noter, kan chili tilsættes retten.

Læs mere om Kødfaktor her

Energifordeling

Nu hedder det hakket grisekød. Tidligere hed det hakket svinekød.

 

Næringsindhold pr. person  (ca. 585 g af retten): 

Energi: 2236 kJ (532 kcal)

protein: 29 g

kulhydrat: 60 g

kostfibre: 9 g

fedt: 18 g

 

Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 382 kJ (91 kcal)

protein: 5 g

kulhydrat: 10 g

kostfibre: 2 g

fedt: 3 g

 

Kødfaktor 15-50 g kød pr. person