Sådan bliver din bøf produceret

Kalvekød, oksekød og kødkvæg. Kær ko har mange navne, men hvad er forskellen på de forskellige kødtyper? Vi giver dig svaret.

I produktionen af dansk oksekød arbejder man slet ikke med begrebet okse. Ordet oksekød er en fællesbetegnelse for kød fra kvæg, og kan inddeles i følgende:


Slagtekalveproduktion

  • De fleste tyrekalve fra malkekvægsbesætningerne sælges til slagtekalveproducenter. Det vil sige andre landmænd, der opfodrer kalvene i 9-11 mdr. indtil de skal slagtes.

  • Kalvene opfedes og sælges til supermarkederne under konceptet ’Dansk Kalv’.

  • Konceptet stiller særlige krav om blandt andet dyrevelfærd, og dette kød sælges udelukkende i Danmark.

  • I Danmark er der godt 300 specialiserede slagtekalveproducenter, der producerer ca. 163.000 slagtekalve årligt.

  • Dertil kommer et antal mælkeproducenter, der selv feder deres slagtekalve op, samt kødkvægproducenter, der opfeder slagtekalve i mindre målestok.

  • De producerer til sammen ca. 200.000 slagtekalve om året, hvoraf hovedparten eksporteres til Sydeuropa.

  • En slagtekalv vejer omkring 390 kilo før slagtning. Slagtekroppen vejer ca. 200 kilo.

  • Definitionen på kalvekød er kød fra kalve, der er under 12 måneder gamle, når de bliver slagtet.

  • Ungkvægkød stammer fra ungdyr, der er mellem 12 og 24 måneder på slagtetidspunktet. Det kan være ungtyre eller ungkvier.


Køer og kvier

  • Der slagtes ca. 230.000 køer og kvier om året. En kvie bliver til en ko, når den kælver første gang.

  • Kød fra dyr, der er over 24 måneder, når de slagtes, benævnes oksekød. I praksis er det kød fra køer.

  • En almindelig malkeko vejer eksempelvis 575 kg levende vægt, når den sendes til slagteriet.

  • Efter slagtningen vejer slagtekroppen typisk omkring det halve; altså 285 kg.

    I Danmark spiser vi overvejende kød fra hundyr.


Kødkvæg

Der er 8.500 besætninger med ammekøer i Danmark. Det er køer af kødkvægsracer (f.eks. limousine og hereford), som ammer den nyfødte kalv, indtil den er omkring et halvt år gammel - deraf navnet ammekøer.

Traditionelt slagtes tyrekalvene, når de er ca. 1 år gamle og overskud af kvier slagtes når de er ca. 1,5 år gamle. Kød fra ammekobesætninger udgør ca. 15 pct. af danskproduceret oksekød.

Kilde: Landbrug & Fødevarer

5 gode retter med bøf