Tips og tricks til grill
Hvordan tænder du bedst grillen, og hvordan får du mørt og saftigt kød? Voresmad.dk guider dig til en god grilloplevelse.
Sådan steger du på grill
-
Tænd grillen op i god tid. Tænd med optændingsblokke. Brug aldrig sprit. Det er nemmest at bruge en grillstarter.
-
Grillen er først klar, når overfladen på kullene er grå og alle flammer væk.
-
Forlad aldrig en tændt grill uanset om det er en kul- eller gasgrill
Forsøg med at stege kød på kul- og gasgrill (Teknologisk Institut 2012) viser i alle prøver uanset direkte eller indirekte stegning, at både indholdet af stegemutagener og røgmutagener er lavt, og at røgmutagenerne er langt under grænseværdierne.
Krydderurter som fx rosmarin, timian, oregano og persille nedsætter dannelsen af uønskede stoffer. Hvidløg, løg og marinering i rødvin, øl m.fl. har samme effekt.
Undgå at kødet bliver brændt – skær evt. brankede områder fra, inden kødet spises.
Ved kort stegetid skal kødet være tæt ved gløderne. Ved lang stegetid langt fra gløderne.
Jo tættere kødet er på varmekilden, jo mere opmærksom skal man være med at passe kødet.
Direkte grillstegning
Kødet ligger direkte over varmekilden. Velegnet er:
Magert kød i tynde skiver: Bøffer, koteletter, schnitzler, hakket kød, kød i tern, kyllingebryst.
Indirekte grillstegning
Kødet ligger ved siden af varmekilden eller imellem varmekilderne. Under kødet er en opsamlingsbakke til dryp fra fedt og marinade. Indirekte stegning kan foregå med eller uden låg.
Velegnet er: Kød, der har længere stegetid end 10 minutter.
Store stege (steges med låg), fede kødudskæringer, kød der kogt i forvejen.
Fede kødudskæringer (fx revelsben) og kød med lang tilberedningstid (fx oksebov) kan koges i forvejen. Kødet skal brunes og gennemvarmes ved servering.
Tips og tricks til steg på grill
Hvordan tænder du bedst grillen, og hvordan får du mørt og saftigt kød? Hvordan steger du kød på din grill eller gasgrill? Voresmad.dk guider dig til en god grilloplevelse med inspirerende tips.
Mørt og saftigt kød
-
Hele stege af magert okse-, kalve og grisekød (ikke købt færdigmarineret) er mest møre og saftige, når de er rosa indeni
-
Centrumtemperatur i det færdige kød er mellem 58 og 65 grader
-
Sæt føleren i så spidsen er midt i kødet
-
Mål centrumtemperatur i kødet og tag det af, når det er færdigt
-
Stegen behøver ikke at hvile, når den er taget af grillen
-
Hvis den hviler, skal den ikke pakkes ind
-
Bøffer, koteletter, schnitzler mv. skåret af helt kød må også gerne være rosa indeni
-
Vend kødet jævnligt og steg det ikke for længe
-
Hakket kød og færdigmarineret kød skal gennemsteges.
Fligtest
Det kan ofte være svært at vide om kødet er stegt tilpas, men der findes en let måde at teste det på uden at skuffe gæsterne med en bøf, der ser ud til allerede at være skåret op.
Skær først en lille skrå flig af hele kødstykker - fx som vist her på en medaljon af gris. Den må gerne være svagt rosa indeni. Sørg for ikke at skære hele stykket af. Sæt nu fligen på plads igen og vend bøffen. Nu er den klar til servering uden fligtesten kan ses.
Det store overblik
Sådan placerer du grillen, tænder den, slukker og rengør den. Og sådan sikrer du at børn ikke kommer til skade. Bauhaus har i samarbejde med Beredskabsstyrelsen og Aarhus Brandvæsen lavet en grafik, der giver dig de vigtigste grilltips nemt og overskueligt.
Se Guide til sikker brug af grill
Andre gode grilltips
-
Grillristen skal være helt ren.
-
Læg kraftig stanniol i bunden af grill, der ikke har ventilation i bunden - det letter rengøringen.
-
Anvend trækul til mindre kødstykker og pølser. Det giver en hurtig opvarmning og kraftig varme.
-
Til grillning af mellemstore kødstykker er en blanding af trækul og briketter bedst.
-
Til hele kødstykker, der skal grilles langsomt, anvendes udelukkende briketter.
-
Som tommelfingerregel gælder, at jo større et kødstykke er, jo større afstand skal der være til gløderne. Ved kort stegetid skal kødet være tæt ved gløderne. Ved lang stegetid langt fra gløderne.
-
Store kødstykker og fede kødstykker bliver bedst ved indirekte varme på en grill med låg.
CentrumtemperaturerKødet skulle gerne være en kulinarisk oplevelse ved servering, og derfor er det vigtigt, at magert grisekød ikke steges for længe. Centrumtemperaturen har afgørende betydning for kødets kulinariske kvalitet, både med hensyn til mørhed, saftighed, smag og farve. Magre udskæringer af gris, som fx schnitzler af inderlår og koteletter, bliver ikke mere møre jo længere tid, de steges. Tværtimod bliver de tørre og sværere at tygge. De magre udskæringer af gris fra kam, mørbrad og skinke er mest saftige, når centrumtemperaturen er 62 - 65 grader. Fede udskæringer, som fx ribbenssteg tåler derimod lang stegetid og kan næsten ikke blive tørt.
Gravide bør dog ikke spise rød- og rosastegt kød af alle kødtyper på grund af faren for toxoplasma, med mindre kødet har været frosset ned i nogle dage, inden det tilberedes. Der kan opnås en højere bakteriedræbende effekt i centrum ved lavtemperaturstegning end ved traditionel stegning. Steger man eksempelvis to ens stege i en ovn til den samme centrumtemperatur, men ved henholdsvis 90 og 160 grader, vil flest bakterier blive dræbt ved den lave ovntemperatur. Den langsomme stegning betyder nemlig, at kødet befinder sig ved en bakteriedræbende temperatur i længere tid. Og det er kombinationen af temperatur og tid, der er afgørende for, hvor mange bakterier, der dør. Fx vil bakterier, der udsættes for 65 grader i 15 minutter, dræbes lige så effektivt som bakterier, der udsættes for 75 grader i 1 sekund. |
Grillstegetider for kødSe vores oversigt over hvor lang stegetid de forskellige kødstykker skal have på grillen. Når du bruger vores vejledning, får du det bedste resultat, uanset om du bruger kugle-grill, gas-grill eller en anden type grill. |
GrilltipsDownload vores anvisning på hvordan du tilbereder kød på grillen, så det bliver mørt og saftigt. |
Brug stegetermometerDet er nemmest at måle den korrekte centrumtemperatur, hvis stegetermometerets spids placeres i midten af kødstykket, og hvis der steges ved lav temperatur, f.eks. 100 grader. Mål eventuelt ind til midten oven på kødstykket, og marker dernæst med en finger, hvor langt termometeret skal stikkes ind. Stik termometerets spids ind i siden af kødstykket. Stikker man det ind i kødet forfra, gennemhuller man halvdelen af kødskiverne og fra toppen er heller ingen god løsning. Stegetermometre kan ikke bruges i kød med 'fedtlommer' og ben, da det vil give misvisende resultater. Termometeret skal stikkes i reelt kød eller et ensartet produkt som fars for at give brugbare resultater. |