Sådan får du flere grøntsager i din kødret
Fødevarevirksomhederne pusler med tangskinke og grøntsagspølser for at reducere salt- og fedtindholdet i dine fødevarer. Se hvordan du bruger principperne i dit hverdagskøkken.
En grillpølse med grøntsager, korn og under 10 procent fedt, eller en skinke med tang og reduceret saltindhold. Den type kødprodukter havner måske inden længe i din indkøbskurv.
I hvert fald lægger forskerne i et nyt projekt lige nu sidste hånd på et katalog, der skal inspirere fødevarevirksomhederne til at producere sundere fødevarer med mindre salt og mættet fedt.
”Fødevarevirksomhederne får tit skæld ud over, at der er for meget fedt og salt i deres produkter, og derfor vil vi gerne give dem muligheden for også at skabe nogle sundere varianter,” forklarer Lise Nersting, seniorkonsulent på DMRI, Teknologisk Institut, der står i spidsen for det nye forskningsprojekt, som blandt andet er støttet af Promilleafgiftsfonden.
Lær af forskningsprojektet i dit eget køkken
Ernæringsekspert Marie Steenberger er glad for, at det nu bliver muligt for fødevarevirksomhederne at lave kødprodukter med mindre mættet fedt og salt, der er berygtet for at føre til åreforkalkning og blodpropper.
Men selv om der kan gå mere end et år, før tangskinken og grøntsagspølsen ender på supermarkedernes kølediske, er der ingen grund til, at du ikke kan lære af principperne i dit hverdagskøkken allerede nu.
”En spaghetti bolognese kan for eksempel nemt spædes op med grøntsager. Det kunne være revne gulerødder eller gul peber, og så snitter jeg altid selv et ekstra løg i forhold til opskriften,” siger Marie Steenberger og tilføjer:
”Personligt putter jeg også æbler i kødsaucen. Det giver en sødme og en syrlighed, som er rigtig godt i sådan en kødret. Der er ikke rigtig nogen grænser for, hvad du kan putte i. Det handler om, hvad du selv og ikke mindst børnene kan lide.”
Havregryn giver fornemmelse af fedt
Ifølge Lise Nersting giver grøntsagerne en ny smag i kødprodukterne, hvor de kan bruges som krydderi i produkterne. Ved at bruge en blanding af korn og grøntsager er det muligt at reducere fedtindholdet uden at gå på kompromis med smagen og teksturen i for eksempel en grillpølse.
Forbrugerne, som smagte kødprodukterne i forskningsprojektet savnede ikke fedtet i de testede produkter, fortæller hun.
”Grøntsagerne giver en naturlig friskhed og en behagelig smag, som de fleste kan lide. Fordelen er, at du på den måde får både grøntsager og proteiner, og det sikrer samtidig den gode mæthedsfornemmelse, som kødet og grøntsagsfibrene giver.”
Rodfrugter er ideelle i en kødfars
Lise Nersting har desuden et godt tip til, hvordan du bevarer den naturlige fornemmelse af fedt og kød, hvis du tilføjer revne grøntsager i for eksempel frikadellefarsen eller farsbrødet:
”Rodfrugter er ideelle til at blande i en kødfars, men derudover er det er en rigtig god idé at tilføje en håndfuld havregryn. For hvis du tænker på havregrød, så har det den der fedtede fornemmelse i munden, som fedt også giver.”
På den måde er det muligt at bruge en mindre fed fars og tilføje revne grøntsager, mens du stadig bevarer den lækre konsistens.