Grisekød kan lidt af hvert, og der er mange udskæringer og varianter at vælge imellem. Hvad er forskellen på kød fra økologisk gris, gris på friland og den konventionelle gris? Få et overblik – vi guider dig her.
Få overblik
I de danske kølediske er der meget at vælge mellem – også når det handler om gris. Både hvis du leder efter en bestemt udskæring, men også når valget går på, om det skal være kød fra almindelig konventionel gris, frilandsgris eller økogris. For at gøre det nemmere for dig at tage et valg, giver vi dig her et overblik over forholdene for grise i de forskellige produktioner, når det handler om dyrevelfærd.
Hvad er forskellen på økologisk, friland og almindelig gris?
Klik på spørgsmålene og få svaret
Grisenes opvækst
Konventionelle grise 86,7 %
Økologiske og frilandsgrise 13,3 %
Konventionelle grise Der er forskellige krav til, hvor meget plads en konventionel gris skal have, alt efter hvor meget den vejer. En konventionel gris på mellem 85 og 110 kg skal minimum have 0,65 m².
Økologiske grise Der er forskellige krav til, hvor meget plads en økologisk gris skal have, alt efter hvor meget den vejer. En økologisk gris på mellem 85 og 110 kg skal minimum have 2,3 m² hvoraf 1 m² skal være udeareal.
Frilandsgrise Grisen skal have adgang til udendørsareal, der er minimum 1,20 m² ved 100 kg.
Konventionelle grise Nej, det er ikke et krav.
Økologiske grise Ja, grisene skal have permanent adgang til udendørsarealer. Fra 15. april til 1. november skal de have adgang til græs, når vejret tillader det.
Frilandsgrise Pattegrisene skal fødes på marken og lever der i de første syv uger. Bagefter gives der adgang til udearealer i form af løbegårde.
Grisenes foder
Konventionelle grise Drægtige søer og gylte skal have adgang til en tilstrækkelig mængde halm, fyldigt foder eller foder med højt fiberindhold, der kan give mæthedsfølelse og opfylde deres behov for at tygge.
Økologiske grise Ja. Halm accepteres dog ikke som grovfoder.
Frilandsgrise Ja, som for eksempel friskt grønt, hø, ensilage, rodfrugter, løv eller frugt- og grøntsagsrester.
Konventionelle grise Nej
Økologiske grise Ja. Foderet skal være 95 % økologisk.
Frilandsgrise Ja, hvis det drejer sig om økologisk friland. Ellers er konventionelt foder tilladt, dog uden animalsk fedt.
Konventionelle grise Ja
Økologiske grise Nej
Frilandsgrise Ja, medmindre det drejer sig om økologiske frilandsgrise.
Grisenes stald
Konventionelle grise Ja. De skal have permanent adgang til halm og andet manipulerbart materiale.
Økologiske grise Ja. De skal have permanent adgang til halm og andet manipulerbart materiale.
Frilandsgrise Ja. De skal have permanent adgang til halm og andet manipulerbart materiale.
Konventionelle grise Ved løsgående søer og gylte skal mindst 1,3 m2 pr. so og 0,95 m2 pr. gylt være et sammenhængende areal med fast eller drænet gulv eller en kombination heraf og med strøelse.
Økologiskegrise Hvilearealet skal altid være velstrøet, tørt og trækfrit.
Frilandsgrise Hvilearealet skal altid være velstrøet, tørt og trækfrit.
Konventionelle grise I stier til slagtegrise skal mindst 1/3 af det gældende arealkrav være fast eller drænet gulv eller en kombination heraf.
Økologiske grise Gulve i stalde skal være jævne og skridsikre. Mindst halvdelen af det samlede gulvareal skal være fast gulv og ikke spalte- og/eller drænet gulv, og der må ikke være spalte- og/eller drænet gulv i lejearealet.
Frilandsgrise Spaltegulv tillades ikke i dyrenes hvileareal. Maksimalt 50 % af det ikke-strøede totalareal må være med spalter.
Hvad er tilladt?
Konventionelle grise I farestaldene, hvor søerne føder pattegrisene, må søerne fikseres i bokse.* Dog skal alle søer være løsgående fra fravænning til ca. en uge inden forventet faring i stalde bygget efter 2015.
Økologiske grise Nej
Frilandsgrise Nej
*Fikseringen af soen forhindrer soen i at lægge sig på pattegrisene, hvilket sikrer en større overlevelse af pattegrise.
Konventionelle grise Grise må ikke halekuperes rutinemæssigt. Hvis der foretages halekupering, skal dette dog foretages inden for grisens 2.-4. levedøgn, og maksimalt halvdelen af halen må bortkuperes. Der skal foreligge skriftlig dokumentation for halebid i besætningen.
Økologiske grise Ikke tilladt.
Frilandsgrise Ikke tilladt.
Konventionelle grise Mindst 28 dage efter fødslen – dog kun 21 dage, hvis grisene fravænnes til en specielt indrettet stald til smågrise.
Økologiske grise Økologiske pattegrise skal i gennemsnit være 49 dage gamle, og minimum 40 dage når de fravænnes.
Frilandsgrise Pattegrise skal i gennemsnit være 35 dage og minimum 30 dage gamle ved fravænning.
Konventionelle grise I konventionel griseproduktion bruges antibiotika til at behandle syge grise og er med til at skabe et højt niveau af dyrevelfærd.
Økologiske grise Økologiske grise får også behandling med antibiotika, hvis de bliver syge. Men efter behandling skal der gå dobbelt så lang tid inden slagtning, sammenlignet med grise i den konventionelle produktion. Hvis en gris får antibiotika mere end 3 gange på et år, kan den ikke længere sælges som økologisk.
Som hovedregel må dyr kun kastreres af en dyrlæge, og dyret skal forud for kastrationen være bedøvet. Det er dog tilladt andre end dyrlæger at kastrere pattegrise inden for grisens 2.-7. levedøgn, forudsat vedkommende er uddannet i kastration. Pattegrise kan kastreres uden forudgående bedøvelse, hvis de bliver smertebehandlet. Overrivning af væv i forbindelse med kastration må ikke foretages.
Slagtning af grise
Konventionelle grise Efter 24 timers transport skal grisene læsses af. Der er branchekrav til indretningen af køretøjet og uddannelse af chaufføren.
Økologiske grise Transporttiden må ikke overstige 8 timer. Der er branchekrav til indretningen af køretøjet og uddannelse af chaufføren.
Frilandsgrise Transporttiden må ikke overstige 8 timer. Der er branchekrav til indretningen af køretøjet og uddannelse af chaufføren.
Kontrol & mærkning af grise
Konventionelle grise Alle grise skal tilses af landmanden minimum en gang dagligt.
Økologiske grise Alle grise skal tilses af landmanden minimum en gang dagligt.
Frilandsgrise Alle grise skal tilses af landmanden minimum en gang dagligt.
Konventionelle grise Nej, ikke specifikke mærker.
Økologiske grise Kødet er mærket med EU's grønne økologi-logo. Kødet kan også være mærket med det danske Ø-mærke, hvis det er produceret på en dansk fødevarevirksomhed.
Frilandsgrise Grisekødet er market "Frilandsgris".