Sådan bliver din bøf produceret
Kalvekød, oksekød og kødkvæg. Kær ko har mange navne, men hvad er forskellen på de forskellige kødtyper? Vi giver dig svaret.
![](/media/vyxpwjx3/tykstegsboef900.jpg?width=12)
I produktionen af dansk oksekød arbejder man slet ikke med begrebet okse. Ordet oksekød er en fællesbetegnelse for kød fra kvæg, og kan inddeles i følgende:
Slagtekalveproduktion
-
De fleste tyrekalve fra malkekvægsbesætningerne sælges til slagtekalveproducenter. Det vil sige andre landmænd, der opfodrer kalvene i 9-11 mdr. indtil de skal slagtes.
-
Kalvene opfedes og sælges til supermarkederne under konceptet ’Dansk Kalv’.
-
Konceptet stiller særlige krav om blandt andet dyrevelfærd, og dette kød sælges udelukkende i Danmark.
-
I Danmark er der godt 300 specialiserede slagtekalveproducenter, der producerer ca. 163.000 slagtekalve årligt.
-
Dertil kommer et antal mælkeproducenter, der selv feder deres slagtekalve op, samt kødkvægproducenter, der opfeder slagtekalve i mindre målestok.
-
De producerer til sammen ca. 200.000 slagtekalve om året, hvoraf hovedparten eksporteres til Sydeuropa.
-
En slagtekalv vejer omkring 390 kilo før slagtning. Slagtekroppen vejer ca. 200 kilo.
-
Definitionen på kalvekød er kød fra kalve, der er under 12 måneder gamle, når de bliver slagtet.
-
Ungkvægkød stammer fra ungdyr, der er mellem 12 og 24 måneder på slagtetidspunktet. Det kan være ungtyre eller ungkvier.
Køer og kvier
-
Der slagtes ca. 230.000 køer og kvier om året. En kvie bliver til en ko, når den kælver første gang.
-
Kød fra dyr, der er over 24 måneder, når de slagtes, benævnes oksekød. I praksis er det kød fra køer.
-
En almindelig malkeko vejer eksempelvis 575 kg levende vægt, når den sendes til slagteriet.
-
Efter slagtningen vejer slagtekroppen typisk omkring det halve; altså 285 kg.
I Danmark spiser vi overvejende kød fra hundyr.
Kødkvæg
Der er 8.500 besætninger med ammekøer i Danmark. Det er køer af kødkvægsracer (f.eks. limousine og hereford), som ammer den nyfødte kalv, indtil den er omkring et halvt år gammel - deraf navnet ammekøer.
Traditionelt slagtes tyrekalvene, når de er ca. 1 år gamle og overskud af kvier slagtes når de er ca. 1,5 år gamle. Kød fra ammekobesætninger udgør ca. 15 pct. af danskproduceret oksekød.
Kilde: Landbrug & Fødevarer