Sous vide

Få overblikket over sous vide-tilberedning her! Med Sous Vide-tilberedning får du altid mørt og lækkert kød. Har du styr på sous vide-tilbehøret? Tjek vores guide og kom hurtigt i gang her!

Af Karsten Tanggaard, sousvide20.dk

Sous Vide – Sådan kommer du nemt i gang med sous vide-tilberedning

Her får du overblik over hvad sous vide er, hvilke fordele der er ved sous vide-tilberedning, og hvornår man kan bruge sous vide. Desuden får du et overblik over hvilket udstyr, du skal bruge for at komme i gang.

Din guide til Sous Vide tilbehør og udstyr

Hvordan foregår sous vide-tilberedning?

Sous vide-tilberedning giver fantastiske resultater – men selve metoden er meget simpel: Maden lægges i en vakuumpose og lægges i det opvarmede vand ved den valgte temperatur i den ønskede tid!

Og hvad er så den rigtige tid og temperatur? Den afhænger dels af madvaren – dels af din personlige smag, for med sous vide kan du tilberede på mange forskellige måder, så du rammer netop den kombination af tid og temperatur, der giver det resultat, som du bedst kan lide. Her på voresmad.dk er en af dem valgt ud, så du har et sted at starte, men du kan også vælge en anden, hvis den passer bedre til din smag. Det handler om at prøve sig frem.

På billedet kan du se 3 forskellige tid/temperatur-forslag til en bøf (flat iron) fra bogen ”Sous vide 2.0”.

Udstyr til vakuumpakning

Vakuumpakning forsegler maden i en tæt pose, så der ikke er isolerende luftlommer, og så madens saft og kraft bevares. Der findes forskelligt udstyr til det.

Udstyr til sous vide-tilberedning

Udover en vakuumpakker, skal du bruge en sous vide-maskine, der kan opvarme vandet til den ønskede temperatur, holde denne temperatur præcist og afbryde tilberedningen, når tiden er gået. Her er forklaret nogle af de ord, du kan støde på:

FAQ: Oftest stillede spørgsmål om sous vide og deres svar

voresmad.dk samarbejder med sousvide20.dk

Voresmad.dk samarbejder med Karsten Tanggaard, forfatter til bestsellerne ”Sous vide i dit eget køkken” (2017), den 465 sider store ”Sous vide 2.0” (2019) og senest ”Sous vide-håndbogen” (2021).

Karsten har lavet sous vide-opskrifterne til voresmad.dk. På voresmad.dk findes mange opskrifter der ikke er offentliggjort før, plus nogle opskrifter fra Karstens sous vide-bøger.

Du kan her læse en kort introduktion til sous vide, og hvad du skal bruge. Du finder meget mere information, inspiration, tips og tricks her: www.sousvide20.dk og på facebookgruppen Sous vide 2.0.

Få et gratis bøf-o-meter

I ”Sous vide 2.0” og ”Sous vide-håndbogen” beskriver Karsten Tanggaard hvordan man tilbereder kød (og andre madvarer) perfekt i sous vide.

Temperaturen styrer, hvor rødt kødet bliver, og det kan du læse mere om her: Sous vide tid og temperatur.

Tiden består af to dele:

- KERNETID (opvarmningstiden indtil kernetemperaturen er nået) og

- HOLDETID (eventuel ekstra tid for at mørne og/eller pasteurisere)

Kernetiden varierer med kødstykkets tykkelse (ikke vægt) og kan drille – men ikke, hvis du har et bøf-o-meter: Sæt kortet op til bøffen, så kan du se tykkelsen, og dermed den tid det vil tage for bøffen at nå kernetemperaturen!

Hvis du har en steg, vender du kortet om, og brug det på samme måde.

NY VERSION med 3 nye funktioner: Kernetid/opvarmningstid kan også bruges til at beregne genopvarmingstid for tilberedte, men køleskabs- eller fryser-kolde madvarer. Endelig kan den bruges til at beregne ekstra tid, hvis man vil tilberede direkte fra frys. Disse 3 funktioner er med i den NYE version af bøf-o-meteret:

Du kan se og printe bøf-o-meteret gratis ved at følge dette link: Gratis bøf-o-meter. 

Oksekød

Kalvekød

Grisekød

Fisk

Grønt