Derfor skal du vælge kalv
Danskerne elsker rødt kød, store bøffer, saftig culottesteg og hakket oksekød til lasagne og spaghetti bolognese. Men det møre, fine kalvekød er mindre kendt. Se, hvornår du med fordel kan vælge kalv.
Oksekød er er ofte på menuen i de danske hjem, mens det fine, møre kalvekød er en sjælden gæst.
Tal fra Landbrug & Fødevarer viser, at kalvekød med
blot 3,4 pct. generelt udgør en meget lille andel af danskernes forbrug af fersk kød (2016). Tallene viser samtidig, at jo yngre man er, jo mindre kalvekød forbruger man. Det er nemlig hos forbrugere over 50 år, at kalvekød er lidt mere udbredt sammenlignet med gennemsnittet. Men selv hos dette segment udgør kalvekød kun en meget lille andel af forbruget.
Det er ærgerligt, for i mange af de retter, hvor du ellers ville anvende oksekød, kan du sagtens bruge kalv. Kalvekød giver også mulighed for at eksperimentere mere med smagsnuancerne i retterne.
LÆS OGSÅ Kokkene Price og Cardenau: Kalv er fantastisk
Hvad er forskellen på okse og kalv?
En tommelfingerregel er, at du er mere sikker på at få et mørt produkt, når du køber kalvekød.
Kalvekød er på grund af dyrets kortere levealder mere magert og med mindre fedtmarmorering end oksekød. Det stiller krav til tilberedningen, da kalvekød ligesom magert grisekød ikke må tilberedes for længe og ved for høj varme, så bliver det tørt.
LÆS OGSÅ Sådan får du en smagfuld og saftig kalvekotelet
LÆS OGSÅ Sådan skal kalvestrimlerne tilberedes
LÆS OGSÅ Undgå faldgruberne: Få tips til at gøre din kalveculotte mør og saftig
Hvordan smager kalvekød?
Dansk kalvekød smager hen af oksekød, dog er det lidt mildere og med en finere struktur, og så er det en anelse lysere i farven. Det passer rigtig godt til langt de fleste saucer og tilbehør.
I andre europæiske lande, eksempelvis i Sydeuropa og i Holland, vil du somme tider tydeligere kunne se og smage forskel på kalve- og oksekød, da det her er tilladt at opdrætte de såkaldte ’sødmælkskalve’, der kun får mælk. Kødet fra disse dyr er markant lysere, og det er meget blødt og mildt i smagen.
Det danske kalvekød er noget mere kraftigt og fyldigt i smag og struktur end kød fra kalve, der udelukkende er opfedet på mælk. Det skyldes, at danske kalve også spiser grovfoder.
Af hensyn til dyrevelfærden er det ikke tilladt at opdrætte ’sødmælkskalve’ eller tremmekalve herhjemme, da en kost, der kun består af mælk, er skadelig for kalvenes fordøjelse.
LÆS OGSÅ Danske kalve med høj dyrevelfærd
3 gode grunde til at vælge dansk kalvekød
Det er magert
Kalvekød er ligesom andre kødtyper en god kilde til vigtige proteiner, vitaminer og mineraler, men samtidig er fedtindholdet i de fleste udskæringer ganske lavt. Kalv er derfor et godt valg i en varieret og sund kost.
Det er mørt
Kalven bliver slagtet inden den bliver 1 år. Det betyder, at kødet er finere og mildere i strukturen end oksekød - og også mere mørt. Det kan med fordel tilberedes ved lavere temperaturer end oksekød og i kortere tid. I Danish Crowns koncept ’Dansk Kalv’ er kalvene mellem 8 og 10 måneder, når de bliver slagtet.
Det er produceret under principper for høj dyrevelfærd
Kalve i Danmark bliver opdrættet under strenge krav til dyrevelfærd. Det betyder bl.a., at dyrene har god plads. De bliver ikke bundet, og at de får foder, der er optimalt for dem.