Lær kartoflen at kende

Den danske kartoffel er ikke længere nogen heldig kartoffel. Den er faldet i unåde hos familien Danmark de senere år. Men der er mange ernæringsfordele ved den underjordiske stængelknold. 

I løbet af de seneste ti år er kartoflen blevet brandet som en fast del af nordisk mad. Alligevel har ris eller købepizzaer skubbet den ud af danskernes middagstallerkener, viser en undersøgelse fra Coop Analyse.

Det er dog ikke dovenskaben, der gør det. Undersøgelsen viser også, at næsten to ud af tre danskere synes, det er let at skrælle kartofler. Og kombineret med at kartofler er rige på kulhydrater og en god kilde til C-vitamin er det en dansk traditionel spise, der er ved at blive skubbet i skyggen.

Få styr på sorterne

Vi har samlet en oversigt til dig, så du kan hitte rede i, hvad der findes. Her kan du læse om 11 gode kartoffelsorter, og om hvordan du bedst bruger dem i køkkenet.

Gode tips til madlavning

  • Du bevarer bedst kartoflens næringsstoffer, når du tilbereder den med skræl. Skrub kartoflen grundigt ren for jord, og tilbered kartoflen som du plejer med skrællen på.

  • Kartofler skal i vand, lige efter de er skrællede, ellers bliver de misfarvede af kontakt med ilten i luften.

  • Kogetiden er altid, fra kartoflerne begynder at koge.

  • Husk at koge kartofler i gryde med tætsluttende låg – det nedsætter nemlig fugtmængden i køkkenet, og er mest effektivt.

  • Husk også, at på massekogeplader og glaskeramiske kogeplader kan du slukke cirka fem minutter, før kartoflerne er kogt. Dermed sparer du yderligere energi.

Quickguide til kartoffeltyper

  • Velegnede til at koge og til kartoffelsalat: Asparges, Ditta, Exquisa, Hamlet og Jutlandia.

  • Kartofler der er velegnede til mos: Bintje.

  • Kartofler velegnede til at pille: Sava.

  • Kartofler velegnede til at koge, bage og stege i ovn: Folva og Estima.

I supermarkedet er kartoflerne mærket med sortsnavn.

Lækre kartoffelretter