Er kyllinger halal-slagtet?

Halalslagtet kylling. Alle slagtekyllinger bedøves inden slagtning i Danmark. Dyrevelfærdsmæssigt har det derfor ingen betydning, om danske kyllinger halal-slagtes eller ej. Forskellen består i, at der bliver sagt en kort bøn under halal-slagtning.

 

95 pct. af de danske kyllinger er halal-slagtet.

Det skyldes, at Danmark eksporterer rigtig mange udskæringer af kyllinger til lande, hvor der er krav om halal. Vi eksporter typisk de dele af kyllingen, som danskerne ikke er interesseret i at spise – som f.eks. indmad og fødder.  På den måde bliver hele kyllingen brugt, og i f.eks. Mellemøsten, Afrika og Asien, som vi eksporterer meget til, er netop de dele af kyllingen særlige delikatesser.

Halal-slagtning følger almindelig dansk slagtetradition og er overvåget af de danske, veterinære myndigheder. Hvad angår dyrevelfærden er slagteprocessen anerkendt af Dyrenes Beskyttelse.

LÆS OGSÅ Dyrenes Beskyttelse: Halalslagtning i Danmark er fuldt forsvarligt 


Hvilke regler er der for halal-slagtning?
Den islamiske slagtemetode skal altid indledes med en kort bøn. Derefter foregår slagtningen præcis som en almindelig slagtning. 


Hvordan foregår halal-slagtning af kyllinger?
Forud for slagtningen bedøves kyllingerne. Derefter foregår slagtningen som  dansk lovgivning foreskriver og overvåges af en slagterimedarbejder for at sikre, at alt foregår korrekt.

Bønnen før slagtningen starter er det eneste, der adskiller en almindelig slagtning fra en halal-godkendt slagtning.        

LÆS OGSÅ Fakta om halal-slagtning


Mærkning af halal-kylling
Det er frivilligt for producenterne om de vil sætte et mærke på emballagen, der viser at kyllingen er halalslagtet. Halal-mærket kylling er produceret i overensstemmelse med de religiøse regler, som gælder for halalslagtning, og kan derfor spises af muslimer.

LÆS MERE om halal-slagtning


Er halalslagtning god dyrevelfærd?
Det er en betingelse, at slagtning efter religiøse ritualer finder sted på et autoriseret slagteri under myndighedernes kontrol og overvågning.

Der er derfor ingen forskel på almindelig slagtning og halalslagtning, fordi alle dyr i Danmark skal være fuldstændigt bedøvet forud for aflivningen og slagtningen.

En dyrlæge fra Fødevarestyrelsen fører kontrol med, at bedøvelsen er effektiv.

Slagtning af kyllinger i Danmark sker efter reglerne i bekendtgørelse nr. 134 af 14. februar 2014 om slagtning og aflivning af dyr.


Kan man smage, at kylling er halal-slagtet?
Nej, der er ingen forskel i smagen.

LÆS OGSÅ 5 ting du ikke vidste om halal

 


 

FAQ: Oftest stillede spørgsmål om halalslagtede kyllinger

Hvad er halal-slagtning?
Ved halal-slagtning siges en bøn inden slagtning. Selve slagtningen foregår på samme måde som en almindelig slagtning.

Er alt kylling i Danmark halal?
95 pct. er.

Hvor finder jeg kylling, der ikke er halal-slagtet?
I køledisken i de fleste dagligvarebutikker findes både halal-slagtet og traditionelt slagtet kylling.

Tre forskellige typer kyllinger

Halal-mærke

Halal-mærkning er en frivillig mærkning, der viser, at varen er produceret i overensstemmelse med bestemte religiøse regler - og kan derfor spises af muslimer. I Danmark er det Islamisk Kulturcenter, der godkender halal-kyllinger.

Dansk Kylling

Genkend dansk kylling med rødt kyllingemærke

 

Gå tilbage til oversigt